به گزارش خبرگزاری شبستان و به نقل از روابط عمومی كميسيون هنر و معماري شوراي عالي انقلاب فرهنگي، مديركل هنرهاي نمايشي و دبير سي و پنجمين جشنواره بين المللي تئاتر فجر گزارشي از جشنواره تئاتر فجر در جلسه كميسيون هنر و معماري شوراي عالي انقلاب فرهنگي ارائه كردند و تعدادي از اعضاي كميسيون نظرات خود را درباره جشنواره بيان كردند.
محمدحسين ايماني خوشخو؛ رييس كميسيون هنر و معماري شوراي عالي انقلاب فرهنگي در اين جلسه با تسليت درگذشت آيت الله هاشمي رفسنجاني گفت: تدوين اسناد هنري به طور جدي در كميسيون هنر و معماري در حال انجام است تا براي بررسي و تصويب نهايي به شوراي عالي انقلاب فرهنگي ارائه شود. تئاتر تنها هنري است كه مصوبه اي از شوراي عالي انقلاب فرهنگي دارد اما با توجه به ضرورت ها و نيازهاي امروز تئاتر با همكاري هنرمندان و مسئولان تئاتر و كميسيون هنر و معماري اسناد قبلی بازنگری و کامل خواهد شد. تا بخشي از مسايل تئاتر برطرف شود.
ايماني خوشخو در ادامه گفت: انتظارات از جشنواره هاي هنري فجر متنوع و گاهي متضاد است و انتظارات و خواسته ها با نگاه حاكميتي، انتظارات هنرمندان و يا از سوي مخاطبان و مردم وجود دارد كه متنفاوتند و مديران يا دبير جشنواره براي برقراري توازن بين اين انتظارات و اداره جشنواره با مسايلي مواجه است.
رييس كميسيون هنر و معماري شوراي عالي انقلاب فرهنگي با اشاره به جشنواره بين المللي هنرهاي تجسمي فجر گفت: گزارش هاي سي و پنجمين جشنواره بين المللي تئاتر فجر از حركت رو به جلو و انديشه و برنامه ريزي در جشنواره حكايت دارد و اميدواريم كه اين روند تداوم يابد. تئاتر في نفسه آيينه مسايل جامعه است و سابقه تئاتر در پرداختن به مسايل و آسيب هاي اجتماعي ديده مي شود و امروز كه آسيب هاي اجتماعي از مسايل مهم جامعه ماست، در تئاتر و جشنواره تئاتر فجر آسيب هاي اجتماعي نيز مي تواند مورد توجه قرار گيرد.
مهدي شفيعي؛ مديركل هنرهاي نمايشي در اين جلسه گفت: چند سال قبل پيش نويس سند توسعه تئاتر تهيه شده بود كه البته به نتيجه نرسيد و امروز مي بايست منتناسب با شرايط روز و وضعيت تئاتر آن سند به طور كلي بازنگري شود و سند مناسب امروز تئاتر تدوين شود. همچنين بازنگري آيين نامه شوراي ارزشيابي و نظارتتئاتر نيز از ضرورت هاي امروز است كه در حال پيگيري است. شرايط امروز تئاتر نسبت به گذشته دچار تغيير و تحول جدي دارد و به عنوان مثال تعداد اجراهاي روزانه تئاتر افزايش چشمگيري نسبت به چند سال قبل دارد. به عنوان مثال در 9ماهه امسال تا پايان آذرماه حدود هزار و 150 مجوز اجراي تئاتر در تهران صادر شده است كه با توجه به امكانات و نيروي انساني و شرايط موجود در شوراي ارزشيابي و نظارت امر دشواري است و نياز است كه به صدور مجوز و ارزشيابي و نظارت تئاتر يك نگاه به روز و متناسب با شرايط كنوني تئاتر اصورت گيرد.
شفيعي در ادامه با اشاره به سي و پنجمين جشنواره بين المللي تئاتر فجر گفت: جشنواره تئاتر فجر به شيوه سال گذشته از بيش از يك ماه پيش آغاز شد، تا بهتر به مباحث پژوهشي تئاتر پرداخته شود. در اين راستا سمينار "شهر، شهروند و تئاتر" با همكاري شهرداري تهران در تئاتر شهر برگزار شد و ضرورت وجود تئاتر در كلان شهرها و اهميت آن بررسي شد. كارگاههاي آموزشي نيز از با حضور هنرمندان داخلي و خارجي متناسب با نيازهاي روز تئاتر در محورهايي مانند تبليغات تئاتر، تهيه كنندگي تئاتر و ... از برنامه هاي سي و پنجمين جشنواره تئاتر فجر است. جشنواره هاي تئاتر فجر استاني نيز از چندي پيش از خوزستان آغاز شد و تا چند روز ديگر ادامه دارد. امسال هفت جشنواره فجر استاني در خوزستان، بوشهر، فارس، يزد، مازندران، آذربايجان شرقي و خراسان رضوي برگزار شده است و برگزار مي شود كه در جشنواره هاي استاني گردش آثار و تئاتر هاي مناسب و حرفه اي مورد توجه بود و اداره و برنامه ريزي جشنواره هاي استاني نيز به خود استان ها واگذار شد.
