خبرگزاری شبستان-سمنان:هر زمان اهمیت روستاها مورد غفلت و بی توجهی قرار گرفته، پیامدهای منفی بسیاری را در پی داشته است که شاید رشد آمار مهاجرت روستاییان به مناطق شهری و مشکلات مربوط به آن همانند معضل حاشیه نشینی از ملموس ترین این پیامدها است.
در روستاها عوامل و منابع ارزشمندي اعم از عوامل انساني و منابع طبيعي و اقتصادي به عنوان ذخاير استراتژيک کشور وجود دارند که در پيشرفت جامعه نقش مهمي ايفا مي کنند.
فعال سازي ساکنان روستاها در ايران مي تواند کمک شايان توجهي به تامين امنيت اجتماعي نموده و باعث کاهش حجم زياد ناملايمات اجتماعي شده و منجر به کاهش پديده "مهاجرت " شود.
خوشبختانه ايجاد و راه اندازي کسب و کارها مانند کسب وکارهاي خانوادگي و گروهي در روستاها به دليل وجود پيوندهاي قوي اجتماعي و روحيه بالاي مشارکت و تعاون موفقیت بیشتری داشته است.
روحيه کار و تلاش و مسئوليت پذيري و التزام و تعهد به پيشرفت درميان جمعيت روستايي به وضوح مشاهده می شود. لذا در حال حاضر، ايجاد فرصت هاي شغلي جديد در مناطق روستايي کشور از اهميت دو چنداني برخوردار است.
روستای کلاته اسد در موقعیت 44 درجه ی غربی و شرقی زمین واقع شده و حد وسط اتوبان بین المللی تهران- مشهد قرار گرفته است.
روستای کلاته اسد با 300 خانوار جمعیتی بالغ بر یک هزار و 240 نفر را در خود ساکن کرده است.
در این روستا در راستای درآمدزایی و جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهر بیش از 85 کارگاه خیاطی راه اندازی شده که برای 150 نفر بطور مستقیم و 400 نفر غیر مستقیم شغل ایجاد کرده اند، البته کشاورزی و دامداری نیز از دیگر منابع رزق و روزی مردم روستا است.
همچنین روستای محمدآباد در نزدیکی روستای کلاته اسد واقع شده که جوانانش راهکار ماندگاری در روستا را پیدا کرده اند و در عرصه کارآفرینی گام های موثری برداشته اند.
این روستا با جمعیتی حدود هزار و 487 نفر در تولید پوشاک و البسه به یکی از قطب های مهم اشتغال زایی استان و کشور معرفی شده است.
جوانان این روستا ضمن جامه عمل پوشاندن به فرمان رهبری مبنی بر اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل نمونه بارزی از خودباوری هستند.
روستای محمد آباد که در ۱۵ کیلومتری غرب میامی واقع شده، مانند دیگر روستاهای استان دارای معضلات و مشکلات فراوانی است اما کمبود آب و مشکلات حوزۀ کشاورزی و دامپروری باعث نشد که مردم این روستا، زادگاه خود را ترک و به شهرهای اطراف مهاجرت کنند.
جوانان این دو روستا باتولیدات خود توانسته اند که نظر بسیاری از شهروندان را به خود جلب کنند طوری که امروزه اکثر تولیداتشان به تهران و حتی کشورهای همسایه صادر می شود.
کارآفرینی موتور محرک توسعه اقتصادی در روستاها است
مدیر کانون فرهنگی هنری شهدای کلاته اسد مسجد جامع این روستا در خصوص فعالیت اهالی روستا می گوید: بیشتر اهالی در این روستا مشغول به دوخت لباس(پیراهن مردانه) هستند و از همین راه زندگی خود را می گذرانند.
حسین عرب اسدی با اشاره به اینکه کارآفرینی موتور محرک توسعه اقتصادی در روستاها است که موجب کاهش مهاجرت روستائیان می شود، اظهار داشت: در راستای اشتغالزایی وجلوگیری از مهاجرت روستائیان به شهر از سال 1385 تولید لباس در روستای کلاته اسد آغاز شد.
عرب اسدی، با بیان اینکه در ابتدا شش نفر از اهالی روستا برای یادگیری دوخت پیراهن مردانه راهی تهران شدند اضافه کرد: این شش نفر بعد از بازگشت خود به دیگر اهالی روستا دوخت را آموزش داده و در حال حاضر بیشتر خانواده های روستای کلاته اسد به این کار مشغول هستند.
