مبارزه با مواد مخدر؛ نیازمند  تفکر سیستمی و مستند به  پژوهش ملی است/لزوم زیر ساخت های فرهنگی و اجتماعی مناسب برای مبارزه

خبرگزاری شبستان:یک روان شناس با بیان اینکه مبارزه با مواد مخدر نیازمند یک تفکر سیستمی و مستند به پژوهش ملی است گفت:اگر مترقی ترین قوانین را هم داشته باشیم تا زیر ساخت های فرهنگی و اجتماعی مناسب نداشته باشیم نمی توانیم نتیجه مطلوبی به دست آوریم.

دکتر عزت الله کرد میرزا، روانشناس در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی شبستان در خصوص مبارزه با مواد مخدر در جامعه گفت: موضوع مبارزه با مواد مخدر یک موضوع تک بعدی نیست که این گونه عنوان شود، چون ما در بعد انتظامی و اطلاعاتی در مقایسه با عملکرد سایر کشورهای دنیا آمارهای همراه با موفقیت بالاتری  را داریم، پس تلقی کنیم که نرخ اعتیاد ما باید پایین باشد، خیر، این گونه نیست.
 

وی با بیان اینکه موضوع مبارزه با مواد مخدر یک موضوع فردی، اجتماعی و حتی فرهنگی است بیان کرد: ما نمی توانیم موضوع اعتیاد را صرفا با برخورد انتظامی حل کنیم و به همین نسبت نمی توانیم  مبارزه با مواد مخدر را به صرف برخورد با افراد خرده پا یا برخورد با بعضی از محلات جرم خیز مبارزه کنیم ،بلکه مبارزه با مواد مخدر نیازمند یک تفکر سیستمی و مستند به  پژوهش ملی است.

 

کرد میرزا در ادامه تصریح کرد: به عنوان مثال وقتی ما نمی دانیم  جامعه ای که باید مورد مخاطب ما قرار گیرد، چند نفر است، مثلا نمی دانیم  ما دو میلیون ،سه میلیون ، کمتر یا بیشتر  معتاد در جامعه داریم  یا اگر می دانیم در اختیار پژوهشگران قرار نمی دهیم و یا اینکه واقعا میزان ورد و خروج مواد مخدر در کشور ما چقدر است، چقدر مواد مخدر از کشور افغانستان یا سایر کشورها به کشور ما وارد می شود و چه میزان آن در داخل مصرف می شود و چه میزان به خارج ترانزیت می شود. وقتی افراد پژوهشگری در این زمینه وجود ندارد، همه افراد به شهود، قدرت تخیل  و ذهنیت خود استناد می کنند. در صورتی که علم ممکن است با یک فرد ذهنی و یا سوال هوشمندانه شروع شود اما برای تایید، نیاز به پژوهش دارد.
 

این روان شناس با بیان اینکه ما جامعه مخاطب خود را در حوزه مبارزه با مواد مخدر خوب نمی شناسیم یا حداقل مستند پژوهش در این زمینه وجود ندارد اظهار کرد: مشکل دیگر این است که مبارزه با مواد مخدر در بسیاری از جاها موکول به تغییر قانون شده است در صورتی که ما حتی اگر مترقی ترین قوانین را هم داشته باشیم تا زیر ساخت های فرهنگی و اجتماعی مناسب نداشته باشیم نمی توانیم در مبارزه با مواد مخدر نتیجه مطلوبی به دست آوریم و یا به همین نسبت در بعد اجتماعی، تا زمینه های مرتبط با گرایش به مواد مخدر از میان نرود ،نمی توانیم فرض کنیم دستگاه های مبارزه کننده هم موفق خواهند بود.
 