مديركل هنرهاي نمايشي افزود: جشنواره در سه بخش صحنه اي، بين الملل و و تئاتر محيطي برگزار و 130 نمايش در جشنوراه اجرا مي شود كه 111 نمايش ايراني و 19 نمايش خارجي از كشورهايي از جمله هلند، لهستان، بلغارستان، يونان، نروژ، گرجستان، ژاپن و ... است. از بين آثار ايراني 45 درصد تئاترها از خارج از تهران است و ميانگين سني كارگردانان جشنواره تئاتر فجر امسال 36 سال است. آثار با مضامين متنوعي از جمله اجتماعي، دفاع مقدس، مذهبي، سبك زندگي، آييني-سنتي و .. ئر جشنواره اجرا مي شود.
شفيعي همچنين گفت: برنامه هايي نيز براي بعد از جشنواره بين المللي تئاتر فجر برنامه ريزي شده است و سمينار ظرفيت هاي غيردولتي تئاتر در اسفندماه امسال و بازار بهاره تئاتر براي معرفي قابليت هاي تئاتر ايران در فروردين و ارديبهشت سال آينده برگزار مي شود.
دکتر سعيد اسدي؛ دبير سي و پنجمين جشنواره بين المللي تئاتر فجر از سال گذشته برنامه ريزي شد تا جشنواره بين المللي تئاتر فجر يك روند مستمر باشد كه اوج آن در بهمن ماه است، بنابراين جشنواره از حدود يك ماه قبل آغاز شد. تئاتر به مثابه يك هنر شهري است و با توجه به نقش تئاتر در مشايل شهروندي سمينار "شهر، شهروند و تئاتر" برگزار شد ما در اين سمينار تلاش كرديم تا برنامه اي مناسب برگزار شود و مباحث اين سمينار مورداستفاده قرار گيرد، اما متاسفانه نقدي كه در زمينه چنين برنامه هاي هنري مي توان مطرح كرد اينكه آموزش پذيري و مشاركت كم شده است. ورك شاپ هاي جشنواره نيز در حال برگزاري است و جشنواره هاي تئاتر فجر استاني نيز كه از خوزستان آغاز شد در مجموع در هفت استان برگزار مي شود و پايان آن در خراسان رضوي است و بعد از آن بخش اصلي جشنواره بين المللي تئاتر فجر از اول تا 12 بهمن ماه در تهران برگزار مي شود.
اسدي درباره بخش بين الملل جشنواره گفت: حضور تئاتر ايران در ماركت هاي جهاني تئاتر و معرفي آثار و بازاريابي براي آنها در بخش بين الملل مورد توجه است و به اين منظور آثاري كه از كشورهاي ديگر براي حضور در جشنواره انتخاب مي شود به گونه اي است كه به توان كلامي و هويت بصري تئاتر ما كمك كند چون بقاي تئاتر ايران هم به حضور و اجرا در ايران و هم حضور جهاني بستگي دارد. بنابراين آثار خارجي هر كدام ويژگي هايي مانند استفاده از تكنولوژي، شيوه اجرا و ... دارند. در تئاتر ملل انتقال آثار غير ايراني كه به لحاظ تم اهميت دارند، كيفيت هنري آثار، تكنولوژي هاي جديد مورد استفاده در تئاتر و استفاده از فضاي چندرشته اي در تئاتر مدنظر قرار گرفته است. در جشنواره امسال 50 ميهمان خارجي از جشنواره ها و كمپاني هاي تئاتر براي معرفي تئاترهاي ايران به آنها حضور دارند.
دبير سي و پنجمين جشنواره بين المللي تئاتر فجر در ادامه گفت: انتخاب تئاترهاي بخش صحنه اي جشنواره بر اساس سه اصل انجام شده است. يكي محورهاي موضوعي مانند مسئوليت اجتماعي، بهره گيري از مفاهيم فرهنگ كهن، اخلاق گرايي، انديشه ورزي و ارتقاي ذائقه جامعه، ارزش هاي فراگير انساني و جهان، نفي خشونت، مفاهيم انقلاب و دفاع مقدس و ... است. اصل ديگر گستره ملي در تئاتر ايران است و تئاترهاي سراسر ايران مورد توجه قرار گرفته است و اصل ديگر در انتخاب آثار كيفيت است. در بخش صحنه اي جشنواره به مرور تئاتر پرداخته شده است چون ضرورتي ندارد كه جشنواره تئاتر فجر به فرايند توليد تئاتر وارد شود و مسايلي را به دنبال دارد بنابراين توليد در بخش تئاتر محيطي و تعاملي دنبال شد. در بخش تئاتر محيطي 33 اثر اجرا مي شود كه 10 اثر توليد شده است.
اسدي درباره بخش هاي مسابقه جشنواره تئاتر فجر گفت: مسابقه بين الملل، مسابقه مرور تئاتر ايران، مسابقه جوانان و مسابقه تئاتر محيطي و تعاملي در جشنواره تئاتر فجر اين دوره اجرا مي شود كه مسابقه جوانان براي كارگردانان جوان زير 35 سال است. تئاتر ايران در حال پوست اندازي است و كميت آثار جوانان در تئاتر امروز نسبت به آثار نسل هاي قبلي تئاتر قابل مقايسه نيست.
دبير سي و پنجمين جشنواره بين المللي تئاتر فجر در ادامه افزود: بخش به علاوه فجر براي استفاده از ظرفيت بخش خصوصي از سال گذشته در جشنواره تئاتر فجر قرار گرفت و امسال اين بخش 57 تئاتر در 10 تماشاخانه اجرا مي شود و در اين بخش پيشبرد اهداف فرهنگي مورد توجه قرار گرفته است.
در ادامه جلسه چند نفر از اعضاي كميسيون هنر و معماري شوراي عالي انقلاب فرهنگي نكات و پیشنهاداتی را در ارتقاي كيفي جشنواره بیان کردند.
نظر شما