وی با اشاره به اینکه لباس های دوخت شده توسط اهالی روستای کلاته اسد توسط واسطان برای فروش به تهران و سپس از آنجا به کل کشور توزیع می شود، اظهار داشت: نبود ارتباط مستقیم بین تولید کننده و خریدار یکی از مشکلات روستاییان است.
مدیر کانون فرهنگی هنری شهدای کلاته اسد مسجد جامع، اضافه کرد: افراد در روستا با مشارکت و استفاده از تسهیلات می توانند در زادگاه خود زندگی خوبی داشته باشند و بازاریابی مناسب می تواند در تبلیغ محصولات تولید شده آنها کمک کند.
وی با اشاره به سخنان سالجاری از سوی مقام معظم رهبری(مدظله العالی) با عنوان اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل اظهار داشت: این زمان فرصتی است تا رویکرد اقتصادی اسلام را در عرصه عمل به نمایش بگذاریم و در این میان کانون های فرهنگی هنری مساجد به عنوان عاملی نیرومند در فرهنگ سازی این مهم به میدان آمده اند.
کانون های فرهنگی هنری مساجد می توانند نقش موثری در تبیین و گفتمان سازی اقتصاد مقاومتی داشته باشند
عرب اسدی با تاکید بر اینکه کانون های فرهنگی هنری مساجد می توانند نقش موثری در تبیین و گفتمان سازی اقتصاد مقاومتی داشته باشند ادامه داد: برنامه ریزی و اجرای برنامه در جهت پاسخ گویی به دغدغه های رهبر معظم انقلاب(مدظله العالی) از مهمترین رسالت های کانون های فرهنگی هنری مساجداین روستا است.
وی،با بیان اینکه کانون های فرهنگی هنری مساجد به عنوان تاثیرگذارترین مرکزی که با آحاد افراد جامعه و نسل جوان و نسلی که قرار است آینده این نظام را بسازند، ارتباط دارند اضافه کرد: بنابراین می توانند در این زمینه نقش مهمی ایفا کنند و در مقابل شبیخون فرهنگی که دشمنان بر علیه ما وارد می کنند، مقاومت کنند.
به گفته مدیر کانون فرهنگی هنری شهدای کلاته اسد مسجد جامع، اعضای کانون های فرهنگی هنری مساجد با گفتمان سازی اقتصاد مقاومتی می توانند پاسخی برای تخریب ها و هجمه های دشمنان داشته باشند.
عرب اسدی، تصریح کرد: فعالیت در روستای کلاته اسد نیز در همین راستا می باشد و تحقق اقتصاد مقاومتی به عنوان راهبرد کارگشا در عرصه اقتصاد، نیازمند همدلی و همزبانی دستگاه هاو همراهی مردم توام با نمود عملی و جهادی است.
مسئول دبیرخانه کانون های فرهنگی هنری مساجد استان سمنان، نیز با اشاره به فعالیت 88 کانون فرهنگی و هنری مسجد در روستاهای این استان خبرداد.
حجت الاسلام محمدرضا حدادیان گفت:دبیرخانه کانونهای فرهنگی و هنری مساجد در دو بخش روستایی و شهری فعالیتهای فرهنگی و هنری را در کنار مساجد و با محوریت جوانان و نوجوانان انجام میدهد.
وی با اشاره به اینکه از 230 کانون فرهنگی هنری مساجد استان سمنان 88 کانون در روستاها فعالیت دارند گفت: این کانون ها، بالاترین مرکز برنامه ریزی و اجرای فعالیت های فرهنگی و هنری در روستا ها هستند.
88 کانون فرهنگی و هنری مسجد در روستاهای استان سمنان فعالیت دارند
مسئول دبیرخانه کانون های فرهنگی هنری مساجد استان سمنان، تصریح کرد: درحال حاضر 12 کانون روستایی در آرادان، چهار کانون در سرخه،20 کانون در دامغان، پنج کانون در سمنان،23 کانون در شاهرود، 9 کانون در گرمسار، چهارکانون در مهدیشهر و11 کانون در میامی فعالیت دارند.
وی از فعالیت 82 کتابخانه مخزن دارو76 کتابخانه باز در کانون های فرهنگی هنری مساجد استان سمنان خبردادوگفت: 17 هزارو28 نفر عضو این کتابخانه ها هستند.
حدادیان تعداد کتابهای موجود در کتابخانه های کانون های فرهنگی هنری مساجد استان سمنان را 235 هزارو404 جلد ذکر کردوگفت: در مجموع 35 کتابخانه کانون مساجد این استان دارای مجوز هستند.
مسئول دبیرخانه کانون های فرهنگی هنری مساجد استان سمنان، با اشاره به فعالیت 24 کتابخانه مخزن دارو23 کتابخانه باز در کانون های فرهنگی هنری روستایی مساجد استان سمنان اظهار داشت: ازاین تعداد هشت کتابخانه دارای مجوز هستند.
حدادیان ، با اشاره به اجرای طرحهای کارآفرینی در مناطق روستایی با حضور اعضای کانونهای فرهنگی و هنری، یادآور شد: فرشبافی، پرورش قارچ و دامپروی، خیاطی، صنایع دستی(چرم دوزی، عروسک بافی و...) ازجمله فعالیتهای اعضای کانونهای فرهنگی و هنری در بحث توجه به اقتصاد مقاومتی است که در کنار فعالیتهای فرهنگی و هنری در سطح کانونها اجرا میشود.
مسئول دبیرخانه کانون های فرهنگی هنری مساجد استان سمنان با اشاره به اهمیت فعالیت های فرهنگی هنری در روستاها، اظهارداشت: کانون های مساجد روستایی با انجام فعالیت های مختلف نماینده ای از دستگاه های فرهنگی و اجتماعی برای ارائه خدمات فرهنگی به مردم روستاها هستند که نقش موثری در ارتقای شاخصه های فرهنگی دارند.
روستا محیطی سالم برای توسعه زیرساختهای فرهنگی جامعه است
وی به نقش کانون های مساجد در ارتقای سطح علمی و فرهنگی نوجوانان در روستاهای نیز اشاره کرد و افزود: کانون های فرهنگی هنری مساجد نقش مهمی را در جذب نوجوانان و جوانان ایفا می کنند و با توجه به اینکه فعالیت های تعریف شده در کانون ها محتوا محور است در نتیجه میزان مراجعه و شرکت در برنامه های کانون ها روز به روز افزایش می یابد من معتقدم حمایت از کانون های روستایی رشد چشمگیر مباحث فرهنگی رشد روستا را به دنبال دارد.
حدادیان اضافه کرد: استقرار اهالی روستا در زادگاهشان و جلوگیری از مهاجرت آنها به شهر، رشد و توسعه فعالیتهای تولیدی این مناطق را به همراه دارد.
مسئول دبیرخانه کانون های فرهنگی هنری مساجد استان سمنان، روستا را محیطی سالم برای توسعه زیرساختهای فرهنگی جامعه دانست وگفت: روستاها بهدلیل داشتن مواد اولیه و مواد خام میتوانند بستر مناسبی برای ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی باشند؛ چرا که روستاها با داشتن نیروی کار ارزان، عرصه مناسبی برای دایر کردن برخی صنایع بهشمار میروند.
وی با بیان اینکه روستاها و روستانشینان نقش بی بدیلی در توسعه کشور دارند و ظرفیت بالقوه ای برای حرکت در مسیر اقتصاد ملی و مقاومتی تلقی می شوند اظهارداشت: توجه به روستاها علاوه بر افزایش صادرات غیرنفتی و کمک در عرصه اقتصاد در زمینه مقابله با ناهنجاری های اجتماعی موثر است.
کانون های فرهنگی و هنری از آنجایی که با محوریت مساجد حرکت می کنند و بواسطه ارتباط تنگاتنگ مردم با مسجد و اعتمادسازی که وجود دارد، این کانون ها می توانند نقش بسیار پر رنگی در گفتمان سازی اقتصاد مقاومتی ایفا کنند.
اقتصاد مقاومتی به معنای اقتصاد خودکفا، مولد، مستقل و شکوفایی که در برابر همه فشارها بتواند مقاومت کند و ستون های جامعه را به استواری محافظت کند.
بنابراین، از مهمترین مولفه ها و شاخصه های اقتصاد مقاومتی باید از خودباوری و اعتماد جامعه دانست؛ از این جهت کانونهای فرهنگی و هنری مساجد با میزان بسیار بالای مخاطب نقش بسزایی در گفتمان سازی اقتصاد مقاومتی خواهند داشت.
فعالیت در کانون های فرهنگی هنری مساجد خود مدیریت جهادی محسوب می شود و لذا ائمه جماعات و مدیران کانونهای مساجد در این امر نقش مهم و اساسی را ایفا می کنند.
نظر شما