خبرگزاری شبستان: کارکرد مسجد در ابتدای اسلام تنها برای نماز خواندن نبود بلکه نهادی قدرتمند و پرکارکرد محسوب میشد که مسلمانان برای پیگیری بسیاری از امور خود به آن مراجعه میکردند و اتفاقاً همین موضوع باعث میشد تا مردم احساس نیاز بیشتری به مساجد داشته باشند و صرفاً ساعتی از روز را تنها به قصد اقامه نماز جماعت در مسجد نگذرانند و امکان اسکان بسیاری از اشخاص در راه مانده، بیخانمان و ... در آن وجود داشت و بعضا وجود چنین امکانی در آن ها جزو حداقل امکانات آن ها بود.
این وضعیت از سال های ابتدایی بعثت رسول اکرم (ص) تا چند صد سال پیش نیز استمرار داشت، اما با شکلگیری نهادهای نوین و ساختارهای اداری و سازمانی که متولی هر یک از امور جامعه بودند، تقریبا بسیاری از مساجد تنها به محلی برای اقامه فریضه نماز تبدیل شدند و در ادامه نیز در دورانی که سرعت، مانع استفاده به موقع از بسیاری ظرفیتها میشود، بسیاری از مردم از ثواب شرکت در نماز جماعت هم گذشتند و این گونه است که به نظر برخی کارشناسان، بسیاری از مساجد کنونی کشورمان نیز بسیار خلوت شدهاند و دیگر کارکردهایی چون امکان اسکان در راه ماندگان و بی پناهان در آن ها تقریبا غیر ممکن به نظر می رسد.
به همین جهت در سلسله گزارشهایی به سراغ برخی از کارشناسان در حوزه مساجد رفتیم تا جویا شویم که آیا در شرایطی که بی پناهان و در راه ماندگان در هر کشوری جمعیتی از آن جامعه را به خود اختصاص می دهند در کشور ما مساجد نمی توانند مامنی برای آنان باشند؟»
حجت الاسلام علی رضا زاده خویی در گفت و گو با خبرنگار مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان با اشاره به اینکه مساجد امروزی مکانی برای اسکان افراد کارتن خواب ندارند، گفت: بحثهایی که از سوی برخی افراد در زمینه اسکان افراد کارتن خواب در مساجد مطرح می شود، مباحثی کارشناسی نیست.
وی اظهار کرد: بنده چندین بار بازدیدی از تعدادی مساجد داشته و از نزدیک شاهد بوده ام که این مراکز فضایی در شبستان برای اسکان این افراد ندارند و تنها مکانی برای اسکان خادم خود دارند.
امام جماعت مسجد امام حسن مجتبی (ع) خاطر نشان کرد: از طرفی به دلیل آن که مسائل بهداشتی توسط بسیاری از افراد کارتن خواب رعایت نمیشود، نمی توان انتظار داشت، که آنان را در شبستان مساجد جای داد و در این زمینه استانداریها، شهرداریها و مسئولان شهری موظف هستند که افراد کارتن خواب را ساماندهی کنند.
رضازاده خویی خاطر نشان کرد: ظرفیت مساجد به اندازه نمازگزاران آنها و برای بر آورده کردن نیازهای فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی مردم است، اینکه افراد کارتن خواب را بتوانند ساماندهی کنند، توقع زیادی است که نباید این انتظار را از مساجد داشت، در این زمینه در سال های اخیر شاهد هستیم شهرداری گرمخانه هایی را ایجاد کرده است که به نظر می رسد، بتوانند در ساماندهی این افراد تاثیرگذار باشند.
وی با اشاره به جایگاه مساجد در صدر اسلام، افزود: مساجد در صدر اسلام، مرکزی برای پاسخگویی به تمام نیازها و مشکلات آحاد افراد جامعه بودند، اما در عصر کنونی، دستگاههای دیگری همانند استانداری و شهرداریها در این زمینه فعالیت می کنند، به نظرم مساجد به عنوان مرکزی برای هدایت مردم باید باشند، نه اینکه جایی برای ساماندهی افراد کارتن خواب.
امام جماعت مسجد امام حسن مجتبی (ع) افزود: علاوه بر این موارد بسیاری از افراد بیخانمان در شهرهای بزرگ، معتاد هستند و یا از نظر اخلاقی و رفتاری دچار آسیبشدهاند، بنابراین اگر قرار باشد، درهای مساجد به روی این افراد باز شوند، با توجه به اینکه اسکان آنها در مساجد مربوط به یک شب و دو شب نیست بلکه برای چند ماه است، آن ها به محلی برای تجمع دائمی معتادان تبدیل خواهند شد.
نظر شما