مهدی ناظمی اردکانی در گفت و گو با خبرنگار مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان بر لزوم گسترس کارکردهای فرهنگی و اجتماعی مساجد تاکید کرد و گفت: کارکرد مساجد در حوزه فرهنگی و اجتماعی برگرفته از قرآن کریم، احادیث و سیره و سنت نبی مکرم اسلام(ص) است، به این معنا که مساجد در حوزه فرهنگ و اجتماع دارای جایگاه با اهمیتی هستند و پایگاه اصلی ایجاد انسجام و وحدت اجتماعی در جوامع اسلامی به شمار می آیند و در یک جامعه اسلامی، ویژگی اسلامی بودن با مساجد در جامعه محور می یابد.
وی با اشاره به اینکه کارکرد فرهنگی و اجتماعی مساجد در فرهنگ اسلامی ما یک کارکرد اصلی و مهم به شمار می رود، افزود: امروز اگر بخواهیم بخش زیادی از آسیب های اجتماعی و فرهنگی جامعه را برطرف کنیم، باید این موضوع در مساجد مورد توجه قرار گیرد و مساجد به کارکرد اصلی شان باز گردند، زیرا که در جامعه امروزی متاسفانه بخشی از کارکردهای فرهنگی و اجتماعی مساجد به دیگر دستگاههای رقیب محول شده است.
دبیر کارگروه مدیریت کلان دستگاههای فرهنگی شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: عملکرد مساجد در حوزه اجتماعی و فرهنگی، قابل قبول و رضایت بخش نیست. انتظار جامعه اسلامی از مساجد این است که نقش بیشتری در حوزه فرهنگی و اجتماعی داشته باشند. اگر امروز فضای مجازی موجب شده است که آلودگی های فرهنگی و اجتماعی در جامعه گسترش یابد، یکی از جایگاه هایی که در مقابل این آلودگی ها نقش ایفا می کنند، مساجد هستند. این موضوع باید از طریق جذب آحاد افراد جامعه به مساجد و آشنایی آنها با مفاسد حوزه فضای مجازی میسر شود.
وی بر لزوم فراهم کردن زمینه آشنایی مردم با آسیب های شبکه های مجازی تاکید کرد و گفت:آفت های فضای مجازی در جامعه، انسنجام فرهنگی و اجتماعی را خدشه دار می کند و در این زمینه عملکرد مساجد ما قابل قبول نیست.
ناظمی اردکانی گفت: در صورتی که مساجد ما عملکرد قابل قبولی داشتند، شاهد این مسئله نبودیم که آمار طلاق در جامعه افزایش یابد، زیرا که مساجد باید متصل کننده خانواده های هر محله و هر شهر به یکدیگر باشند، اما متاسفانه امروز این انسجام و ارتباط فرهنگی و اجتماعی بین خانواده ها و مساجد وجود ندارد.
این کارشناس در حوزه مسجد به راهکارههای تقویت کارکرد فرهنگی و اجتماعی مساجد پرداخت و گفت: مدیر اصلی مسجد، امام جماعت آن است، بنابراین راهکار این است که جایگاه امام مسجد به عنوان مدیر اصلی مساجد را تقویت کنیم، یعنی امام جماعت که توسط حوزه های علمیه تربیت می شود، از نظر تعداد، توانمندی های علمی، فکری و عملی به اندازه کافی وجود داشته باشد و همه مساجد ما از نعمت، امام جماعت به عنوان مسجد برخوردار باشند.
وی ادامه داد: مساجد باید از امکانات لازم و از حمایت و پشتیبانی عموم مردم بهره مند شوند، لازم است در این زمینه، دولت و مردم با همکاری هم از مساجد حمایت کنند، اگر این دو شرط تامین شود، مساجد نقش بسیار موثری در اعتلای وضعیت فرهنگی و اجتماعی جامعه ایفا می کنند و بخش اعظم آسیب های اجتماعی و فرهنگی جامعه ما نیز برطرف می شود.
ناظمی اردکانی اظهار کرد: تعدد دستگاه های فعال در حوزه مساجد، موجب تقویت جایگاه خانه های خدا و نیز موجب اعتلای عملکرد آنها می شود، اما اگر این دستگاه ها در تقسیم وظایف بین خود به گونه ای نباشند که کارکردهای مساجد تقویت شود، به این معنا که مجموعه وظایف این دستگاه ها به گونه باشد که امورات مساجد، به خوبی انجام نشود و دستگاه ها با یکدیگر هماهنگ نباشند و با هم در انجام برنامه ها تداخل داشته باشند، موجب عدم تقویت کارکردهای مساجد می شود.
این کارشناس در حوزه مسجد با اشاره به اینکه امروز یکی از مشکلات مساجد، وجود دستگاه های متعدد در حوزه مسجد است، که در انجام وظایف و اجرای برنامه هایشان هماهنگی کاملی بایکدیگر ندارند، خاطر نشان کرد: در این زمینه لازم است، دستگاه های حوزه مسجد به نحو مناسبی ساماندهی شوند و تقسیم ملی دقیق، روشن و کاملی از فعالیت هایشان داشته باشند.
وی با اشاره به اینکه باید مساجد را به خوبی در حوزه نرم افزاری و حوزه سخت افزار پشتیبانی کرد، گفت: متاسفانه امروز هر دستگاهی مسئولیت حل مشکلات مساجد را بر دوش دستگاه دیگری می اندازد و هر دستگاهی مسئولیت روشن و واضحی در قبال مساجد برای خود تعریف نکرده است، بنابراین راهکار جدی این است که دستگاه های موجود در حوزه مسجد با اخلاص و انگیزه و با تلاش زیاد پیگیر وظایف خودشان باشند.
ناظمی اردکانی ادامه داد: دستگاههای متولی مساجد باید جلسات مستمری با محوریت شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان قرارگاه تصمیم گیری فرهنگی کشور برگزار کنند و نسبت به تصمیم و بازبینی وظایف خودشان اقدام کنند و هر دستگاهی در مورد مسجد وظیفه مشخص و معینی را بر عهده بگیرد و بقیه دستگاه ها با آن مساعدت کنند و همکاری داشته باشند به این معنا که ما در حوزه تعیین امام جماعت با یک دستگاه تعامل داشته باشیم، در حوزه مدیریت مسجد و پشتیبانی مساجد با یک دستگاه و حوزه احداث و ساخت مساجد را یک دستگاه بر عهده بگیرد و به دنبال انجام وظایف خودشان در قبال مساجد باشند و عموم مردم هم بدانند که وقتی در رابطه با عمران و آبادانی مساجد و انجام وظیفه دینی خود می خواهند وارد عمل شوند، کدام دستگاه در این زمینه پشتیبان است به این طریق ضعف های موجود برطرف شود.
نظر شما