به گزارش گروه مهدویت خبرگزاری شبستان، آیت الله جوادی آملی از مراجع عظام تقلید و مفسرقرآن در کتاب «امام مهدی علیه السلام موجود موعود» در رابطه با مفهوم انتظار در مکتب اهل بیت علیهمم السلام می نویسد:
در تبیین معنی حقیقی انتظار، روایات متعددی هست؛ از آن جمله روایتی است که ابوبصیر از حضرت صادق علیه السلام چنین نقل می کند: «لیعدن احدکم لخروج القائم ولو سهما...».
بر این اساس آن که بخواهد به واقع منتظر وجود مبارک آن حضرت(عج) باشد لازم است خویشتن را مهیا سازد اگرچه با آماده کردن یک تیر باشد.
تامل در این روایت شریف می فهماند که انسان تا مرد میدان جهاد و مبارزه نشود، نمی تواند خویشتن را در زمره منتظران راستین آن حضرت(عج) بداند و این همان معنای بلندی است که در ادعیه نورانی شب های ماه مبارک رمضان به آن اشاره گردیده است: «وقتلا فی سبیلک مع ولیک فوفق لنا».
آن که خویش را خواهان ظهور حضرت ولی عصر علیه السلام می داند و امید اصلاح امور را از آن حضرت(عج) دارد اما خود اهل جهاد نیست سخن به گزاف گفته و در حقیقت نه منتظر که منزوی از ایشان است، زیرا در انتظار ِ گشایش رایگان دشواری ها به دست اما عصر عجل الله تعالی فرجه است و می خواهد که در این مسیر دچار هیچ رنجی و متحمل هیچ هزینه ای نگردد، در حالی که انتظار حقیقی ظهور آن حضرت(عج) به معنی آماده سازی عِده و عُده در تمامی زمینه ها از جمله مسایل نظامی و جهاد در راه خداست.
به قطع پس از ظهور، آن حضرت(عج) با جنگ روبه رو خواهد بود، پس کسانی توان یاری اش را خواهند داشت که کارآزموده این میدان باشند و اگر کسی اهل کارزار نباشد کار او زار است.
در عرصه جهاد علمی، مسلح شدن به سلاح قلم و تیغ سخن و در عرصه عملی تجهیز به اسلحه رزم و آموختن شیوه های نوین آن، لازم ِ انتظار حقیقی است، حال آن که میان این دو عرصه را جمع کند و به سلاح مناسب هر یک مسلح شود به اجر هر دو جهان نایل می شود، (طوبی لهم و حُسنُ مأب) البته بخش مهم پیروزی آن حضرت(عج) مرهون رشد فرهنگی جامعه بشری است.
نتیجه آن که معنای عمیق انتظار موجود موعود(عج) در مکتب اهل بیت علیه السلام از سویی اقتداء به سنت امامان هدایت و از سوی دیگر، مسلح بودن یا مسلح شدن به سلاح علم و ایمان برای مجاهده در راه خداست.
این عبادت والا، عرصه های گوناگونی دارد که در هر یک عنصر انتظار تجلی خاصی دارد و به شیوه ای متفاوت مطرح می گردد: عرصه فرهنگ از اساسی ترین عرصه هایی است که در زمینه سازی طلوع شمس مهدوی عجل الله تعالی فرجه موثر است از این رو، دریافت فهم صحیح انتظار در این عرصه سهم اساسی در تصحیح فرهنگ انتظار دارد.
امام باقر علیه السلام فرمودند: «رحم الله عبدا حبس نفسه علینا! رحم الله عبدا أحیا أمرنا!» این سخن نورانی، نمود روشنی از جلوه انتظار حقیقی در عرصه فرهنگ را به نمایش می گذارد، چرا که انسان منتظر در این عرصه می باید خویش را در محدوده اوامر الهی بگذارد و از قلمرو دستورهای قرآن و عترت تجاوز نکند.
تلاش منتظران راستین حضرت بقیه الله علیه السلام در این عرصه می باید بر آن معطوف شود که معارف و مآثر قرآن و عترت(ع) را احیا و منتشر سازند. حقیقت انتظار در این عرصه آن است که منتظر معتقد و عارف به حضرت ولی الله اعظم علیه السلام بر اساس معرفتش امر آنان را احیاء می کند و خویشتن را در محدوده اوامر ایشان منحصر می سازد تا فیض الهی از باطنش ریشه بگیرد و در ظاهرش تجلی کند.
نظر شما