به گزارش خبرگزاری شبستان، در مراسم رونمایی از تابلوی نقاشی سحرگاه نوزدهم که با حضور وزیر ارشاد در موزه امام علی(ع) برگزار شد، از«جلیل جوکار» خالق این اثر تقدیر شد.
وزیر ارشاد در این مراسم با اشاره به به مضامین این تابلوی نگارگری گفت:حضرت علی (ع) دومین شخصیت بزرگ تاریخ جهان اسلام است و این موضوع مسئولیت سنگینی را بر دوش هنرمندان میگذارد تا به خلق آثار فاخری در این زمینه بپردازند.
وی ابراز امیدواری کرد که هنرمندان جلوتر از مردم باشند و رسالت خطیر خود را در این زمینه به خوبی انجام داده و دست به خلق آثار فاخری از این دست بزنند. و در به تصویر کشیدن لحظات حساس و دوران پر فراز و نشیب مولای متقیان تلاش مضاعفی کنند.
سیدجعفر بنیهاشمی سرپرست موزه هنر امام علی(ع) نیز با اشاره به فعالیتهای هنری این موزه، ابراز امیدواری کرد که با حمایتهای وزارت ارشاد، این موزه به مرکزی جامع برای هنر دینی با محوریت اندیشه علوی تبدیل شود.
همچنین دکتر عباسی نشانهشناس و عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی در ادامه مراسم با تحلیل کارکرد معنایی تابلوی «سحرگاه نوزدهم» از منظر تخیلشناسی گفت: پرسش اصلی در مواجهه با این تابلو اینگونه است که معنا چگونه در این متن تولید شده است و آیا حضرت از شهادت خود آگاه است؟
عباسی با ارائه فرضیه و پاسخ خود در برابر این سؤال، عنوان کرد: تمام معنای این تابلو از برخورد قطب شیطانی که در کنار در ایستاده با حضرت شکل میگیرد. اما میبینیم که حضرت هیچ توجهی با این نگاه ندارد و این تنها اصرار شیطان است.
این نشانهشناس اضافه کرد: ما میبینیم که در این تابلو چگونه حیوانات اصرار به گفتن چیز مهمی به حضرت دارند. این تصویر یک صحنه واقعی از یک روایت تاریخی است و نشان میدهد که امام زبان این حیوانات را میداند؛ اما به عمد اهمیتی نمیدهد و تنها اشاره به کعبه دارد.
او یکی از ویژگیهای مهم این اثر را تفکر «وحدت وجودی» دانست و افزود: هنرمند در این اثر دست به بومیسازی میزند که نشان از یک عقبه فکری در پس آن دارد.
عباسی ادامه داد: تابلو ترکیبی از خطوط منحنی و صاف است که در هم ترکیب شده و یک جمع اضداد را شکل داده است. از سوی دیگر، این تابلو لایه لایه است و بیرون آن با مرگ ارتباط دارد؛ اما مرگ تلطیف شده است و مورد قبول است و امام هم به استقبال آن میرود تا به وحدت برسد.
عباسی در ادامه تابلوی «سحرگاه نوزدهم» را به دو قطب خوب و بد تقسیم کرد و گفت: رابطه این دو قطب تضادی نیست؛ بلکه در هم داخل شده و با تفکر و اندیشه بومی که خاص این فرهنگ است، خلق شده است و به دلیل این عقبه فکری میتوان گفت که تصاویر تابلو نشانه نیستند؛ بلکه نماد محسوب میشوند و گویی گفتهپرداز در زمان اتفاق آنجا حضور داشته و تمام وقایع را دیده است؛ یعنی برای لحظهای از این جهان جدا شده و به هستی دیگری قدم گذاشته است.
این اثر نمادین در اندازه 44 در 59 سانتی متر و با تکنیک سنتی نقاشی ایرانی ترسیم شده است و عناصر و ترکیب تابلو حاکی از حضور نیروهای خیر و شر از عالم غیب در عالم شهودند.
حضور فرشتگان در نیمه فوقانی اثر جلوه ای معنوی به تابلو داده است. ضمن اینکه در این صحنه به غیر از عرشیان، ابلیس هم شمشیر به دست حضور دارد. آنچه که در چهره ابلیس دیدنی است وحشت و ناتوانی وی از دیدن صلابت و آرامش امام اول شیعیان است.
به تصویر کشیدن گل ها و مرغانی که در گوشه ای از تصویر در حال مرثیه خوانی و زاری هستند، هر بیننده ای را تحت تاثیر قرار می دهد. ترکیب بندی اثربه گونه ای است که از پایین اثر سمت راست آغاز میشود و با گردشی حلزونی به خانه کعبه ختم می شود.
جلیل جوکار در تابلو سحرگاه نوزدهم، لحظهای را به تصویر کشیده است که حضرت علی (ع) به قصد رفتن به مسجد از منزل خارج میشود.
در این اثر نمادین، عناصر و ترکیب تابلو حاکی از حضور نیروهای خیر و شر از عالم غیب در عالم شهودند.
خلق این تابلو حدود یک سال به طول انجامیده است که روز گذشته با حضور وزیر ارشاد در موزه امام علی(ع) رونمایی شد.
جلیل جوکار خالق این تابلو، فارغالتحصیل رشته صنایع شیمیایی است که موفق به احراز درجه یک هنر نگارگری (دکتری) از سازمان میراث فرهنگی کشور شده است. او عضو پیوسته و سخنگوی شورای برنامه ریزی انجمن نگارگری ایران است و در دانشگاههای هنری تدریس میکند.
جوکار شرکت در بیش از 30 نمایشگاه داخلی و خارجی را در کارنامه خود دارد و بنیانگذار رشته مهندسی مواد هنر ایرانی در مقطع کارشناسی ارشد است.
پایان پیام/
نظر شما