پزشکی و یک هزار درد ناگفته!

پزشکی یعنی پوشیدن روپوش سفید و دیدن چهره ای آرام، غافل از همه درد و دل های یک پزشک. درطول سال صحبت از عدم خدمات رسانی مناسب به بیماران است، اما هیچ گاه صحبت از مشکلات و معضلات این شغل دهان پرکن به میان نمی آید.

به گزارش شبستان: روز اول شهریورماه، به پاس بزرگداشت ابوعلی سینا، ستاره پرفروغ عرصه طب در ایران، روز پزشک نامیده شده است. در واقع پزشکان ضامن سلامت جامعه، امنیـت روحی بیماران و فرشتگان نجاتی هستند که درد جسم را با روح بلندشان در سایه لطف الهی التیام می‌بخشند. در پیشینه تاریخی و در فرهنگ عمومی و باور اجتماعی مردمان سرزمین کهن ایران همواره طبابت و طبیب از قداست و جایگاه ویژه‌ای برخوردار بوده است.
از قدیم الایام طبیب را مظهر اسم محیی و احیاگری نامیده و عیسوی مسلک می‌دانستند که با دم مسیحیائی خویش درد و رنج را از جسم و روان دردمندان زدوده و شوق امید را در کالبد جسم و روح زندگی آنان می‌دمیده است. با چنین نگاه و انتظاری طبابت نیز با حکمت و اخلاق درآمیخته و طبیب خود را نیازمند عنایت شافی مطلق و حقیقت محض می‌پنداشته است.
 

طبیب در فرهنگ ایرانی
در فرهنگ ایرانی ارزش دانش گرانقدر پزشکی و فعالیت حرفه‌ای طبیب تا بدان اندازه والا و عظیم است که طبیب مظهر اسم شریف محیی و احیاگری معرفی شده است. همچنین در متن فرهنگ و حیات اجتماعی مردمان این مرز و بوم نیز طبیب و طبابت از جایگاه ویژه و اهمیت والایی برخوردار بوده تابدان اندازه که بیماران و دردمندان نه فقط برای جستجوی تسکین و درمان دردهای جسمانی خویش، بلکه در مقام مشاوره و هدایت‌جویی در همه ابعاد زندگی فردی و اجتماعی خود به حکیم و طبیب متوسل می‌‌شدند، چرا که حکیم و طبیب در افق نگاه و قضاوت آنان شخصیتی مبـّرز و برخوردار از دانش فقهی و پزشکی و آراسته به فضائل والای اخلاقی بوده و نماد برجسته و الگوی بارز چنین اندیشوران دلسوز و عالمان فرزانه در تاریخ پرفروغ این سرزمین، طبیب نامور و نابغه بزرگ ایرانی، شیخ الرئیس ابوعلی سینا بود که بدلیل ارتباطش با خدا و مکتب وحی نور حکمت الهی در دل او درخشید و به حکیم الهی تبدیل شد.

 

این فرهنگ و باور در سایه تعالیم توحیدی بزرگ مردانی را تربیت کرده است. فروغ علم و اندیشه شان در سپهر دانش بشری، راهگشا بوده و همگان را به تلمذ و همراهی فراخوانده است. ابن سینا، جرجانی، رازی و … دانشمندان شهیر و طبیبان فرهیخته‌ای هستند که پرچمدار همراهی دانش و اخلاق بوده و در سایه‌سار ارزش‌های ایرانی و آموزه‌های دینی، علم را در خدمت انسانیت و رشد فضلیت‌های اخلاقی قرار داده‌اند.

 

فرصتی مغتنم برای سیاست گذاری‌ها
روز پزشک فرصت مغتنمی است، تا سیاست گذاران و مدیران عرصه آموزش پزشکی، بهداشت و درمان کشور با همفکری، همراهی و مساعدت همه مجامع و نیروهای دلسوز جامعه پزشکی سیاست‌ها، راهکارهای ترویج اشاعه ارزش‌های معنوی، اخلاق پزشکی، ارتقای جایگاه، منزلت شاغلین حرف پزشکی را مورد بازخوانی قرار داده، با برنامه‌ریزی و بهره‌مندی از توانمندی‌های ملی در عرصه تقنینی و اجرائی مسئولیت ملی خویش را در جهت حل و رفع معضلات و مشکلات جامعه پزشکی کشور بویژه پزشکان جوان ادا کنند.


باید توجه داشت، که در کشورمان نه تنها در مقایسه با کشورهای دیگر از لحاظ جمعیت پزشکان و سطح درمانی از وضعیت مناسبی به سر می‌بریم، اما وجود عدد و ارقام نه تنها نشانگر وضعیت مناسب این قشر در کشور نیست، بلکه باید در نظر گرفت که وجود بیش از حد این قشر با توجه به نیاز جامعه و گذران تحصیلات عالیه آیا آن طور که باید و شاید توانسته‌اند پاسخگوی نیاز جامعه و هزینه‌هایی که آموزش عالی برای این افراد تا مقطع دکترا در نظر گرفته، باشند!؟

 

در این باره «داود میزانی»، مدیر جذب و اشتغال سازمان نظام پزشکی کشور معتقد است: مسئولان سازمان نظام پزشکی کشور به رفع نیاز مراکز درمانی و ایجاد اشتغال برای جامعه پزشکی کشور توجه دارند. این سازمان طی سه سال گذشته اقدام به فعال کردن مدیریت جذب و اشتغال کرده و طی مکاتبات با سازمان‌های نظام پزشکی کل کشور، تمام دانشگاه‌های علوم پزشکی و بیش از شش هزار مرکز درمانی، به جمع‌آوری نیازهای این مراکز به کادر پزشکی و درمانی در 31 استان کشور اقدام کرده است.
 

وی اظهار کرد: نتیجه این اقدام، دریافت پاسخ از 450 مرکز درمانی و 15دانشگاه علوم پزشکی در خصوص نیاز به کادر درمانی و پزشک خصوصاً برای طرح پزشک خانواده با دستمزد ماهانه بیش از 12 میلیون ریال بوده است.

 

به فکر پزشکان هستیم!

به گفته مدیر جذب و اشتغال سازمان نظام پزشکی کشور، در مجموع بیش از 11هزار فرصت شغلی در 31 استان کشور برای اعضای جامعه پزشکی معرفی شده است. هم اکنون نزدیک به یکهزار و 400 فرصت شغلی جدید از طریق مدیریت جذب و اشتغال سازمان نظام پزشکی برای پزشکان در نظر گرفته شده است.

 

بنابر اظهارات این مقام آگاه، بر اساس آمار موجود، تاکنون بیش از دو هزار نفر از اعضای جامعه پزشکی با استفاده از خدمات مدیریت جذب و اشتغال سازمان نظام پزشکی، جذب فعالیت‌های درمانی و پزشکی کشور شده‌اند.

 

وی معتقد است: بر اساس توافق صورت گرفته، همه اطلاعات شغلی جمع‌آوری شده شامل شش هزار و 500فرصت شغلی توسط مدیریت به طور منظم تاکنون در 40 شماره نشریه بازار کار چاپ و در دسترس عموم قرار گرفته است.

 

پزشک نمونه و دغدغه‌هایش
در بین وعده وعیدهای گوناگون مسئولان به بهانه روز پزشک که همچون روزهای دیگر سال با وعده‌های گوناگونی همراه است و دست آخر هم هیچ تغییر و تحولی به وقوع نمی پیوندد، بلکه اوضاع همان است که بود. «زهرا ندا»،یکی از متخصصان عمومی است که به عنوان پزشک نمونه مرکز بهداشت تهران جنوب انتخاب شده است.


وی درباره شرایط پزشکان در کشور گفت: باید توجه داشت که شرایط پزشکان از لحاظ درآمدی چندان مناسب نیست، آن هم به این دلیل که درآمد پزشک در مشاغل دولتی هیچ قابل مقایسه با دیگر سازمان ها نیست و بسیار کم است، برای مثال حتی بعضی از پزشکان که به شکل آزاد فعالیت می‌کنند تحت پوشش بیمه درمانی نیستند.
 

ندا معتقد است: اگر طرح پزشک خانواده در کل ایران اجرا شود به تبع اوضاع پزشکان هم در کشور مساعد خواهد شد.


وی افزود: متأسفانه در جامعه اکثر افراد فکر می‌کنند که پزشکان از وضعیت عالی اقتصادی برخوردارند ولی در واقع این چنین نیست و اکثر پزشکانی که به شکل آزاد در جامعه فعالیت می‌کنند با کاهش هزینه متعارف اقدام به ویزیت بیماران می پردازند که در این شرایط باعث آسیب های مالی به پزشکان دیگر می شوند. به گفته این پزشک نمونه باید توجه داشت در مراکز دولتی حقوق پزشکان در حد یک کارمند معمولی است.

 

ندا، در پاسخ به این سوال که، به نظر شما چرا خدمات رسانی در بیمارستان‌های خصوصی مناسب‌تر از بیمارستان های دولتی است؟،گفت: به دلیل اینکه در بیمارستان‌های دولتی مراجعه‌کننده بسیار و پرسنل کم است، به تبع در بیمارستان‌های دولتی آن طور که باید و شاید خدمات رسانی انجام نمی شود، اما از زمانی که پایگاه‌های مشارکتی دایر شده خدمت‌رسانی هم مناسب‌تر شده است.

 

وی در پایان گفت: به نظر من اگر تعداد پرسنل با تعداد مراجعان هماهنگ باشد، در بیمارستان‌های دولتی هم خدمت‌رسانی مناسب انجام خواهد شد.

 

حرف آخر...
با شنیدن این حرف های پزشک نمونه باید گفت: «آواز دغل شنیدن از دور خوش است»، امروز هم در تقویم سریع می‌گذرد، بعد از چند وقت دیگر نه به دغدغه های پزشک توجه می‌شود و نه بیمارانی که به هزار دلیل به مراکز دولتی مراجعه می‌کنند. همچنین جا دارد که مسئولان به بیمارستان های دولتی بیشتر توجه کنند و با هماهنگ کردن مراجعان و تعداد پرسنل رضایت بیماران را جلب کنند. امیدواریم امروز بهانه ای شود برای توجه بیشتر مسئولان به این قشر که می توانند گره گشای دردهای روحی و جسمی جامعه باشند.

پایان پیام/

 

 

کد خبر 60716

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha