خبرگزاری شبستان: کارکرد مسجد در ابتدای اسلام تنها برای نماز خواندن نبود بلکه نهادی قدرتمند و پرکارکرد محسوب میشد که مسلمانان برای پیگیری بسیاری از امور خود به آن مراجعه میکردند و اتفاقاً همین موضوع باعث میشد تا مردم احساس نیاز بیشتری به مساجد داشته باشند و صرفاً ساعتی از روز را تنها به قصد اقامه نماز جماعت در آن ها نگذرانند و امکان اسکان بسیاری از اشخاص در راه مانده، بیخانمان و ... در این خانه های خدا وجود داشت و بعضا وجود چنین امکانی، جزو حداقل امکانات مساجد بود.
این وضعیت از سال های ابتدایی بعثت رسول اکرم (ص) تا چند صد سال پیش نیز استمرار داشت، اما با شکلگیری نهادهای نوین و ساختارهای اداری و سازمانی که متولی هر یک از امور جامعه بودند، تقریبا بسیاری از مساجد تنها به محلی برای اقامه فریضه نماز تبدیل شدند و در ادامه نیز در دورانی که سرعت، مانع از استفاده به موقع از بسیاری ظرفیتها میشود، بسیاری از مردم از ثواب شرکت در نماز جماعت هم گذشتند و این گونه است که به نظر برخی کارشناسان، بسیاری از مساجد کنونی کشورمان نیز بسیار خلوت شدهاند و دیگر کارکردهایی چون امکان اسکان در راه ماندگان و بی پناهان در آن ها تقریبا غیر ممکن به نظر می رسد.
به همین جهت در سلسله گزارش هایی به سراغ برخی از کارشناسان در حوزه مساجد رفتیم تا جویا شویم که آیا در شرایطی که بی پناهان و در راه ماندگان در هر کشوری جمعیتی از آن جامعه را به خود اختصاص می دهند در کشور ما مساجد نمی توانند مامنی برای آنان باشند.
حجت الاسلام جواد صادق زاده در گفت و گو با خبرنگار مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان با اشاره به اینکه قداست مسجد اجازه نمی دهد، که در فضای شبستان مسجد، افراد کارتن خواب را مستقر کرد، گفت: از آن جایی که بسیاری از این افراد مسایل بهداشتی را رعایت نمی کنند، حضور آنان در شبستان مساجد کراهت دارد.
وی بیان کرد: در این زمینه باید ساختمان جداگانه ای را در حیاط مسجد و کنار شبستان ایجاد کرد تا بتوان افراد خیابان خواب و بی پناه را در هوای سرد در آن جا اسکان داد و این دقیقا همان کاری است که در حال حاضر از سوی برخی از مساجد و نیز دیگر اماکن مذهبی انجام می شود.
امام جماعت مسجد جامع نارمک، خاطر نشان کرد: در حال حاضر شهرداری تهران گرمخانه هایی را به منظور ساماندهی افراد خیابان خواب و درمانده ایجاد کرده است، که این اقدام بسیار موثر بوده است اما اینکه این افراد در شبستان مسجد استفرار یابند، اقدام شایسته ای نیست زیرا این افراد شرایط ویژه ای دارند.
صادق زاده با اشاره به تأثیر فعالیت های مساجد در کاهش انحرافات اجتماعی، خاطر نشان کرد: اگر این فعالیت ها گسترده باشند و تنها به اجرای اعمال دینی داخل مساجد محدود نشوند، می توانند در کاهش انحرافات تاثیرگذار باشند، بنابراین با فعالیت های مذهبی می توان آموزه های دینی را در افراد اهل مسجد و غیر مسجدی تقویت کرد.
وی خاطر نشان کرد: مساجد در ابتدای اسلام تنها مکانی برای اقامه نماز نبودند، بلکه این نهاد دینی، کارکردهای اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی داشته است و مسلمین برای پیگیری بسیاری از امورشان به آن مراجعه می کردند.
رئیس مرکز فعالیت های دینی شهرداری تهران، ساماندهی نیازمندان محله، جمع آوری کمک های مردمی، کمک به جوانان در شرف ازدواج و پرداخت وام برای نیازمندان و ساماندهی افراد درمانده را از جمله مواردی دانست که بسیاری از مساجد نمونه کشور با پیروی از مساجد صدر اسلام، در جهت ایجاد و گسترش آن ها فعالیت می کنند و دیگر مساجد نیز باید به انجام این امور توجه داشته باشند.
صادق زاده، شناسایی کودکان بازمانده از تحصیل، توانمندسازی و کارآفرینی برای زنان سرپرست خانوار، رسیدگی به سلامت و تغذیه، توزیع پوشاک زمستانی، اعطای جهیزیه و بسته های کالاهای حمایتی به خانواده های کم برخوردار را از جمله خدماتی برشمرد که می تواند از سوی مساجد فعال برای حمایت از اقشار آسیب پذیر در دستور کار آن ها باشد.
وی گفت: مساجد در صدر اسلام با کارکردهاى متعددى که داشتند، آنچنان درون جامعه اسلامى نهادینه شده بودند که مؤمنان آن ها را بر خانههاى خویش ترجیح مىدادند، در واقع ویژگى اصلى آن مساجد این بود که مانند دین اسلام با همه شئون زندگى مردم سر و کار داشتند و البته به همه آن ها جهتی الهى و دینى مىدادند و این با روح اسلامى نیز سازگار بود، چرا که اسلام جوهره همه فعالیتهاى مسلمین در جامعه اسلامى را عبودیت مىداند.
نظر شما