پایداری سرزمین یک اصل اساسی است/ تولید گندم در گلستان باید به هفت تن در هکتار برسد

خبرگزاری شبستان: معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: پایداری منابع آب، خاک، منابع طبیعی و منابع ژنتیکی موجب پایداری سرزمین می شود.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از گرگان، عباس کشاورز، معاون وزیر جهاد کشاورزی، امروز (15 دی) در سی و یکمین جشنواره تجلیل از تولیدکنندگان برتر بخش کشاورزی با اشاره به وضعیت کشاورزی کشور گفت: در سال 92، 55 درصد انرژی غذایی را به عنوان شاخص پایه، تولید داخلی بود و 45 درصد آن باید از خارج تأمین می شد اما امسال این عدد به 80 رسیده است.

 

وی افزود: شاید از نظر اقتصادی، جغرافیای کشاورزی و حفظ منابع، عدد بالای 85 منطقی نیست. مزیت در اقتصاد، یک شاخص اجتناب ناپذیر است که اگر نسبت به آن غفلت کنیم، دچار خسارت می شویم.

 

کشاورز با بیان اینکه سیاست های سخت گیرانه پایداری را جدی تر از توفیقات کوتاه مدت گرفتیم، اظهار کرد: روی این بحث پافشاری کردیم و وزیر جهادکشاورزی هم همراهی زیادی کرد. در شروع 2.5 میلیون هکتار گندم آبی در کشور کشت می شد که امسال به دو میلیون و 160 هزار هکتار کاهش یافته است.

 

وی با بیان اینکه کمک به پایداری و کمک به منابع آب به عنوان چالش جدی مورد توجه قرار گرفته است، افزود: طی سه سال اخیر 20 درصد به بهره وری آب اضافه شده است. مکانیزاسیون روند خوبی دارد با اینحال راضی نیستیم. بذور، تنوع ارقام، کمک به انتقال تکنولوژی که امروز احساس می شود، اقدامات ناچیزی است که در این مدت انجام دادیم.

 

کشاورز با اشاره به بهبود وضعیت کود در کشور، بیان کرد: وضعیت کود بسیار تأسف بار بود، در شهریور و مهر 92، 70 نمونه کود را آزمایش کردند که بیش از 50 نوع آن، ماده موثره صفر داشت. اما امروز این روند قانونمند شده و تا 98 درصد کودها دارای مواد موثره هستند، کودهایی که دارای فلزات سنگین هستند، بسیار محدود و کم شده است.

 

معاون وزیر جهادکشاورزی با اشاره به تدوین نسخه پایداری تولید، اظهار کرد: اقدامی را شروع کرده ایم که امیدواریم موجبات نهایی شدن آن فراهم شود، به چه دلیلی، چه محصولی را در چه منطقه ای بکاریم که کاری بسیار سخت و پیچیده است، اما ما بر مبنای اقلیم این مسائل را بررسی می کنیم. نخستین نسخه تا شش ماه آینده تدوین می شود تا به این سوالات پاسخ داده شود.

 

وی با بیان اینکه دولت در بخش کشاورزی سه وظیفه دارد، گفت: دولت باید امنیت غذایی را تقویت کند، ( تقریبا 25 درصد طی سه سال امنیت را تقویت کردیم)، درآمد کشاورزان را افزایش دهیم تا فعال اقتصادی در بخش کشاورزی دارای بنیه قوی شود. اگر هر فعال اقتصادی امکان تشکیل سرمایه برایش فراهم نشود به طور طبیعی رو به ورشکستگی می رود. در نهایت همه ما سرنشین کشتی جمهوری اسلامی هستیم، موظفیم هرجوری که کشور را تحویل می گیریم منابع مان را حفظ کنیم، اجازه نداریم به خاطر منافع شخصی مقطعی، منابع را تقلیل دهیم. آب، خاک، منابع طبیعی و ژنتیکی، موجب پایداری سرزمین می شود.

 

کشاورز با بیان اینکه در حال حاضر فقط گیلان و مازندران مزیت کشت برنج را در کشور دارند، گفت: در زمان تنظیم طرح های اقتصاد مقاومتی، پیشنهاد دادیم تا برنج را غیر از مازندران و گیلان حمایت نکنیم، از هر مترمکعب آب در گلستان 220 گرم، در خوزستان 130، فارس 150 گرم برنج تولید می شود که این بهره وری اقتصادی نیست. پیشنهاد من این بود که طرفداران، متعصبین و محققان این عدد را بالا ببرند، هرجا از هر مترمکعب 800 تا 900 گرم برنج تولید شد، همانجا برنج بکارند.

 

وی به کشاورزان توصیه کرد که شاخص بهره وری آب را به صورت جدی مدنظر قرار دهند.

 

کشاورز با اشاره به پایداری کشاورزی، گفت: کشاورزی دچار ناپایداری شده اما هنوز به رغم تلاش هایی که انجام دادیم موفق نشدیم آن را پایدار کنیم. حاصلخیزی خاک های کشاورزی نباید کم شود، اراده کنیم تا 5 سال آینده دو دهم درصد مواد آلی خاک را افزایش دهیم.  حاصلخیزی خاک ها بسیار کاهش پیدا کرده و سیگنال قرمز می دهد. در کشور ما که گرم و خشک است باقی مانده و پایداری کربن در خاک 1.5 سال است بنابراین نمی توانیم با کودهای آلی خاک را پایدار کنیم، بلکه باید به سراغ تناوب برویم.

 

وی با تأکید بر حمایت از نسخه پایداری سرزمین، اظهار کرد:  حالا که عملکرد بهتر شد و روش ها را اصلاح کردیم به 4 تن گندم در هکتار رسیدیم در حالیکه در فرانسه 9.8 در هکتار و در آلمان 9.2 است. اگر ظرف سه سال آینده گندم آبی کمتر از هفت تن باشد، باید ما را مواخذه کنید. پس باید تغییرات اساسی در کشاورزی ایجاد کنیم، ابتدا باید دانش را در بخش کشاورزی افزایش دهیم.

 

کد خبر 599277

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha