خبرگزاری شبستان // اهواز
مسجد نه تنها محل عبادت و ذکر خداوند است، بلکه مکان نشر معارف بلند آسمانى است، خداجویان و حقطلبان، گوهر گرانبهاى آشنایى با دین و فهم آن را در این مرکز مقدس مىآورند و دین را به ـ معناى واقعى ـ از زبان روحانیان دینباور فرا مىگیرند.
زمزمه آیات جانفزاى قرآن، آگاهى بر گوشهاى از رازهاى پنهان کلام الهى، تفسیر و تبیین معارف و احکام آسمانى در این جایگاه والا صورت مىپذیرد، مسلمانان علوم گوناگون اسلامى از قبیل فقه، حدیث، تفسیر، عرفان و حتى تاریخ، سیاست و مسائل اجتماعى و فرهنگى را در این مکان مقدس مىآموزند ودر این راستا، واضح و مبرهن است که مسجد در اسلام، محور تمام کارهاى مهم، اعم از عبادى، فرهنگى، سیاسى و اجتماعى است.
در حقیقت، مسجد خانه خدا، خانه مردم و جایگاه گرد آمدن آنان براى بندگى معبود است از اینرو، قرآن کریم کعبه را خانهاى براى مردم مىداند و مىفرماید: "ان اول بیت وضع للناس للذى ببکة؛ قطعا اولین خانهاى که براى مردم بنا شده، مکه است."
پیامبر اکرم(ص)، بعد از هجرت به مدینه اولین کاری که در جهت هدایت، گسترش اسلام، دعوت به ربوبیت و زمینه ساز فرهنگ ناب نبوی در گستره جهان اسلام کرد، تأسیس مسجد بود و پس از احداث مسجد از آن به عنوان یک پایگاه بزرگ تبلیغى در پرتو تعالیم آسمانى اسلام و از راه تدریس، وعظ، ارشاد و ایراد خطبههاى نماز جمعه و دیگر سخنرانی ها به نشر فرهنگ عظیم اسلامى پرداخت.
هرچند ممکن است چنین تلقى شود که با وجود وسائل ارتباط جمعى پیشرفته امروزى، نقش مساجد اهمیت قبلى خود را از دست داده، ولى به دلیل پراکندگى مساجد در جوامع اسلامى و گسترش آنها در تمامى نقاط شهرى و روستایى از یکسو و از سوى دیگر حرمت و قداست خاصى که مسجد نزد مسلمانان دارد، سبب شده تا مساجد نقش مهم و غیرقابل انکار خود را در این کارکرد ایفا کنند.
مسجد سنگر دفاع از حریم دین مقدس اسلام است و در طول تاریخ، بزرگانى همچون پیامبر اکرم(ص) و اصحاب با وفایش، سربازان مدافع آن بودهاند و همواره تجلىگاه عشق و عبادت و خضوع به درگاه پروردگار عالم بوده است، دل مؤمنان صادق، بهترین سنگر در برابر شرک و بىدینى است که شبانه روز چند نوبت به سوى خدا مىایستد و با حضور در مسجد آن را جلوه و نورانیّت مىبخشد.
تأکید فراوانى که پیامبر مکرم اسلام(ص) و ائمه اطهار(ع) بر اقامه نماز جماعت داشتهاند، بر دائمى و همیشگى بودن این دفاع، دلالت دارد و براى این سنگر مهم، مىتوان نقشهاى بسیارى در سراسر تاریخ نام برد که مهمترین نقش آن نقش عبادى و ارتباطى آن است زیرا در میان اقوام و ملل گوناگون مکانهایى پیدا مىشود که از تقدس و اهمیّتى ویژه برخوردار بوده و مردم با حضور در آنجا به نیایش و عبادت مىپردازند.
در نزد ما مسلمانان، مقدسترین و با اهمیّتترین مکان مسجد است که در فرهنگ دین ما مسجد یادآور خشوع و خضوع و عبادت و بندگى به درگاه خداوند می باشد، زیرا در مسجد، انسانها به سجده مىافتند و در سجده نیازها و خواسته خویش را از خداوند قادر توانا درخواست می کنند.
مساجد در طول تاریخ علاوه بر کارکرد عبادى، کارکردهاى دیگرى هم در زمینههاى سیاسى، اجتماعى، فرهنگى و نظامى داشته است، تعیین جایگاه واقعى مساجد، موجب افزایش کارآیى آن در تقویت و تثبیت و بسط زیرساختهاى فرهنگ اصیل اسلامى خواهد شد.
با نگاهى گذرا به تاریخ اسلام در مىیابیم که علىرغم گذشت چندین قرن از ساخت نخستین مسجد، همچنان شأن و تقدس معنوى مساجد حفظ شده و در طول تاریخ جایگاه خود را از دست نداده و به عنوان مقدسترین و مهمترین و عظیمترین پایگاه دینى و مهمترین سنگر اسلام محسوب مىشود و بزرگترین نقش را در تقویت و تثبیت و توسعه زیر ساختهاى فرهنگ اسلامى داشته و همواره دژ پولادین و استوار در مقابل هجمههاى فرهنگى دشمنان اسلامى بوده است.
اگر تاکنون از اسلام، اسم و رسمى باقى مانده و اگر از مسلمانى نشانى در دست است، همه و همه از برکات این مراکز نور، نشأت گرفته است، مساجد به سبب ارزشهاى والایى که داشته و دارند توجه بسیارى از دانشمندان غربى و بیگانه را نیز به خود جلب کرده است.
هگل فیلسوف آلمانى مىنویسد:"در استانبول روزى به مسجد رفتم از سادگى و صلابت مسجد شگفت زده شدم و حال خوش و جذبهاى شور انگیز در خود احساس کردم."
ژزف ارنست رنان نویسنده و فیلسوف فرانسوى مى نویسد:"برخلاف سخنان ناروایى که درباره اسلام و عرب شنیده بودم، هرگاه وارد یکى از مساجد مسلمانان مىشدم صحنههاى دلپذیر و جذابى مىدیدم که به خود مىلرزیدم و افسوس مىخوردم که چرا مسلمان نیستم."
مساجد در طول تاریخ اسلام نه فقط محل عبادت و مناجات، بلکه پایگاه تصمیمگیرى مهم سیاسى، اقتصادى، نظامى، مرکز نشر معارف دینى و کانون تربیت انسانهاى متعهد، جایگاه حل معضلات امت اسلامى، محور وحدت مسلمانان و پشتوانه محکم براى حکومت اسلامى بوده، به عبارت دیگر مساجد به عنوان کانون فعالیتهاى فرهنگى، سیاسى، اجتماعى اقتصادى، قضایى و آموزشى محسوب مىشدند.
از آغاز اسلام تا چند قرن بعد، از مساجد به عنوان مدرسه آموزشى استفاده مىکردند و با پدیدهاى به نام مدرسه روبه رو نبودند و مشهور این است که از سال 459 هجرى قمرى نخستین مدرسه را نظام الملک توسى وزیر آلب ارسلان سلجوقى در بغداد بنا کرده است.
به هرصورت تاریخ تأسیس مدرسه هر وقت باشد محققان و مورخان پذیرفتهاند که پیش از پیدایى مدرسه، مسجد یگانه مرکز مهم آموزشى در کشور اسلامى بوده و در حقیقت مدرسه فرزند مسجد به شمار مىآید.
قدر مسلم پیش از پیدایى مدرسه، مسجد یگانه مرکز مهم آموزشى، فرهنگى، سیاسى، اجتماعى و قضایى در کشور اسلامى بوده و بعضى از نویسندگان، مسجد را مجلس شوراى مسلمانان نام نهادهاند.
در حقیقت بناى مسجد النبى که مسجد نمونه اسلام است فقط تأسیس یک عبادتگاه نبود، بلکه به شهادت مورخان و محققان و حتى خاورشناسان، پىریزى یک مدرسه بزرگ اسلامى بود.
با توجه به توانمندىهاى مساجد و فعالیت و کارکردهاى وسیع و گسترده آن که از آغاز پیدایى آن تاکنون منشأ تحولات و خدمات فراوان و مرکز سازماندهى و برنامهریزى امور مسلمین بوده، دشمنان مساجد و معابد و مستکبران و زورمندان و هر کس که کارکردهاى مساجد با منافع آنان در تضاد بوده و هست، سعى و تلاش داشته و دارند که در راستاى از بین بردن یا کاهش نقش مساجد به عنوان برنامهاى اساسى و هدف استراتژیک، اخلال کنند.
اِعمال فشار سیاسى، فرهنگى، اقتصادى و نظامى از سوى کشورهاى غربى خصوصاً آمریکا بر مساجد به بهانه واهى تهدیدهاى تروریستى حاکى از نگرانى آنها از کارکردهاى اجتماعى مساجد است، آنان مىخواهند همان بلایى را که بر سر کلیسا آوردند بر سر مساجد نیز بیاورند و در نتیجه کارکرد مساجد را خلاصه در مسائل عبادى و فردى کنند.
خداوند متعال هم در قرآن به این دسته از مخالفتها و توطئهها اشاره فرموده است: "و من اظلم ممن منع مساجد اللّه ان یذکر فیها اسمه و سعى فى خرابها؛ چه کسى ستمکارتر از کسانى که نگذاشتند نام خدا در مساجد الهى برده شود و سعى در ویرانى آنها دارند."
توجه به این نکته هم لازم است که جلوگیرى از ورود به مسجد و کوشش در تخریب آن فقط به این نیست که ساختمان آن را ویران سازند بلکه هر عملى که نتیجه آن تخریب مساجد و از رونق افتادن آن باشد نیز مشمول همین حکم است، همچنان که منظور از عمران و آبادى در آیه مبارکه، "انما یعمر مساجد اللّه" فقط به ساختمان نیست بلکه مهمترین عمران مساجد است چونکه دشمن از در و دیوار مسجد نمىترسد، ترس او زنده شدن نام خدا و بیدارى مسلمین و رونق دیندارى در جامعه است.
خداوند متعال تعطیلى و تخریب مساجد و جلوگیرى از فعالیت آنها را بزرگترین ظلم و ستم معرفى کرده است چون که نتیجهاى جز سوق دادن مردم به بىدینى نخواهد داشت، یعنى ظلم فرهنگى بزرگترین ظلم بوده و از آنجا که مساجد سنگر مبارزه با کفرو شرک و الحاد و نفاق است، لذا دشمنان اسلام همواره سعى در خرابى آنها داشته و دارند.
همانطور که حضرت امام خمینى (ره) فرمود: "اگر این مساجد قوى باشند ترس از فانتومها نداشته باشید، ترس از آمریکا نداشته باشید، آن روز باید ترس داشت که به اسلام پشت کنید به مساجد پشت کنید."
خداوند متعال در سوره مبارکه حج مهمترین برنامه دشمن را نابودى مراکز دینى برشمرد و می فرماید:"و لولا دفع اللّه الناس بعضهم لبعض لهدمت صوامع و بیع و صلوات و مساجد یذکر فیها اسم اللّه کثیر."
"اگرخداوند از مؤمنان دفاع نکند و ظلم و تجاوز بعضى از مردم را به وسیله بعضى دیگر دفع نکند، صومعهها و کنیسهها و کلیساها و مساجدى که نام خداوند در آنها بسیار برده مىشود، ویران مىگردد."
اگر افراد با ایمان و غیور دست روى دست بگذارند و تماشاچى فعالیتهاى ویرانگرانه طاغوتها و مستکبران باشند و آنان میدان را خالى ببینند، اثرى از مساجد و مراکز عبادى نخواهند گذارد، چون که معابد، جاى بیدارى و محراب، میدان مبارزه و جنگ است و مسجد در برابر خودکامگان سنگر و مزاحم منافع نامشروع آنان است، لذا به هر قیمتى که بتوانند، در محو آن مىکوشند.
امام خمینى (ره) فرمود:"مسجد سنگر است این سنگر را حفظ کنید، مساجد بهترین سنگرهاست." امروزه که در بیداری اسلامی به سر می بریم می بینیم که تنها خواسته ملت ها شکوفایی، بسط و گسترش فرهنگ اسلام در قالب مسجد است زیرا دشمنان از مساجد می ترسند چرا که اگر این مکان مقدس از جمعیت جامعه مسلمان پر شود دیگر آنها نمی توانند کاری از پیش ببرند و شکست خواهند خورد کما اینکه امروز صدای اذان از مناره های مساجد در قلب اروپا شنیده می شود.
باری، مسلمانان هر کجا که باشند اصالت دینی، مبانی و ارزش های اسلامی را حفظ و از آن پاسداری می کنند و نخواهند گذاشت دشمنان و استکبار جهانی از جمله آمریکای جهانخوار و هم پیمانان غربیش به این اصالت و ارزش های انسان ساز دین مبین اسلام هتک حرمت و توهین کنند زیرا اگر چنین شود علیه آنها برای دفاع از این ارزش ها به پا می خیزند.
پایان پیام/
نظر شما