به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، ممنوعیت سفر 30 هزار ایرانی مقیم اتریش به آمریکا، اذعان ترامپ و ملک سلمان بر پذیرش اجرای برجام، ایران و عربستان پس از ملک سلمان، ترامپ دولت ایران را محک میزند برخی از اخبار ایران در جهان در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
ممنوعیت سفر 30 هزار ایرانی مقیم اتریش به آمریکا
سخنگوی وزارت خارجه اتریش اعلام کرد که تنها در اتریش سی تا سی و پنج هزار ایرانی که دارای پاسپورت اتریشی نیزهستند زندگی می کنند که به دلیل تصمیم اخیر ترامپ نمی توانند به آمریکا سفر کنند.
توماس اشنول سخنگوی وزارت خارجه اتریش در گفتگو با خبرگزاری این کشور افزود: ما گمان می کنیم که همه این افراد تابعیت ایرانی خود را نیز حفظ کرده و مشخص نیست که این افراد در صورت سفر به آمریکا ایا در فرودگاه با نشان دادن پاسپورت اتریشی خود اجازه ورود به این کشور را پیدا خواهند کرد یا نه.
دولت آلمان نیز روز یکشنبه اعلام کرد قصد دارد تاثیر دستور ترامپ را بر آن دسته از شهروندانش که تابعیت دوگانه دارند و شامل این دستور می شوند، بررسی کند.
براساس این گزارش، این دستور احتمالا شامل حال دهها هزار نفر در آلمان، به ویژه 70 هزار آلمانی-ایرانی، می شود.
اذعان ترامپ و ملک سلمان بر پذیرش اجرای برجام
«دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا و «ملک سلمان» پادشاه عربستان سعودی در مکالمه تلفنی ضمن اذعان بر پذیرش اجرای توافق هسته ای (برجام) میان ایران و 6 قدرت جهانی ؛ برسر ایجاد مناطق امن در سوریه و یمن توافق کردند.
ترامپ پیش تر چندین بار از توافق هستهای ایران و گروه 1+5 به عنوان بدترین توافقی که تاکنون دیده است یاد کرده بود.
بر اساس فرمان روز جمعه دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا، شهروندان هفت کشور مسلمان از جمله ایران به طور موقت از ورود به آمریکا منع شده اند.
تصمیم ضد مهاجرتی ترامپ، اعتراض های گسترده ای به همراه داشته و باعث سرگردانی مسافران به مقصد آمریکا شده است.
ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال 2016 ، هیلاری کلینتون رقیب دمکرات خود را پشت سر گذاشت و از 20 ژانویه 2017 (اول بهمن ماه) مقام ریاست جمهوری این کشور را به عهده گرفته است.
ایران و عربستان پس از ملک سلمان
خبرگزاری شبستان: عربستان سعودی بعد از روی کار آمدن « ملک سلمان » وارد مرحله جدیدی ازالگوی زمامداری و حاکمیتی شده است که شواهد عینی و بررسی های کمی و کیفی نشان میدهد که حاکمیت سعودی روند شتابان افول را در حوزه های اقتصادی، اجتماعی و امنیتی را به دلیل ناکارامدی سیاستهای اتخاذ شده توسط گروه زمامداران بی تجربه با محوریت محمد بن سلمان جانشین ولیعهد و پسر پادشاه این کشور آغاز کرده است. این در حالی است که جمهوری اسلامی ایران در پروند های منطقه ای چون عراق و سوریه دست برتر را در اختیار گرفته و حتی در پرونده یمن با رفتار عقلانی جمهوری اسلامی را برای ریاض چالش های بسیاری را در مقابل خود داشته است.
اوج این تصمیمهای سیاسی اقتصادی در دو اشتباه استراتژیک تجاوز به یمن یعنی حمله نظامی ثروتمندترین کشور عربی به فقیرترین کشور اتحادیه عرب با خطای عمده محاسباتی و اصرار بر پایین نگه داشتن قیمت نفت با سودای رهبری بازار بوده است که اولی هزینه های گزاف اقتصادی، سیاسی و اجتماعی را به همراه داشته است و خطای استراتژیک دوم بار سنگینی بعهده اقتصاد نفت پایه غیر مولد این کشور تحمیل کرده است صدای ترک خوردن آن مدتهاست به گوش می رسد.