وی ادامه داد: مگر می شود ما به لحاظ نرخ بیکاری، تورم و برخی از خشونت های جاری درجامعه نخواهیم کاری انجام دهیم ولی انتظار داشته باشیم در حوزه مبارزه با مواد مخدر موفق عمل کنیم. هیچ اقدامی موفق نخواهد شد، مگر اینکه تابع یک شبکه انجام شود به همان نسبت که قاچاق مواد مخدر از یک  شبکه پیروی  و تابع آن عمل می کند مواد مخدر هم باید تابع شبکه باشد و مبتنی بر آن عمل کند نه صرفا مبتنی بر تلاش فردی مدیران و یا قدرت نفوذ هر یک از مدیران دستگاه ها باشد بلکه باید مبتنی بر کار گروهی و تیمی انجام شود.
 

کرد میرزا گفت: پیامی که رییس جمهور در افتتاح سال تحصیلی سال جاری داشتند به نظر می رسد که بایستی برای حوزه اعتیاد هم اقداماتی صورت گیرد، آقای رییس جمهور از آموزش و پرورش خواستند که کار تیمی و گروهی را در میان دانش آموزان افزایش دهند ،خوب است که همین امر را مدیران مدرسه در نسبت وسیع تری در نظر داشته باشند و کار گروهی را بین سازمان های موثر در حوزه مقابله با مواد مخدر تسری دهند تا بتوانند نتیجه مطلوبی را دریافت کنند.
 

این روان شناس با اشاره به رویکرد اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر خاطرنشان کرد:  بستگی به این دارد که این رویکردی که ارایه شده در سطح شعار مانده یا عمل کردند ،اگر عمل کردند، پوهش ها چگونه بوده ؟ تا انجا که من اطلاع دارم فقط در حد گفتمان بوده ،ولی آیا این گفتمان به عمل تبدیل شده یا نه ، اگر تبدیل به عمل شده پژوهش ها در مورد پایش  ارزشیابی چه نتیجه ای داشته است ؟ باید اطلاعاتی در اختیار پژوهشگران قرار دهند،  اگر اطلاعاتی داده شده آیا کاری انجام دادند یا نه؟ ولی اگر بر حسب ذهنیات باشد، درست نیست ،مثلا بگویم تعداد معتادان کم شده، اگر برحسب ذهنیات گفته شود نمی توان در این زمینه اظهارنظر علمی و یا قضاوت کرد، در صورتی که  دسترسی به داده های پژوهشی وجود داشته باشد، می توان  ارزیابی  مستندی داشت. 
 

وی با اشاره به عدم ارایه آمار اعتیاد معتادان خاطرنشان کرد:اساسا وقتی پدیده ای در جامعه جرم تلقی شود و بخواهیم  به عنوان یک آسیب که ابعاد قانونی بر آن  مترتب است نگاه کنیم طبیعتا به دست آوردن آمار سخت می شود نه تنها در ایران بلکه در همه جای دنیا و می تواند دلیلش بار فرهنگی و قبح اجتماعی ، تبعات قانونی و یا مسایل و مشکلات خانوادگی اعتیاد باشد.

 

وی با اشاره به علل افزایش اعتیاد تصریح کرد: امروزه ازدواج با زوج معتاد یکی از دلایل کشیده شدن خانم ها به اعتیاد است که البته در ابتدا از اعتیاد همسر بی خبر هستند و بعد خیلی راحت خانم ها نیز به این دام می افتند. بر اساس آمار میزان زنانی که با این روش دچار اعتیاد می شوند زیاد شده است به ویژه اینکه مواد صنعتی نیز رواج یافته است.

 

کرد میرزاد با بیان اینکه موضوع اعتیاد همیشه به صورت کلان وجود دارد، خاطر نشان کرد: شاید بتوان گفت بحث ریشه کنی اعتیاد تا حد زیادی منتفی است زیرا سیاست های کلی در دنیا مقوله اقتصاد پشتیبانی می کند و کسانی که به دنیال سود اقتصادی خودشان هستند از این موضوع دست نخواهند کشید.

 

 

کد خبر 596267

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha