خبرگزاری شبستان – مازندران
علوم مختلف در جامعه، وجود دارند که می طلبد برای توسعه و پیشرفت به آنها توجه شود.
علوم انسانی نیز در زمره علومی به شمار می آید که با توجه به ارتباط با انسان، کنش و واکنش و ... باید اهتمام ویژه ای به آن از سوی دانشگاهیان و همچنین مسئولین صورت گیرد.
کاربردی و علمی کردن علوم انسانی دیر زمانی است که مورد بحث های مختلف، قرار گرفته اما خروجی آن، نکته مهمی به شمار می آید و این امر در کشورهای غربی بسیار مورد اهمیت، قرار گرفته و پیشرفت در علوم دیگر، نشات گرفته از پرداختن به این مهم است.
ایران باید برای توسعه در تمام زمینه ها به اهمیت علوم انسانی با نگاه ویژه ای، توجه کند بطوریکه از دستاوردهای کشورهای توسعه یافته به تعامل علوم با یکدیگر دست می یابیم و پیشرفت با در کنار هم بودن علوم، معنا می یابد.
بومی سازی علوم نیز مورد قبول و پسند نیست چرا که با توجه به جهانی شدن، علوم را نباید در مکان و زمان خاصی، محدود کرد و برای فراگیر شدن و کاربردی نمودن باید دید وسیع و تحلیلی را مد نظر قرار داد.
ابوالقاسم حیدرآبادی، عضو هیئت علمی دانشگاه، در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در ساری گفت: به علوم انسانی در جامعه ایران، توجه چندانی نمی شود با وجودی که رشته های مختلف دارد.
وی اظهار کرد: علوم انسانی به رفتار و واکنش انسان ها توجه دارد که کشورهای پیشرفته به این موارد مهم، عنایت ویژه دارند و در ایران، کمتر مورد اهمیت قرار می گیرد.
استادیار جامعه شناسی بیان کرد: بومی کردن علوم، کاری اشتباه است چرا که علم، یک دامنه خاص نمی شناسد و پدیده ای جهانی است و نباید آن را در یک منطقه یا کشور، محدود کرد.
وی ابراز کرد: اگر جامعه شناسی، بومی شود دیگر جامعه شناسی ایرانی، جامعه شناسی فرانسوی، جامعه شناسی آمریکایی و ... معنا ندارد و امری نادرست به شمار می آید.
حیدرآبادی گفت: جامعه شناسی علم، معنا و مفهوم دارد و علم به حالت انباشته و متراکم و همچنین کار بومی و در جامعه خاص، مشکل ساز است.
این نویسنده و پژوهشگر اظهار کرد: علم را باید به صورت کاربردی، فرا گرفت و اگر به صورت تئوری و عملی نباشد، زمینه ساز توسعه نیست.
وی تصریح کرد: به کاربرد علوم انسانی نظیر روانشناسی، اقتصاد و ... مانند کشورهای پیشرفته، توجه و عنایت ویژه باید صورت گیرد و همانطور که در مباحث علوم فنی – مهندسی و پزشکی به کاربرد آنها و همچنین در بحث تحصیل، توجه و ملموس تر می شود.
حیدرآبادی با اشاره به اینکه متاسفانه به ُبعد کاربرد علوم انسانی در جامعه ایران، اهتمام خاص نمی شود که نمونه آن در دروس کارشناسی ارشد، کار تحقیقی و پایان نامه دیده می شود، بیان کرد: جامعه شناسی در جامعه نظیر گروه ها و ... و همچنین در بعد عملی از پشت میز نشستن، کارآیی جامعه شناسی، ملموس نمی شود.
وی ابراز کرد: در سوالات پایان ترم نیز باید یک دانشجوی جامعه شناسی، جامعه خود را بشناسد و علل و راهکارهای توسعه جامعه را بتواند به طور صحیح و درست، تحلیل کند چرا که این امر در مسئولیت آینده این دانشجو، تاثیرگذاری مهم و مثبت دارد.
عیسی الهیان، مدرس علوم ارتباطات اجتماعی، در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در ساری گفت: علوم انسانی، دنیای گسترده و اهمیت بسیاری برای جامعه دارد.
وی اظهار کرد: علوم انسانی که با انسان شناسی، ارتباط دارد در اروپا، آمریکا و شرق آسیا در اول راس، قرار می گیرد تا پیچیدگی انسان را بشناسد.
این پژوهشگر بیان کرد: در کشورهای جهان سومی، رشته های فنی و مهندسی در راس قرار دارد و علوم انسانی، رتبه های چهارم و پنجم را به خود، اختصاص داده است.
الهیان ابراز کرد: با وجود اینکه نظام آموزش و پروش، نقش مهمی در علوم انسانی و انسان شناسی انسان ها دارد اما تبلیغ و ترویج فیزیک و علومی به غیر از انسانی از سوی این نظام، سستی پایه و اساس جامعه و همچنین کاهش رتبه های علمی و پژوهشی را در پی دارد.
وی گفت: هر کشوری در جهان که علوم انسانی را پایه و اساس قرار دهد در ردیف کشورهای توسعه یافته قرار گرفته است اما کشورهایی که رشته های علوم انسانی، را کم اهمیت و حتی بی اهمیت قرار دادند در ردیف کشورهای جهان سومی، هستند.
الهیان اظهار کرد: پیچیدگی انسان شناسی، بسیار مهم است چرا که نمی توان به راحتی به شناخت و همچنین به خلق و خوی انسان، آشنا شد اما در آزمایشگاه و علوم دیگر می توان با فرمولی به ترکیبی دست یافت.
وی بیان کرد: انسان، آنقدر پیچیدگی دارد که آشنایی با انسان، کاری زمان بر است به همین سبب، علوم انسانی باید در اولویت قرار گیرد.
گزارش: معصومه علیزاده
نظر شما