در کنار این دو خطای استراتژیک و واقعیت های اسف بار اقتصاد عربستان از جمله عدم توانایی در پرداخت دستمزد کارگران شرکتهای بزرگ این کشور از جمله شرکت ساختمانی بن لادن و اخراج بیش از هفتاد هزار کارگر بومی و خارجی تنها این شرکت، کسری بودجه 87 میلیارد دلاری در سال 2016 و آب شدن یخ ذخایر ارزی این کشور زیر آفتاب سوزان بی تدبیری و تحمیل هزینه های بی حاصل تجاوز نظامی به یمن ، پایه گذاری طرح تحول اقتصادی این کشور در چشم انداز 2030 که بر اساس نسخه گرته برداری شده موسسه مک کنزی و بر اساس اقتصاد لیبرالی انجام شده است کلاف سردرگم اقتصاد نفت پایه غیر مولد و سراسر یارانه ای این کشور دچار تضاد ساختاری کرده در مسیر سقوط قرار داده است که طبیعتن نتیجه بسیار متبادر به ذهن آن اگر حالا نتوان گفت سقوط اما افول حاکمیت سعودی را در پی خواهد داشت که حالا فرمان آن به دست یک نابالغ سیاسی بنام محمد بن سلمان است.
ترامپ دولت ایران را محک میزند/ایران وظیفه ندارد اطلاعاتی به آمریکا بدهد
«دونالد ترامپ» رییس جمهور آمریکا بامداد شنبه به وقت تهران فرمان اجرایی بررسی سختگیرانه سوابق مهاجران به آمریکا را امضا کرد.
هرچند فهرست دقیقی از کشورهای هدف منتشر نشده، اما بر اساس رجوع متن به نظر میرسد این فرمان شامل حال اتباع دست کم هفت کشور ایران، عراق، سوریه، یمن، لیبی، سودان و سومالی باشد.
روزنامه «نیویورک تایمز» در گزارشی در این زمینه نوشت: در حالیکه ایران این امکان را به شهروندان خود میدهد تا به آمریکا سفر کنند اما مخالف اشتراک گذاری اطلاعات آنها با واشنگتن است. اما اگر این کار را نیز نکند، بسیاری از شهروندانش از ملاقات با اقوام خود در آمریکا محروم میشوند.
به نوشته این روزنامه، ممنوعیت صدور روادید نشانه اولیه مسیر روابط بین ایران و دولت ترامپ خواهد بود.
«فرشاد قربانپور» از منابع نزدیک به دولت ایران در این زمینه گفت: «ترامپ میخواهد با این مسئله، واکنش تهران به آن را محک بزند.»
«حمید رضا ترقی» دیگر تحلیلگر ایران نزدیک به جناح اصولگرایان نیز با اشاره به عدم همراهی ایران با این طرح اظهار داشت: «ما موظف نیستیم تا اطلاعات شهروندان خود را به دولت ترامپ بدهیم. این اقدام غیرعادلانه است.»
این روزنامه با اشاره به دلخوری ایرانیان از فرمان دولت ترامپ به اقدام «ترانه علیدوستی» بازیگر ایرانی اشاره کرد که سفر خود به لس آنجلس را به همین دلیل و البته قبل از فرمان ترامپ لغو نمود.
نیویورک تایمز در خاتمه با اشاره به نبودن سفارتخانه آمریکا در ایران به نگرانی برخی شهروندان ایرانی که خواهان سفر به این کشور برای دیدار اقوام خود هستند و نیز نگرانی آژانسهای مسافرتی اشاره کرد.
ممنوعیت فروش بلیط سفر به آمریکا برای ایرانیان
در پی صدور دستور تعلیق روادید آمریکا برای شهروندان هفت کشور اسلامی از جمله ایران، شرکت های هواپیمایی بین المللی از روز شنبه نسبت به فروش بلیط به شهروندان ایرانی خودداری کردند.
