اخلاق بستر رسیدن به تکامل/ عنايت تابع ظرفيت است

خبرگزاری شبستان:کارشناس دینی و فرهنگی لرستان، با اشاره به اهمیت اخلاق در سیر تکامل بشر، افزود: خوبي هاي اخلاقي بستر رسیدن به تکامل است.

حجت الاسلام رمضان تیموری، کارشناس دینی و فرهنگی، در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در خرم آباد، گفت: زندگي صحيح و درست مستلزم پايبندي به اصول و ضوابط اخلاقي است كه عقل انساني با استمداد از منبع لايزال الهي تحت تربيت انسان كامل به آن رسيده باشد.

 

وی افزود: ضروري است براي پي بردن به حيات نوراني و اثر گذار انسان كامل صفحات زندگي مصاديق بارز آن انسان كامل را براي رسيدن به مقصد و مقصود مورد بررسي و كنكاش قرار داد.

 

حجت الاسلام تیموری، با اشاره به اینکه در زيارتنامه حضرت سيد الشهداء(علیه السلام) آمده است « إِرَادَةُ الرَّبِّ فِي مَقَادِيرِ أُمُورِهِ تَهْبِطُ إِلَيْكُمْ وَ تَصْدُرُ مِنْ بُيُوتِكُمْ » خواست پروردگار در اندازه گيري هاى آمورش به سوى شما فرود می آيد، و از خانه هاى شما صادر می گردد، خاطرشان کرد: براي قرار گرفتن انسان کامل در معرض رحمت الهي لازم است، ظرفيتي فراخور عنايت آنان در جان خود ايجاد كنيم.

 

 وی اذعان داشت: همچنان که از نظر بحث های فلسفی مسلم است که: «السنخیة علة الانضمام »، براي روشن شدن هرچه بهتر به دو نمونه در سيره حضرت رسول (صلی الله علیه و آله) اشاره مي كنيم باشد كه از اين رهگذر توشه اي و لو انك از مكارم اخلاقي انسان كامل را كسب کنیم.

 

کارشناس دینی و فرهنگی لرستان، ابراز کرد: در ماجرای جنگ حنین که در سال هشتم هجرت رخ داد، شیماءدختر حلیمه که خواهر رضاعی پیامبر (صلی علیه و آله) بود، با جمعی از دودمانش به اسارت سپاه اسلام درآمدند، پیامبر (صلی علیه و آله) هنگامی که شیماء را درمیان اسیران دید، به یاد محبت های او و مادرش در دوران شیرخوارگی، احترام و محبت شایانی به شیماء کرد.

 

وی تصریح کرد: پیامبر اکرم (صلی علیه و آله) پیش روی اوبرخاست و عبای خود را بر زمین گستراند، و شیماء را روی آن نشانید، و با مهربانی مخصوصی از او احوال پرسی کرد، و به او امر فرمود: «تو همان هستی که در روزگار شیرخوارگی به من محبت کردی...» (با این که از آن زمان بيش از 50سال گذشته بود)شیماء از پیامبر (ص) تقاضا کرد، تا اسیران طایفه اش را آزادسازد.

 

حجت الاسلام تیموری، ابراز کرد: پیامبر (صلی علیه و آله) به او فرمود:«من سهمیه خودم را بخشیدم، و در مورد سهمیه سایر مسلمانان، به تو پیشنهاد می کنم که بعد از نماز ظهر برخیز و در حضورمسلمانان، بخشش مرا وسیله خود قرار بده تا آنها نیز سهمیه خودرا ببخشند. شیماء همین کار را انجام داد، مسلمانان گفتند: «ما نیز به پیروی از پیامبر (صلی علیه و آله) سهمیه خود را بخشیدیم.»

 

وی افزود: سیره نویس معروف ابن هشام می نویسد: پیامبر (صلی علیه و آله) به شیماء فرمود: اگر بخواهی باکمال محبت و احترام، در نزد ما بمان و زندگی کن، و اگر دوست داری تو را از نعمت ها بهره مند می سازم و به سلامتی به سوی قوم خود بازگرد؟» شیماء گفت: می خواهم به سوی قوم خود بازگردم.پیامبر (صلی علیه و آله) یک غلام و یک کنیز به او بخشید و این دو با هم ازدواج کردند، و به عنوان خدمتکار خانه شیماء به زندگی خود ادامه دادند.

 

حجت الاسلام تیموری، در بیان نمونه دوم، افزود: در سال نهم هجرت هنگامی که قبیله سرکش طی بر اثر حمله قهرمانانه سپاه اسلام شکست خوردند، عدی بن حاتم که از سرشناسان این قبیله بود به شام گریخت، ولی خواهر او که «سفانه » نام داشت به اسارت سپاه اسلام درآمد.

 

این کارشناس دینی و فرهنگی، بیان کرد: سفانه را همراه سایر اسیران به مدینه آوردند و آنان را درنزدیک در مسجد در خانه ای جای دادند، روزی رسول خدا (ص) از آن اسیران دیدن کرد، سفانه از موقعیت استفاده کرده و گفت: «یامحمد هلک الوالد و غاب الوافد فان رایت ان تخلی عنی، و لا تشمت بی احیاء العرب، فان ابی کان یفک العانی، و یحفظ الجار، و یطعم الطعام، و یفشی السلام، و یعین علی نوائب الدهر; ای محمد!پدرم (حاتم) از دنیا رفت، و نگهبان و سرپرستم (عدی) ناپدید شد و فرار کرد، اگر صلاح بدانی مرا آزاد کن و شماتت و بدگویی قبیله های عرب ها را از من دور ساز، همانا پدرم (حاتم) بردگان را آزاد می ساخت، از همسایگان نگهبانی می کرد، و به مردم غذا می رسانید، و آشکارا سلام می کرد، و در حوادث تلخ روزگار، مردم را یاری می نمود.»

 

این کارشناس، بیان کرد: پیامبر اکرم (صلی علیه و آله و سلم) که به ارزش های اخلاقی، احترام شایان می کرد، به سفانه فرمود: «یا جاریة هذه صفة المؤمنین حقا، لو کان ابوک مسلما لترحمناعلیه»؛ ای دختر! این ویژگی هایی که برشمردی، از صفات مؤمنان راستین است، اگر پدرت مسلمان بود، ما او را مورد لطف و رحمت قرار می دادیم.»

 

وی تصریح کرد: آنگاه پیامبر (صلی علیه و آله و سلم) به مسؤولین امر فرمود:«خلوا عنها فان اباها کان یحب مکارم الاخلاق؛ این دختر را به پاس احترامی که پدرش به ارزش های اخلاقی می نمود، آزاد سازید.» آن گاه پیامبر (صلی علیه و آله و سلم) لباس نو به او پوشانید، و هزینه سفر به شام را در اختیار او گذاشت، و او را همراه افراد مورد اطمینان به شام نزد برادرش رهسپار کرد.

 

حجت الاسلام تیموری، خاطرنشان کرد: با نگاهي اجمالي به لطف پيامبر خاتم (ص) در مي يابيم كه عنايت آن حضرت به اين دو مورد خاص ختم نمي شود. بلكه به گفته علماء « وصف مشعر به عليت است »  يعني عنايت آن حضرت مشمول هركسي است كه داراي اين ويژگي ها باشد.

 

کارشناس دینی وفرهنگی لرستان، اظهار کرد: بيايم با دوست داشتن خوبي ها ي اخلاقي براي لحظاتي از فيض عنايت انسان كامل خود را محروم نسازيم.

کد خبر 594801

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha