به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، پیگیری حقوق شهدای منا از مجاری بین المللی، مذاکره ظریف و اشرف غنی در مورد سد سازی در هامون، تحریم سپاه از سوی آمریکا منفعتی نخواهد داشت برخی از سرتیترهای اخبار سیاست خارجی در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
یادداشت ظریف درباره حضور فروشنده فرهادی در اسکار
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه صبح امروز یادداشتی درباره حضور فیلم فروشنده در اسکار منتشر کرد. متن این یادداشت که در روزنامه ایران منتشر شده به این شرح است:
دنیای امروز بیش از هر زمان دیگر به صلح، مدارا و امنیت نیاز دارد. در حالی که جمهوری اسلامی ایران تمام همت خود را به کار بسته تا بحرانهای منطقهای و بینالمللی را که نقشی در پیدایش آنها نداشته، بی اثر و بر اهمیت تلاشهای بیشتر در ایجاد صلح تاکید کند، دولت جدید ایالات متحده آمریکا دست به اقداماتی غیر عقلانی نظیر ممنوعیت ورود اتباع هفت کشور مسلمان به این کشور زده که اگر چه فعلا ناکام مانده و متوقف شده است اما تصمیماتی از این قبیل تنها به ایجاد چالشها و بحرانهای تازه دامن خواهد زد. هر چند جمهوری اسلامی ایران و مسئولان آن همواره کوشیدهاند چنین تصمیمات نابخردانهای را بیثمر کنند اما در این میان علاوه بر دیپلماتهای کشور نقش هنر و رسالت واقعی هنرمندان را هم نباید در تحکیم و تقویت دوستی میان ملتها فراموش کرد.
اصغر فرهادی، فیلمساز شناخته شده کشورمان با ساخت آثار قابل تامل در چارچوب مقررات رسمی کشور نقشی انکارناپذیر در درخشش نام ایران در جهان داشته است. تصمیم او و سرکار خانم ترانه علیدوستی برای عدم حضور در مراسم اسکار امسال و نشان دادن اعتراضشان به دولتمردان آمریکا سبب شد تا اثر رفتار افراطیون آمریکایی برای بسیاری از هنرمندان و دیگر ملتها روشن شود. دو هنرمندی که در ایران مشغول فعالیت هستند و به شکلی دیگر سخن ملت ما را که صلح، شرافت و غیرت ملی است، منعکس کردند. حالا اتحاد کمنظیری را در حمایت از فرهادی و مخالفت با اراده دور از منطق دولتمردان تازه روی کار آمده آمریکا شاهد هستیم که ظاهرا هنوز نمیدانند جهان امروز از ممنوعیتها و دیوار کشیدنها عبور کرده است.
اصغر فرهادی و دستاندرکاران فروشنده اسکار را به دستآورند یا نه، دستشان خالی نخواهد بود. آنها همان حرفی را زدند که سخن ماست و آن هم جستوجوی صلح و نفرت از کینهتوزی و جنگافروزی است. این صدا با صدای مردم جهان در برابر سیاستهای بدخواهان یکی شده است. آنها با اطمینان و ایمان ادعاهای گزاف دولت آمریکا را برای بسیاری از مردم جهان روشن کردند که این دستاورد کمی نیست.
دولت مصر اجازه خروج رهبران حماس از غزه را نداد
حسین شیخ الاسلام مشاور وزیر امور خارجه کشورمان در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان در خصوص اقدامات جمهوری اسلامی ایران به منظور ایجاد همگرایی بیشتر بین گروه های جهادی فلسطین برای تقویت مقاومت گفت:برگزاری کنفرانس حمایت از انتفاضه فلسطین راهی برای همگرایی گروه های جهادی فلسطین با گرایش های متفاوت است و همین که اعضای گروه های مختلف فلسطینی در این کنفرانس حضور یافتند بسیار مهم بود.
وی به بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی و تاثیر آن بر همگرایی بیشتر این گروه های جهادی اشاره کرد و افزود: سخنان رهبر معظم انقلاب اسلامی با مضمون این که «ما به یک برنامه جدی جهادی در فلسطین نیازداریم» بسیار بر ایجاد همگرایی بیشتر در بین گروه های جهادی فلسطین تاثیر خواهد داشت زیرا برنامه جهادی یعنی همه نبردها شامل سایبری، جنگ مسلحانه و ... می شود که زمینه را برای وحدت بیشتر بین این گروه های فلسطینی آماده می کند.
شیخ الاسلام با یادآوری این که در تهران بسیاری از صحبت ها برای به وجودآمدن این همگرایی بین نمایندگان گروه های مختلف فلسطینی صورت گرفت، اعلام کرد: رهبران حماس را دولت مصر اجازه نداد از غزه بیایند بیرون که در تهران حضور یابند اما نمایندگانی که از این گروه جهادی به تهران آمده بودند برای رساندن پیام و راه حل ها به حماس اقدام خواهند کرد.
تولید ۶میلیارد و ۲۰۰ میلیون کیلووات ساعت انرژی در نیروگاه اتمی بوشهر
در بازدید علی اکبر صالحی نیروگاه بوشهر، مراحل مختلف تعویض سوخت و تعمیرات نیمه اساسی نیروگاه و هم چنین فعالیت های مربوط به اهداف واحدهای 2 و 3 این نیروگاه، مورد توجه قرار گرفت.
در ابتدای این برنامه مدیران شرکت بهره برداری نیروگاه اتمی بوشهر گزارشی از عملکرد این نیروگاه در سال 95 ارائه کردند.
تولید مداوم، بی وقفه و تحویل حدود 6 میلیارد و 200 میلیون کیلووات ساعت انرژی به شبکه سراسری برق کشور و کاهش تعداد متخصصین روسی از نزدیک به 300 نفر در سه سال قبل به حدود 25 نفر در سال جاری از نکات مهم این گزارش بود که مورد توجه معاون رییس جمهوری قرار گرفت.
در بخش دیگری از برنامه، شرکت تعمیرات و پشتیبانی نیروگاه های اتمی (تپنا) گزارشی از برنامه در دست انجام تعمیرات ارائه کرد و نقش متخصصین و شرکت های ایرانی و کاهش سهم پیمانکار روسی و برنامه های این شرکت برای جایگزینی حدود 200 نفر تکنسین و کارشناس بجای متخصصین روسی در برنامه های تعمیرات را تشریح کرد.
پس از آن صالحی با حضور در ساختمان راکتور از نزدیک مراحل تعمیر یکی از پمپ های اصلی مدار اول و عملیات جابجایی سوخت در قلب راکتور را ملاحظه و با کارکنان دست اندرکار این فعالیت ها گفت وگو کرد
رییس سازمان انرژی اتمی بدنبال آن در ساختمان توربین حضور یافته و عملیات بازرسی و تعمیر سیلندرهای فشار ضعیف توربین نیروگاه را مورد توجه قرار داد.
بعد از ظهر روز سی ام بهمن دکتر صالحی در جمع مدیران طرح احداث واحدهای 2 و 3 نیروگاه اتمی بوشهر، برنامه های در دست انجام این طرح را مورد بررسی قرار داد.
مجری طرح واحدهای جدید نیروگاه اتمی بوشهر، گزارشی از نیازهای مالی طرح در سال جاری و سال آینده ارائه و با توجه به تعمیرات کارفرما در قبال پیمانکار بر ضرورت تأمین به موقع منابع مالی تأکید کرد.
رییس سازمان در این جلسه بر ضرورت بکارگیری مؤثر تجربیات حاصل از اجرای واحد یکم و حداکثر بهره گیری از توان فنی مهندسی کشور، بویژه شرکت های سازمان انرژی اتمی ایران، در اجرای واحدهای 2 و 3 تأکید و ابراز امیدواری کرد با حمایت دولت، نیازهای مالی طرح نیز به موقع تأمین شود.
همچنین صالحی از محل ساخت واحدهای جدید نیروگاه های اتمی بازدید کرد و مقرر شد تا زمین مربوطه جهت گودبرداری در اختیار پیمانکار روسی قرار گیرد.
پیگیری حقوق شهدای منا از مجاری بین المللی
مرتضی سرمدی، قائم مقام وزیر امور خارجه کشورمان در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان راجع به حضور هیاتی از وزارت امور خارجه در مذاکرات حج با عربستان و پیگیری حقوق شهدای منا در این گفت و گو ها اظهارداشت: الان این مذاکرات مذاکراتی است که فقط به خاطر ترتیبات سال آینده و بحث حج مطرح و دستور جلسه این مذاکرات حج است.
وی راجع به دیگر اقدامات انجام شده از سوی ایران به منظور پیگیری این حقوق گفت: مذاکره مستقیم با عربستان نداشته ایم و مسائل سیاسی و حقوقی را در سطح بین المللی باید پیگری کنیم و شرایط مناسبی فراهم شود این اقدامات را انجام خواهیم داد و مجموع ارزیابی ها نشان می دهد که باید به دنبال راه حل های بین المللی باشیم.
مذاکره ظریف و اشرف غنی در مورد سد سازی در هامون
ابراهیم رحیم پور معاون آسیا و اقیانوسیه وزیر امور خارجه کشورمان در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان در مورد تلاش های ایران به منظور جلوگیری از سد سازی افغان ها در دریاچه هامون گفت: همسایه ها همیشه یک سری مسائل با هم دارند و ما در صدد حل مشکلات مربوط به دریاچه هامون هستیم.
وی با اعلام این خبر کره آقای ظریف با آقای اشرف غنی در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ در این خصوص مذاکره داشتند، افزود: کارها در حال جلو رفتن است و فصل بارندگی خوبی را پشت سر گذاشتیم امسال وضعیت بارندگی الحمدالله خوب بود و برای دریاچه هم خوب بوده است.
تحریم سپاه از سوی آمریکا منفعتی نخواهد داشت/منطقه ما سلطه گری را نمی تابد
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در حاشیه مراسم بزرگداشت شهدای وزارت امور خارجه در جمع خبرنگاران در واکنش به اقدامات اخیر ترکیه و اظهارات تند این کشور نسبت به ایران گفت: خطرات تروریسم دامن گفت: خطر تروریسم دامن همه ما را می گیرد و دامن زدن به دیدگاههای فرقه ای برای هیچ کس منفعت نخواهد داشت منطقه ما منطقه ای است که نیاز به همکاری دارد و این منطقه هیچگونه تلاش برای سلطه گری را برنمی تابد.
وی با بیان اینکه امروز سلطه در جهان معاصر حتی توسط قدرتهای بزرگ پاسخ نمی دهد و جزو کشتار و خونریزی حاصلی تلاشهای سلطه گرانه نداشته است افزود: ما تجربه مناسبی در همکاری ایران و روسیه و ترکیه ایجاد آتش بس در سوریه داشتیم و امیدواریم همکاریهای همسایگان ما در ترکیه و سایر همسایگان ما فواید همکاری و تعامل را بیشتر درک کنند و واقعیات را هم در خاطر داشته باشند.
ظریف تصریح کرد: امیدواریم همسایگان ما همه واقعیات را در خاطر داشته باشند و بدانند ایران در تسریع رسیدن به صلح برای همسایگانش تلاش می کند.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان در ارتباط با تلاش آمریکا برای تحریم سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، اظهار کرد: این تحرکات آمریکا هیچ گاه منفعتی برای آنها نداشته است. همه دنیا اذعان دارند که برادران ما در سپاه پاسداران بیشترین حمایت را از همسایگان در مقابل تروریسم داشتهاند و حرکتها و اقدامات اینچنینی تأثیری ندارد.
تجلیل از خانواده های شهدای وزارت خارجه با حضور ظریف
در مراسم بزرگداشت شهدای وزارت امور خارجه با حضور محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه دولت یازدهم و منوچهر متکی وزیر سابق امور خارجه کشورمان در دولت محمود احمدی نژاد از 37 تن از خانواده شهدای منا دفاع مقدس و مزار شریف وزارت امور خارجه تجلیل شد.
همچنین پیش از این تجلیل وزیر امور خارجه کشورمان در وصف شهدای این وزارتخانه به سخنرانی پرداخت.
به خاطر شهدا ما در صحنه های دیپلماسی بدون نگرانی مذاکره می کنیم/حضور جانباز شیمیایی در مذاکرات افتخار است
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان در مراسم بزرگداشت شهدای وزارت خارجه گفت: جمهوری اسلامی ایران 38 سال است در برابر همع فشارها ایستادگی کرده و سربلندتر از گذشته از همه این صحنه ها بیرون آمده و توانسته تنها محیطی امن در منطقه ای سر تا پا خونریزی باشد.
وی ادامه داد: ایران توانسته همه مسیرهای هسته ای و علمی را با موفقیت پشت سر بگذارد و در برابر مستکبران قد علم کند.
وزیر امور خارجه با اظهار این که همه برای دستیابی مردم ما به ابزار مقاومت و دفاع و فناوری ها جلوگیری کنند، خاطرنشان کرد: اما به برکت مکتب ایثار و شهادت و مقاومت این مردم توانستند بر همه جنگ ها و تحریم ها پیروزمندانه فایق آیند و امروز به عنوان یک قدرت پیشرفته در منطقه نقش داشته باشند.
وی با اظهار اینکه میزان دین ما بر شهدا و خانواده شهدا قابل احصاء نیست چرا که به خاطر شهداست امروز ما طعم امنیت را می چشیم افزود: به خاطر آنهاست که کسی جرات نمی کند به مردم ما نگاه خصمانه داشته باشد و به خاطر انهاست که امروز میتوانیم با امید و تدبیر مسیر پیشرفت را طی کنیم.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان با عنوان اینکه به خاطر شهداست که ما می توانیم در صحنه های دیپلماسی بدون نگرانی مذاکره و مقاومت کنیم خاطرنشان کرد: مبانی اقتدار ملی ما مبانی است که برای حفظ انها نیازمند به دیگران نیستیم و به همین دلیل بود که بعد از توافق هسته ای کشورهای منطقه که امروز دوباره امیدوار شده اند و سروصدا می کنند سراسیمه به واشنگتن رفته اند و به اربابشان گفته اند که کجا بود که ما را رها کردید و آنها بقایشان را مرهون یک نیروی خارجی هستند و هیچ امیدی به داخل و مردمشان ندارند و به همین دلیل است که وابسته به دیگران هستند.
ظریف با اظهار اینکه به این خاطر است که آنها با یک حرکت نگران و با یک حرکت ذوق زده می شوند تصریح کرد: اما ما به برکت خون شهداء و امام شهدا و راهنمایی های رهبر معظم انقلاب می توانیم از تحولات با تدبیر و امید عبور کنیم و وزارت خارجه این افتخار را دارد که نه تنها کل دیپلماسی اش را براساس اقتدار ناشی از فرهنگ ایثار و شهادت مردم بزرگ ایران ترسیم کرده بلکه 40 درصد این وزارتخانه در این صحنه عشق حضور فعال و برجسته داشته اند.
وزیر امور خارجه کشورمان ادامه داد: این افتخار است که در صحنه بین المللی با جانباز شیمیایی حضور می یابیم جانبازی که در چشم غربیها نگاه می کند و می گوید این وضع جسم من حاصل جنایات شماست و ما بودیم که طعم سلاح شیمیایی را چشیدیم ولی از آن در برابر دشمن استفاده نکردیم و امروز هم با اقتدار بر توان دفاعی خودمان به منظور دفاع در برابر کسانیکه خیالبافی با سلاح دیگران را دارند از کشورمان محافظت می کنیم.
ظریف با تاکید بر این نکته که این افتخار برای خانواده شهدا و ایثارگران است که ملتی در سایه فداکاری شهدای آنها در امنیت و رفاه زندگی می کنند عنوان کرد: امیدوارم خداوند به همه ما توفیقی عنایت کند که در برابر شهدا که بر اعمال ما همچون پیامبر بزرگ اسلام که شهید بر امت است شهید هستند سربلند و پیروزی باشید.
گزارش آمانو: ایران همچنان پایبند به تعهدات برجام
نخستین گزارش فصلی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در سال 2017 روز جمعه درمورد اجرای برجام در ایران در اختیار 35 عضو شورای حکام قرار گرفت.
این گزارش در حالی روز گذشته در اختیار اعضای شورای حکام آژانس قرار گرفت که در گزارش های پیشین آژانس بین المللی انرژی اتمی هم بر اجرایی شدن تعهدات جمهوری اسلامی ایران تاکید شده بود.
در گزارش فصلی آژانس اعلام شده میزان ذخائر اورانیوم دارای غنای 3.67 درصد ایران برابر با 101.7 کیلوگرم بوده است.
بر اساس این گزارش ایران طبق مفاد برجام مجاز به نگهداری تا 300 کیلوگرم اورانیوم غنیشده است.
گزارش مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره راستی آزمایی و رصد جمهوری اسلامی ایران پیرو قطعنامه 2231(2015) شورای امنیت سازمان ملل در شش بند تصریح شده است.
**A.مقدمه
1-گزارش مدیرکل به شورای حکام و شورای امنیت سازمان ملل درباره اجرای تعهدات مربوط به مسایل هسته ای جمهوری اسلامی در چارچوب برنامه جامع اقدام مشترک(برجام) و مسایل مربوط به راستی آزمایی و رصد ایران در پرتو قطعنامه 2231(2015) شورای امنیت است. این گزارش همچنین اطلاعاتی را در رابطه با مسایل مالی، رایزنی ها و تبادل اطلاعات آژانس با کمیسیون مشترک ایجاد شده از سوی برجام ارایه می دهد.
**B.سابقه
2-چین، فرانسه، آلمان، فدراسیون روسیه، انگلیس و آمریکا به همراه مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا(EU+3/E3) و ایران در 14 ژوئیه 2015 بر سر برجام به توافق رسیدند. شورای امنیت در 20 ژوئیه 2015، قطعنامه 2231(2015) را تصویب کرد که در کنار سایر مسایل، از مدیرکل خواست راستی آزمایی و رصد لازم بر تعهدات هسته ای ایران را در کل دوره تعهدات قید شده در برجام به عهده بگیرد. شورای حکام در اوت 2015 به مدیرکل اجازه داد، منوط به وجود منابع مالی و منطبق با رویه های پادمانی استاندارد آژانس، در دوره کامل تعهدات مطرح شده در قطعنامه 2231(2015)، به راستی آزمایی و رصد لازم تعهدات هسته ای ایران طبق آنچه در برجام تعیین شده، اقدام کرده و گزارش دهد.
همچنین شورای حکام به آژانس اجازه داد با کمیسیون مشترک، رایزنی و تبادل اطلاعات کند.
3-هماهنگ کننده کمیسیون مشترک در نامه های مورخ 21 دسامبر 2016 و 11 ژانویه 2017 میلادی ، 9 سند در اختیار آژانس گذاشت که به تایید همه شرکت کنندگان در کمیسیون مشترک رسیده بود و توضیحاتی درباره اجرای اقدامات مرتبط هسته ای ایران طبق آنچه برجام برای آن دوره تعیین کرده بود، ارایه می داد. این هماهنگ کننده ازمدیرکل خواست برای اطلاع کشورهای عضو، همه این اسناد را در اختیار آنها قرار دهد.
4- هزینه سالانه تخمینی آژانس برای اجرای پروتکل الحاقی ایران و راستی آزمایی و رصد تعهدات هسته ای ایران در چارچوب برجام، 9.2 میلیون یورو است. گرچه با شروع اجرای برجام از 16 ژانویه 2016، هزینه لازم برای سال 2016 برابر با 8.8 میلیون یورو بود اما تا پایان 2016 به میزان 8.5 میلیون یورو هزینه شد. تا تاریخ21 فوریه 2017، کشورهای عضو (آژانس) وعده داده بودند 13.7 میلیون یورو به عنوان مشارکت های فوق بودجه ای برای فعالیت های مرتبط با برجام پرداخت می کنند. توازن 5.2 میلیون یورویی بین آنچه وعده داده شد و آنچه هزینه شد، به مبلغ فوق بودجه 6.2 میلیون یورویی مورد نیاز برای سال 2017 کمک می کند.
