به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، همایش ملی «اقتصاد مقاومتی، پیوند فرهنگ، سیاست و اقتصاد»، صبح چهارشنبه، 4 اسفند ماه در مرکز همایش های بین المللی صدا و سیما آغاز به کار کرد.
بنابر این گزارش، دکتر عادل پیغامی، عضو ارشد شورای علمی این همایش طی سخنانی اظهار کرد: نقطه محوری و اصلی همه آنچه که در حوزه انقلاب اسلامی، حوزه نهضت ها، حوزه بیداری ها محل بحث ماست را شاید در کلمه هویت بتوان گنجاند. دغدغه ما در اقتصاد اسلامی مقوله هویت است. اگر هویت ما الهی نباشد، اگر هویت ما قرآنی نشود و با سنت و سیره نبوی و معصومین علیهم السلام گره تاریخی خوب نخورد، اگر با بزرگان تاریخ و اندیشه و با اشتباهات تاریخی خودمان گره نخوریم، بی هویت هستیم.
استاد دانشگاه امام صادق(ع) تصریح کرد: آنچه که امروز در حوزه اقتصاد وجود دارد مساله بی هویتی است، امروز ما در عرصه اقتصاد حتی در سطح کلیدواژه ها نیز بی هویت هستیم، یعنی وقتی صحبت از مصرف می شود، نمی دانیم این کلیدواژه یعنی چه و طبعا انسان در شرایط بی هویتی باقی نمی ماند و این ظرف خالی با فضاهای به هم ریخته غیربومی و خارجی پُر می شود.
ساختارهای اقتصادی ما بی روح است
عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) ادامه داد: دغدغه ما در اقتصاد مقاومتی و هسته سخت و اصلی اقتصاد مقاومتی و نقطه اهرمی مقاوم سازی آن چیزی جز هویت مان نیست، آنچه که موجب آسیب پذیری اقتصاد ما می شود، بی روح بودن رفتارها و ساختارها و نهادهای اقتصادی کشور ما است، روح و جان آنها، آن طور که ما می خواهیم و آن طور که سازگار با انقلاب اسلامی باید باشد، نیست که نگران شدیم و صحبت از اقتصاد مقاومتی می کنیم.
استاد دانشگاه امام صادق(ع) با طرح مثالی در حوزه آبخیزداری افزود: پدران ما سالیان سال با قنات در این سرزمین خشک زندگی کردند، آبخیزداری ما جهان بی هویتی است که با تاریخ ما گره نخورده است، امروزه از مدیریت قنات های خودمان عاجزیم و دانش آن مغفول و گمشده است، شهرسازی و معماری ما یک وجود بی هویت و پوچ است.
پیغامی تصریح کرد: الگوی مصرف ما در خانواده ها حتی با مصرف پدران و پدربزرگان ما ربط تاریخی و هویتی پیدا نکرده است، رابطه کار و کارفرمای ما و هرجای این فهرست را جلو برویم، مشکل داریم. فهرستی از پیوند های افق و عمومی و عرضی و طولی را باید به عنوان آسیب شناسی مقوله اقتصاد مقاومتی داشته باشیم و به آنها بپردازیم.
نخبگان اقتصادی ما با مباحث سیاسی آشنا نیستند
وی تاکید کرد: عنوان این همایش ترکیب بین فرهنگ، سیاست و اقتصاد است که یک پیوند عرضی میان سه ساحت است، ما در عرصه اقتصاد سال ها است که فرهنگ و سیاست را آنطور که باید باشد از دست داده ایم، چیزی به نام پیوست فرهنگی که برای پروژه های اقتصادی تعریف می شود به عنوان جریان قالبی و شکلی هم انجام نمی شود.
پیغامی با بیان اینکه این بی هویتی و این بی روحی در تک به تک لایه ها وجود دارد، تصریح کرد: سوال آن است که چه قدر دانشجویان ما آماده می شوند برای مطالعات چندرشته ای فرهنگی، اقتصادی و سیاسی آن هم به طور همزمان؟ چرا در دانشگاه های خارجی رشته ترکیبی فلسفه –اقتصاد -سیاست مطرح می شود؟ چرا آنها به ابعاد ترکیبی توجه دارند و ما نداریم، وقتی سیاست زدگی وارد این مباحث می شود نخبگان اقتصادی ما با مباحث سیاسی آشنا نیستند.
عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق(ع) با بیان اینکه در دانشکده های اقتصادی بی هویت ما فرهنگ و تاریخ خوانده نمی شود، افزود: حتی همان اقتصاد هم خوانده نمی شود، باید گفت اگر دین ندارید حداقل آزاده باشید، علم را آنگونه که مطرح است ولو اگر مخالف آن باشیم به دانشجویان بگوییم.
پیغامی تاکید کرد: امروز به امتداد هویتی تاریخی در عرصه های ایرانی اسلامی نیاز داریم. چرا دانشجویان من، چرا همکاران من، چرا تاریخ را نمی خوانیم؟ چرا تاریخ در دانشکده های اقتصاد ما اندک خوانده می شود در حالی که می دانیم مسایل انسانی همه در هویت های تاریخی هستند، اگر تاریخ را نشناسیم آینده مان را هم نمی شناسیم، دانشجوی من در حوزه اقتصاد واقعا نمی تواند حتی به دهه های اخیر و در حافظه تاریخی خودش عقب برود در حالی که من نیازمندم که تاریخ تمدن اسلامی را بشناسد و شبیه سازی کند.
عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق(ع) گفت: حافظه تاریخی ما پاک شده است، پیوندهای افقی میان ساحت های فرهنگ و سیاست وجود ندارد، کارشناس برای مطالعات بین رشته ای نداریم، پیوندهای افق از هم گسیخته است. مقام معظم رهبری(مدظله العالی) در نشست ماه مبارک رمضان با اساتید فرمودند: که چه تصوری از آینده پیشرفته ایران دارید.
وی با بیان اینکه آینده ما درگیر تاریخ ماست، گفت: ما بعد از قاجار دچار گسیختگی عمیق بین فرهنگ، سیاست و اقتصاد شدیم و بعد از انقلاب نتوانستیم این از هم گسیختکی تاریخی را درست کنیم.
مقاومت کلیدواژه ای است که با آن شناخته می شویم
پیغامی در ادامه تاکید کرد: مشکل ما در اقتصاد مقاومتی الفاظ تکنیکال، الفاظ فنی و کارکردی موجود در سیاست ها نیست، روح و جان پشت آنها است، امروز می دانیم که مقاومت کلیدواژه ای است که با آن شناخته می شویم.
عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق(ع) افزود: مقاومت را بزرگمردی چون امام موسی صدر با راه انداختن «افواج المقاومة البنانیه» که امروزه حزب الله تکامل همان جریان است وارد کلیدواژه سیاسی شیعه کرد. بعد از انقلاب نیز مقاومت، بسیچ و فرهنگ پایداری جزو کلیدواژه های اصیل انقلاب شد.
وی گفت: امروزه آنچه که جان انقلاب بود اگر لایه سیاست و نظامی را فتح کرد، اما لایه اقتصادی را هنوز فتح نکرده است. گاهی چاره ای ندارم جز اینکه بروم سر کلاس با دانشجویان به امید اینکه دو دهه بعد بتوانیم این ترکیب و این از هم گسیختگی عمومی و افقی را حل کنیم.
پیغامی در پایان خاطرنشان کرد: اما امیدواری ها کجاست، امیدواری ها در همین فهم تاریخی و در همین همایش و گفت و شنودها و حضورهای پرشور است. من همیشه به دانشجویان می گویم نگاه تاریخی همین امیدبخشی است، وقتی که انقلاب بعد از چهار دهه توانسته به این بیداری برسد، نشان می دهد که خوب پیش می رویم.
نظر شما