این خبرگزاری به نقل از دو آژانس هواپیمایی در تهران نوشت که شرکت های الاتحاد، هواپیمایی امارات و هواپیمایی ترکیه از فروش بلیط آمریکا به شهروندان ایرانی خودداری کرده اند.
گفتنی است «دونالد ترامپ»، رئیس جمهوری آمریکا روز گذشته با صدور فرمانی، ورود کلیه اتباع هفت کشور مسلمان از جمله ایران را به آمریکا موقتا و تا اطلاع ثانوی ممنوع اعلام کرد.
ترامپ فرمان «غربالگری مهاجرین از کشورهای مسلمان» را امضا کرد/ورود اتباع ایران ۹۰ روز تعلیق شد
«دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا روز جمعه (بامداد شنبه به وقت تهران) فرمان اجرایی بررسی سختگیرانه سوابق مهاجرین به آمریکا را امضا کرد.
بر اساس متن نهایی این فرمان، صدور روادید برای اتباع کشورهای «مضر برای منافع ایالات متحده» به مدت 90 روز تعلیق شده است. این بازه زمانی در پیشنویس فرمان 30 روز بود.
هرچند فهرست دقیقی از کشورهای هدف منتشر نشده، اما بر اساس ارجاعات متن به نظر میرسد این فرمان شامل حال اتباع دستکم هفت کشور ایران، عراق، سوریه، یمن، لیبی، سودان و سومالی باشد.
در این فرمان به فهرست «دولتهای حامی تروریسم»، کشورهایی که «تهدیدی فوقالعاده» به شمار آمده و آمریکا علیه آنها وضعیت اضطراری اعلام کرده و همچنین کشورهای حاضر در فهرست «کشورها یا مناطق مایه نگرانی» وزارت امنیت داخلی قرار دارند (هفت کشور فوقالذکر)، اشاره شده است.
در متن همچنین از عبارت «ممانعت از ورود» استفاده شده، به این معنی که احتمالا افرادی که از قبل روادید داشته باشند هم برای 90 روز اجازه ورود به آمریکا را نخواهند داشت.
روادید دیپلماتیک از این فرمان معاف شده است. ضمنا در متن فرمان از عبارت افراد «غیر شهروند» اشاره شده به این معنی که افرادی که شهروند ایالات متحده نباشند. با این حال مشخص نیست که وضعیت افرادی که تابعیت دوگانه یکی از کشورهای هدف و یک کشور غیرآمریکایی مثل کانادا را داشته باشند، چگونه خواهد بود.
در متن، وزیر خارجه مأمور شده است که پس از 30 روز، از تمام کشورها بخواهد اطلاعات مورد نظر آمریکا در مورد اتباعشان را ارائه کنند. کشورها 60 روز برای ارائه این اطلاعات زمان خواهند داشت.
پس از این بازه، فهرستی از کشورهایی که این اطلاعات را ارائه نکردهاند، به ترامپ داده میشود تا در مورد وضعیت ورود اتباع آنها تصمیمگیری کند.
ترامپ در مراسم امضای این فرمان که در پنتاگون برگزار شد، گفت: «دارم تمهیدات جدیدی برای غربالگری ایجاد میکنم تا تروریستهای اسلامی رادیکال را از ایالات متحده آمریکا بیرون نگه دارم.»
وی افزود: «ما نمیخواهیم آنها اینجا باشند. میخواهیم اطمینان یابیم کسانی را به کشورمان نمیپذیریم که تهدیدی برای سربازانمان هستند که در خارج از کشور میجنگند. میخواهیم تنها کسانی را به کشورمان راه دهیم که از کشور ما حمایت کرده و عمیقا عاشق مردم ما هستند.»
این فرمان همچنین برنامه پذیرش پناهجو را هم به مدت 120 روز تعلیق کرده است. همچنین آمریکا به مدت نامعلومی پذیرش پناهجو از سوریه را متوقف میکند.
نکته مهم دیگر در متن این است که بخش مربوط به ایجاد «منطقه امن» در سوریه که در متن پیشنویس بود، از نسخه نهایی فرمان حذف شده است. به نظر میرسد کاخ سفید دستکم فعلا از این اقدام صرف نظر کرده است.