**C.اقدامات مربوط به راستی آزمایی و رصد برجام
5-از 16 ژانویه 2016(روز اجرای برجام) آژانس اجرای تعهدات مرتبط هسته ای ایران قید شده در برجام را راستی آزمایی و رصد کرد. آنچه در زیر گزارش می شود مربوط به موارد بعد از گزارش قبلی مدیرکل است.
**C.1 فعالیت های مربوط به آب سنگین و بازفراوری
6- ایران ساخت راکتور تحقیقاتی آب سنگین فعلی اراک را بر مبنای طرح اولیه آن پیگیری نکرده است.
ایران قرص های اورانیوم طبیعی، میله های سوخت و یا مجموعه های سوخت، به ویژه طراحی شده برای پشتیبانی راکتور اراک طبق آنچه در اصل طراحی شده بود را تولید یا آزمایش نکرده است و همه قرص های اورانیوم طبیعی و مجموعه های سوخت در انبار و تحت رصد و نظارت مداوم آژانس قرار دارند.
7-ایران به اطلاع رسانی به آژانس درباره موجودی آب سنگین در این کشور و تولید آب سنگین در تاسیسات تولید آب سنگین ادامه داده است و به آژانس اجازه داد بر میزان ذخایر آب سنگین این کشور و میزان آب سنگین تولید شده در تاسیسات تولید آب سنگین نظارت کند.
همان گونه که در گزارش قبلی آمده است، آژانس در 8 نوامبر 2016تایید کرد که میزان ذخیره آب سنگین ایران به 130.1 تن رسید. همان گونه که در گزارش قبلی ذکر شد، ایران در 21 نوامبر 2016 به آژانس اطلاع داد که 11 تن آب سنگین در مقیاس هسته ای در 19 نوامبر 2016 به خارج از کشور منتقل شد و آژانس در 6 دسامبر 2016 تایید کرد که 11 تن آب سنگین در مقیاس هسته ای خارج از ایران منتقل شد. پس از این انتقال، ذخیره آب سنگین ایران بیش از 130 تن نبود. آژانس در 14 فوریه 2017 تایید کرد که ذخیره آب سنگین ایران، 12.4 تن است.
8-ایران در راکتور تحقیقاتی تهران، تاسیسات تولید مولیبدون، ید و زنون و یا دیگر تاسیساتی اعلام شده به آژانس، به فعالیت های مربوط به بازفراوری مبادرت نکرده است.
**C.2 فعالیت های مرتبط با غنی سازی و سوخت
9- در تاسیسات غنی سازی سوخت نظنز بیش از پنج هزار و 60 سانتریفیوژ 'آی ار-1' نصب شده در 30 آبشار وجود ندارد و به همان شکل توافق شده در برجام فعالیت می کنند.
ایران 124 سانتریفیوژ 'آی ار-1' را از انبار خارج کرد تا آنها را جایگزین سانتریفیوژهای آسیب دیده تاسیسات غنی سازی سوخت نطنز سازد.
10-ایران به غنی سازی 'یو اف 6'(هگزا فلوراید) در تاسیسات غنی سازی سوخت نطنز ادامه داده است اما، اورانیوم را بیش از 3.67 درصد 'اورانیوم -235' غنی سازی نکرده است.
11-همانگونه که در گزارش قبلی ذکر شد، آژانس در نامه 23 اوت 2016 از ایران خواست در میزان اورانیوم غنی شده در خطوط فراوری تاسیسات پودر دی اکسید اورانیوم غنی شده اصفهان بازنگری و طبق آن، گزارش خود را اصلاح کند.
ایران در نامه مورخ 19 فوریه 2017 گزارشی حاوی برآورد اصلاح شده از این میزان در اختیار آژانس قرار داد. این برآورد اصلاح شده مبنی بر وجود 99.9 کیلوگرم اورانیوم غنی شده با ارزیابی آژانس از این خطوط منطبق بود. در پی تصمیم 10 ژانویه 2017 کمیسیون مشترک، ایران تحت راستی آزمایی و رصد آژانس، در 31 ژانویه 2017 شروع به تزریق اورانیوم ضعیف شده به خطوط فراوری تاسیسات پودر دی اکسید اورانیوم غنی شده اصفهان کرد. میزان تخمینی اورانیوم غنی شده در تجهیزات و ماده خروجی این تاسیسات مخالف ذخیره اورانیوم غنی شده ایران نبود.
12-در طول تهیه گزارش فعلی، مجموع ذخیره اورانیوم غنی شده ایران از 300 کیلوگرم 'یو اف 6' غنی شده تا 3.67 درصد 'یو- 235' فراتر نرفت. این میزان 300 کیلوگرم 'یو اف 6' مطابق با 202.8 کیلوگرم اورانیوم است.
13-تا 18 فوریه 2017، میزان اورانیوم غنی شده تا 3.67 درصد 'یو- 235' ایران بر مبنای برجام و تصمیم کمیسیون مشترک، 101.7 کیلوگرم بود.
14-در تاسیسات غنی سازی سوخت فردو ، یک هزارو 44 سانتریفیوژ 'آی ار-1' در یک بال این تاسیسات وجود دارد،یک هزار و 42 سانتریفیوژ آن در شش آبشار نصب شده و دو سانتریفیوژ دیگر به صورت جدا و برای انجام فعالیت های تحقیقاتی و تحقیق و توسعه مربوط به تولید ایزوتوپ های پایدار نصب شده اند. ایران در طول تهیه گزارش فعلی هیچ فعالیتی در زمینه غنی سازی اورانیوم و یا فعالیت های تحقیق و توسعه مرتبط با آن انجام نداده است و هیچ ماده هسته ای در این تاسیسات وجود ندارد.
15- همان گونه که گفته شد، مدیرکل آژانس در 16 ژانویه 2017 خاطرنشان کردکه آژانس در 15 ژانویه 2017 تایید کرد؛ ایران اقدامات قیدشده در برجام را انجام داده است.
**این اقدامات عبارتند از:
- برداشتن کابل الکتریکی آبشار، قفسه های کنترل آبشار تک و پمپ های خلاء از دو آبشار تاسیسات غنی سازی سوخت فردو، در انبار قرار دادن همه سانتریفیوژها و زیرساخت اضافی در سالن 'بی' تاسیسات نطنز تحت نظارت مستمر آژانس.
- برداشتن کابل الکتریکی آبشار، قفسه های کنترل آبشار تک، پمپ های خلاء و مجموعه های سانتریفیوژ از دیگر بال تاسیسات فردو(واحد 1) و در انبار قرار دادن همه سانتریفیوژها و زیرساخت اضافی در سالن 'B' تاسیسات نطنز تحت نظارت مستمر آژانس.
16- همه سانتریفیوژها و زیرساختار مرتبط انبار شده تحت نظارت مداوم آژانس قرار دارد. آژانس به دسترسی منظم به ساختمان های مربوطه در نطنز، از همه تاسیسات نطنز و تاسیسات غنی سازی سوخت آزمایشی ادامه داده و طبق درخواست آژانس، به آنها دسترسی روزانه دارد.
17- ایران فعالیت های غنی سازی اش را در راستای برنامه بلند مدت غنی سازی و تحقیق و توسعه ای که در 16 ژانویه در اختیار آژانس قرار داد، انجام داده است.
18-آژانس در 4 فوریه 2017 تایید کرد که ایران اولین محموله 5 کیلوگرمی 'U3O8/Triuranium octoxide' غنی شده تا 20 درصد 'یو-235' را از یک کشور دیگر دریافت کرد.
19- ایران در هیچ یک از تاسیسات اعلام شده اش در زمینه تبدیل مجدد صفحه های سوخت فعالیت نکرده و به آژانس درباره ساخت تاسیسات جدید برای چنین استفاده ای اطلاعی نداده است.
**C.3 تحقیقات و توسعه سانتریفیوژ، تولید و موجوی
20- ایران در 21 ژانویه 2017، تحت راستی آزمایی و رصد آژانس، برای اولین بار شروع به تزریق 'یو اف 6' به یک سانتریفیوژ 'آی ار-8' کرد. فعالیت های تحقیق و توسعه غنی سازی موجب جمع آوری اورانیوم غنی شده نشده و تحقیق و توسعه غنی سازی ایران، با اورانیوم و بدون اورانیوم، با استفاده از سانتریفیوژهایی در محدوده تعیین شده در برجام انجام شده است.
21- ایران تولید و موجودی لوله های روتور(rotor) و بیلوزهای(bellows) سانتریفیوژ خود را به آژانس ارایه داد و به آژانس اجازه داد موجودی این موارد را راستی آزمایی کند. آژانس به نظارت و رصد مستمر، از جمله از طریق استفاده از تدابیر محدود کننده و پایش، ادامه داد و تایید کرد که تجهیزات استفاده شده برای تولید لوله های روتور و بیلوز برای تولید سانتریفیوژ صرفا برای فعالیت های مشخص شده در برجام بود. ایران هیچ سانتریفیوژ 'آی ار-1' به منظور جایگزین کردن سانتریفیوژهای آسیب دیده یا معیوب تولید نکرد.
22-همه لوله های روتور، بیلوز و مجموعه های روتور، از جمله موارد تولید شده پس از اجرای برجام، تحت رصد مداوم آژانس قرار داشته است. ایران لوله های روتور را با استفاده از فیبرهای کربنی تولید کرده و آژانس از این فیبرها نمونه برداری و آنها را آزمایش کرده است. همه این موارد تحت تدابیر محدود کننده و پایش آژانس قرار داشتند.
**D.اقدامات شفاف سازی
23-ایران به آژانس اجازه داد تا از نظاره گرها و مهر و موم های الکترونیکی در رابطه با غنی سازی استفاده کند تا از این طریق وضعیت آنها در درون سایت های هسته ای به بازرسان آژانس منتقل شود و روند جمع آوری خودکار ثبت سوابق اندازه گیری آژانس از طریق دستگاه های اندازه گیری نصب شده تسهیل شود. طبق درخواست آژانس، ایران برای بازرسانی که آژانس مشخص کرد، روادید بلندمدت صادر کرد، شرایط کاری مناسبی در تاسیسات هسته ای برای آژانس فراهم و استفاده از مکان فعالیت در نزدیکی تاسیسات ها را برای بازرسان تسهیل کرد. ایران با حضور بازرسان بیشتر تعیین شده از سوی آژانس موافقت کرد.
24- ایران به آژانس اجازه داد تا در چارچوب تدابیر مورد موافقت ایران، از جمله تدابیر محدود کننده و پایش، بر همه کنستانتره سنگ اورانیوم تولید شده در ایران یا به دست آمده از سایر منابع منتقل شده به تاسیسات تبدیل اورانیوم اصفهان نظارت کند. آژانس در 8 فوریه 2017 تایید کرد که ایران 125.4 تن اورانیوم طبیعی در قالب 'یو او سی' دریافت کرد که بعد به تاسیسات تبدیل اورانیوم اصفهان منتقل شد. ایران همچنین همه اطلاعات لازمی که آژانس را قادر به راستی آزمایی تولید'یو او سی' و موجودی 'یو او سی' تولید شده در ایران یا به دست آمده از سایر منابع می کند، در اختیار آژانس قرار داد.
**E.دیگر اطلاعات مرتبط
25-ایران همچنان عجالتا پروتکل الحاقی موافقت نامه پادمان را طبق بند 17 این پروتکل اجرا می کند. آژانس به ارزیابی اظهارات ایران در چارچوب پروتکل الحاقی و اجرای دسترسی های مکمل به تاسیسات و سایر امکان در ایران در چارچوب این پروتکل ادامه می دهد.
26-در طول تهیه گزارش فعلی، آژانس در نشست کارگروه تدارکاتی کمیسیون مشترک شرکت کرد.
**F.خلاصه
27- آژانس همچنان به راستی آزمایی عدم انحراف مواد هسته ای اعلام شده در تاسیسات هسته ای و اماکن خارج از این تاسیسات، اماکنی که مواد هسته ای معمولا در آنها استفاده می شود، ادامه می دهد. بررسی ها در رابطه نبود ماده و فعالیت های هسته ای اعلام نشده در ایران همچنان در جریان است.
28- آژانس از زمان اجرای برجام، روند این اجرا را از طریق تعهدات هسته ای ایران در چارچوب برجام، راستی آزمایی و رصد کرده است.
29-مدیرکل در زمان مقتضی گزارش خواهد داد.
نظر شما