به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، همایش ملی «اقتصاد مقاومتی، پیوند فرهنگ، سیاست و اقتصاد» صبح امرو چهارشنبه، 4 اسفند ماه در مرکز همایش های بین المللی صدا و سیما آغاز به کار کرد.
بنابر این گزارش، در این همایش، دکتر مسعود درخشان، استاد دانشگاه طی سخنانی با بیان اینکه اسلام آیین و سبک زندگی فردی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی است که مبتنی بر فرهنگ و ارزش های الهی تعریف شده، اظهار کرد: بنابراین نظام تدبیر و مدیریت اقتصادی جامعه مسلمین نمی تواند از نظام های تدبیر و مدیریت امور سیاسی و فرهنگی و اجتماعی جدا باشد.
وی ادامه داد: همبستگی متقابل نظام های سیاسی و اقتصادی ایجاب می کند که اسلام به عنوان نظام جامع به شرطی بتواند از کارایی لازم برای رشد درون زا و مقابله با تهدیدها برخوردار باشد که اولا نظام های اقتصادی و سیاسی و اجتماعی و فرهنگی اش در تعادل پویا با هم باشند به گونه ای که رشد هر یک از آنها تقویت کننده رشد دیگری باشد و ثانیا به نحوی باشد که ثمره آن در شاخصه های تعادل عمومی و عدم تعادل کل نظام شناسایی شود.
اقتصاد مقاومتی نیازمند سنجش و ارزیابی است
درخشان تصریح کرد: به عبارت دیگر چون نظام های سیاسی و اجتماعی و فرهنگی ذاتا با یکدیگر همبسته هستند، اتخاذ سیاست برای مدیریت هر کدام از این نظام ها آثار مطلوب یا نامطلوب خود را بر دیگر نظام ها ظاهر می کند؛ لذا راهکار مناسب در اقتصاد مقاومتی نه تنها نیازمند ملاحظات و تدابیر اقتصادی است که مستلزم ارزیابی و سنجش نیز است.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه حتی در سبک زندگی و نحوه تفکر و رویکردها نیز این مباحث وجود دارد، اظهار کرد: با این ملاحظات است که می توانیم به تعادل عمومی دست یابیم، مثلا اگر سرمایه گذاری های خارجی را در چارچوب انتقال سرمایه به داخل برای رشد اقتصادی ببینیم و توجه نکنیم که اولویت بندی این سرمایه گذاری ها در چه حوزه هایی باید باشد و چه تاثیری بر ظرفیت های داخلی خواهد داشت، در الگوی مصرف و سبک زندگی چه تقشی ایفا خواهد کرد و نهایتا نیروها و قدرت هایی را در جامعه شکل می دهد و این قدرت ها و نیروها چگونه بر نظام سیاسی و فرهنگی ما تاثیرگذار خواهند بود، قطعا از مواضع اقتصاد مقاومتی دور افتاده ایم.
وی گفت: اگر عملیات بانکی بورس ها را به لحاظ ظاهری اسلامی کنیم اما به معنای تکاثر سرمایه بی توجه باشیم آن وقت عملکرد بانک ها ضرورتا در راستای رشد تکاثر جامعه شکل می گیرد و لذا با گذشت زمان آرام آرام فرهنگ حاکم بر روابط جامعه را تغییر می دهند.
درخشان افزود: شرکت های بزرگ تحت تاثیر تکاثر سرمایه در بستر بانک ها تا آنجا پیش رفته اند که اقتصاد جهانی بزرگ آمریکا تحت حاکمیت این شرکت ها است.
استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی(ره) تاکید کرد: کشور ما نیز در آستانه همین مسیر قرار گرفته است و چه بسا علایم هشداردهنده اولیه آن در آینده نه چندان دور ملاحظه شود، با استمرار و توسعه این ساز و کار، نفوذ شرکت های بزرگ داخلی و شرکای خارجی آنها در حوزه های حاکمیتی و سیاسی اجتناب ناپذیر است چون همسو کردن دستگاه قانونگذاری برای فراهم کردن شرایط لازم و حتی تاسیس نهادهای لازم و مناسب برای تسهیل فرایند تکاثر سرمایه، ضروری است.
وی تصریح کرد: مهمترین موانع در تحقق سیاست های بهینه اقتصاد مقاومتی در نظام جمهوری اسلامی، همین تعارض مبنایی بین پویایی نظام های اقتصادی و سیاسی کشور ما خواهد بود. نظام استکبار جهانی به سرکردگی آمریکا به درستی این حقیقت را دریافته است که برای ایجاد عدم تعادل عمومی در نظام اسلامی باید نظام اقتصادی را هدف قرار دهد تا با ایجاد عدم تعادل بخشی در اقتصاد بتواند به تدریج به عدم تعادل های موردنظر در نظام های سیاسی، فرهنگی، اجتماعی دست یافته و نظام حکومت اسلامی ما را با عدم تعادل عمومی مواجه کند.
تبدیل تحریم ها به فرصت سازندگی با تدبیر رهبری
این پژوهشگر گفت: مقام معظم رهبری(مدظله العالی) با طرح رهنمودهایی چون اصلاح الگوی مصرف و سبک زندگی، تکیه بر کار و سرمایه ایرانی، مدیریت و کار جهادی، الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت و اقتصاد مقاومتی نه تنها پرچم مبارزه با دشمن را در این جبهه برافراشتند بلکه زمینه مناسبی را برای تبدیل تحریم های اقتصادی به فرصت های مناسبی برای سازندگی فراهم کردند.
وی ادامه داد: متاسفانه بسیاری از دولتمردان، دستگاه های برنامه ریزی و نهادهای اجرایی ظرفیت های لازم برای اجرا این رهنمودها را نداشتند، سوال می کنم آیا در سال های گذشته الگوی مصرف اصلاح شده است؟ آیا سبک زندگی تغییر کرده است؟ آیا تکیه بر کار و سرمایه ایرانی دوچندان شده یا ما شواهدی برعکس آنها می بینیم، به عنوان مثال در حساس ترین و مهم ترین بخش اقتصادی کشور که نفت و گاز است از شرکت های خارجی دعوت کرده ایم که در حوزه هایی اقدام و عمل کنند که به جز موارد بسیار معدود، همگی در تخصص و توانمندی و ظرفیت اجرایی و دانش و توان مهندسان ایرانی است.
درخشان با بیان اینکه وظیفه دولت در اقتصاد مقاومتی خطیر است، تاکید کرد: کلید حل بسیاری از مشکلات و تنگناهای اقتصاد مقاومتی در دست همین دولت ها است. اما در بسیای از موارد متاسفانه این کلید را بر عکس چرخانده و می چرخانند، به نحوی که منجر به تشدید موانع و تگناها شده است.
وی ادامه داد: واردات کالاها و اتومبیل های لوکس، ترویج فرهنگ مصرف گرایی به ویژه در کلان شهرها، تغییر سبک زندگی به سمت تقویت ارزش های غیربومی، وجود انواع رانت ها در مدیریت های کلان اقتصادی و غیر اقتصادی کشور، اختلاف طبقاتی رو به رشد، توسعه کلان شهرها و رشد حاشیه نشینی، ناکارامدی در نظام اداری، تضعیف شدید سرمایه اجتماعی، کم توجهی به ظرفیت های داخلی در تولید کالا و خدمات و دلبستگی غیرمنطقی به توامندی شرکت های خارجی آن هم از موضع ضعف، عدم اعتماد به ظرفیت های داخلی، تقویت خام فروشی در نفت و افتخار به آن، کم توجهی به بحران های زیست محیطی و بحران آن، کم توجهی به مساله مهم آیند پژوهی به ویژه در بخش های راهبردی که ضامن تعادل عمومی در نظام اسلامی است، این همه از جمله تنگناهای موجود در اقتصاد مقاومتی است که صرفا با تدابیر مناسب دولتمردان قابل رفع است،.
استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی(ره) تصریح کرد: هیچ ساز و کار داخلی و خودکار برای رفع این عدم تعادل ها وجود ندارد و فقط و فقط با تکیه بر تدابیر مناسب دولتمردان قابل رفع است، اما کدام دولتمردان و با چه ویژگی هایی؟
وی در پایان خاطرنشان کرد: دولتمردانی که با رهنمودهای مقام معظم رهبری همسویی کامل داشته باشند، بر ازش های اسلامی و توانمندی ها و ظرفیت های داخلی تکیه کنند، محرومیت زدایی را راه و رسم زندگی سیاسی خود قرار دهند، شجاعانه در براب نظام سلطه بایستند و از ارزش های انقلاب اسلامی دفاع کنند، این دولت ها هستند که می توانند پیوند میان اقتصاد مقاومتی و سیاست مقاومتی و فرهنگ مقاومتی را تامین کنند.
نظر شما