ترامپ در این مراسم فرمان اجرایی «تقویت ارتش» را هم امضا کرد، که به گفته او مجوز خرید کشتی، هواپیما و دیگر تجهیزات نظامی را فراتر از برنامهریزیهای قبلی، به پنتاگون میدهد.
او گفت این فرمان نیروهای نظامی آمریکا را بازسازی کرده و توان آنها برای محافظت از آمریکا را افزایش میدهد.
اظهارات ضد ایرانی «عمر البشیر» در سفر به عربستان
«عمر البشیر» که به دلیل جدایی از ایران مورد توجه خاص آل سعود قرار گرفته است، ایران را «به تلاش برای سیطره بر کشورهای عربی و هدف قرار دادن سُنیها در منطقه» متهم کرد.
البشیر در حاشیه سفر به ریاض در مصاحبه با روزنامه سعودی «الشرق الأوسط» درباره سیاستهای ایران در منطقه گفت که «ایران اعراب سُنی را هدف قرار میدهد و قصد دارد بخشهایی از جهان عرب را تحت سیطره خود درآورد».
البشیر درباره خطرات اوضاع جهان عرب هشدار داد و گفت که 5 کشور عربی «تباه شدند» که اعم از عراق، سوریه، یمن، لیبی و سومالی است.
وی درباره روابط با مصر نیز اظهار داشت که روابط سودان و مصر تنها دچار «مرض رسانههای مصری» شده است که اشاره وی به پرداختن رسانههای مصری به اختلافات بین قاهره و خارطوم بود.
وی افزود که هیچ توجیهی برای نگرانی قاهره از سد النهضه اتیوپی وجود ندارد بلکه سهم آب مصر محفوظ است.
البشیر درباره روابط با دولت جدید آمریکا نیز پیشبینی کرد که روابطشان بهتر خواهد شد.
دولت آمریکا در روزهای پایانی ریاست جمهوری «باراک اوباما» بخشی از تحریمهای سودان را لغو کرد که بنا به گفته مقامات سودانی این تصمیم دولت آمریکا تحت فشار سعودیها و به عنوان پاداشی به سودان به دلیل جدایی از ایران صورت گرفت و به دنبال اعلام لغو این تحریمها مقامات سودان از عربستان قدردانی و تشکر کردند.
آمانو: از تخصص خود برای کمک به تدوام برجام استفاده میکنیم
یوکیا آمانو مدیر کل آژانس بین الملل انرژی اتمی گفت: این سازمان از تخصص خود در زمینه راستی آزمایی برای کمک به حفظ برجام استفاده می کند.
یوکیا آمانو در سخنرانی دیروز (پنجشنبه) خود، دستاوردهای آژانس بین المللی انرژی اتمی را در سال گذشته میلادی شرح داد. وی در مراسمی به مناسبت آغاز کارِ آژانس در سال نو میلادی، از توافق هستهای ایران و گروه پنج بعلاوه یک به عنوان یکی از دستاوردهای آژانس یاد کرد.
مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت: «آژانس از ژانویه سال 2016 میلادی بر اجرای تعهدات مرتبطِ هستهای ایران از سوی این کشور در چارچوب برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) نظارت و آن را راستیآزمایی کرده است». وی در بخش دیگری از سخنان خود افزود: «توافق بر سر برجام، روندها درباره ایران را از تقابل به سمت همکاری تغییر داد».
مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ادامه گفت: «ما کماکان از تخصص خود در زمینه راستیآزمایی برای کمک به تداومِ برجام استفاده خواهیم کرد. برجام هم اینک نیز به تقویتِ چشمگیر راستیآزمایی هستهای در ایران منجر شده و (امکانِ) دسترسی بیشتر به اطلاعات و اماکن را به ما داده است. تعهد (پایبندیِ) همه طرفها به این توافق، ضروری است».
آمانو در بخش دیگری از اظهارات خود ضمن ابراز نگرانی از برنامه هسته ای کره شمالی، آمادگی آژانس را برای حل و فصل صلحآمیز مسائل پیرامون این برنامه اعلام کرد.
نظر شما