به گزارش خبرنگار شبستان، حجتالاسلام حیدری ابهری، متخصص تربیت دینی در نشست تخصصی تربیت دینی کودک و نوجوان گفت: اگر به سیره پیامبر نگاه کنیم میبینیم که ایشان بیشترین اهتمام را به کودکان داشتند و با آنها بازی میکردند و توجه و اهتمام بسیاری داشتند که این نسل دیده شود.
وی ادامه داد: رسول خدا (ص) این نسل را به رسمیت میشناخت و با آنها مهربان بود و نباید مهربانیهای پیامبر را با آنها تنها در حد ارتباط عاطفی تنزل داد بلکه این توجه پیامبر به کودکان جنبه تربیتی داشته و حضرت آنها را به رسمیت میشناخت و به آنها به عنوان قشری نگاه میکرد که باید روی آنها سرمایهگذاری کرد.
متخصص تربیت دینی با اشاره به فریضه دینگریزی کودکان و نوجوانان گفت: عوامل مختلفی در دینگریزی و لجبازی کودکان در امور دینی وجود دارد که یکی از مهمترین عوامل این است که کودکان بیشتر از الگوهای عملی تأثیر میگیرند نه گفتار پدر و مادر.
وی افزود: اگر رفتار والدین دینی باشد و از رفتاری معقول و منطقی برخوردار باشند کودکان خود به خود از آنان تبعیت میکنند اما اگر فرد خود هیچگونه تقیدی به دین نداشته باشد و تنها به دنبال موعظه کردن باشد تأثیر بدی بر روی کودکان میگذارد.
حجتالاسلام حیدری ابهری با اشاره به تأکید قرآن بر روی الگوهای عملی گفت: قرآن سراسر فعل انبیا را معرفی میکند و کمتر از قول آنها صحبت میکند و همین مسئله نشان میدهد که رفتار الگوها مهم است نه رفتار آنها.
مشاور امور تربیتی با اشاره به دومین عامل دینگریزی کودکان و نوجوانان گفت: تربیت باید در ظرف محبت انجام گیرد. اگر چنین شود آنگاه شاهد تأثیرگذاری تربیت خواهیم بود وقتی در روایات در ثواب بوسیدن فرزند تأکید میکنند یعنی هنگامی که کودک از دو لب پدر و مادر محبت دید وقتی از آن دو لب شنید که میگویند نماز بخوان از او میپذیرد.
وی تصریح کرد: همچنین تصویر دین باید جذاب عرضه شود اما نه اینکه در دین دست ببریم بلکه خود این جذاب است و باید همانطور که هست آن را معرفی کنیم نه اینکه هر کاری بچه کرد بگوییم خدا تو را جهنم میبرد که تصویری نامناسب از خدا را به کودک عرضه میکنیم.
حجتالاسلام حیدری ابهری با تأکید بر حفظ تدریج و تمرین در آموزش مسایل دینی گفت: نباید کودکان و نوجوانان تا 9 سالگی و 15 سالگی رها کنیم و آنگاه که به سن تکلیف میرسند لیستی از محرمات و واجبات را جلوی رویشان قرار دهیم و انتظار داشته باشیم پذیرش داشته باشند.
استاد حوزه و دانشگاه بر ضرورت عدم تناقضگویی در پیامهای دینی و اعمال افراد مربی تأکید کرد و با اشاره به راههای درمان لجبازی و دینگریزی در آموزش قرآن گفت: یکی از مسایل این است که باید در آموزش قرآن سهلگیری کرد نه سختگیری. همچنین باید علاوه بر جنبههای ظاهری قرآن بر جنبههای محتوایی آن مانند قصههای قرآنی تأکید فراوان داشت.
حجتالاسلام حیدری ابهری با اشاره به نیازهای تفریحی در محیطهای قرآنی گفت: یک مجموعه قرآنی باید در حد کافی از امکانات تفریحی بهرهمند باشد تا کودکان از بودن با قرآن لذت ببرند.
مشاور امور تربیتی ارزش یک سوره را که والدین به کودکان خود بیاموزند بیش از 100 سوره دانست که مربیان در مهدهای قرآنی به آنها بیاموزند.
شایان ذکر است، نشست تخصصی تربیت دینی کودک و نوجوان یکشنبه 23 مرداد در بخش پژوهش نوزدهمین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم برگزار شد.
پایان پیام/
نظر شما