به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، مرحوم آیت الله فاضل لنکرانی از مراجع عظام تقلید در قم بودند که همواره در راستای ترویج معارف اسلامی و فرهنگ اهل بیت(ع) تلاش کردند.
ایشان در طول دوران عمر پربرکت خود علاوه بر تربیت شاگردان بسیار در مکتب امام جعفر صادق(ع) به تالیف کتب اسلامی و دینی پرداخته و کوشیدند تا مذهب جعفری را گسترش دهند.
ایشان در سال ۱۳۱۰ در قم متولد شد و ۲۶ خرداد ۱۳۸۶ همزمان با سالروز شهادت حضرت زهرا(س) دارفانی را وداع گفت. ایشان در محضر علمایی همچون آیت الله بروجردی، امام خمینی، آیت الله مرعشی نجفی و ... کسب فیض کردند.
نهایة التقریر فی مباحث الصلاة (سه جلد)، تفصیل الشریعة فی شرح تحریر الوسیلة، کتاب الحج (پنج جلد)، الاجتهاد والتقلید، کتاب الطهارة فصل فی المیاه، أحکام التخلّی والوضوء، کتاب الصلاة، النجاسات و أحکامها، کتاب غسل الجنابة، التیمم، المطهرات، الاجارة، کتاب الوقف، کتاب الخمس، کتاب النکاح، الطلاق والمواریث، القضاء و الشهادات، کتاب الحدود، کتاب القصاص، کتاب المضاربة، الاحکام الواضحة، معتمد الأصول المجلد الأول، معتمد الأصول المجلد الثانی، رساله توضیح المسائل، احکام جوانان، العروة الوثقی الجزء الأول، العروة الوثقی الجزء الثانی، مدخل التفسیر، آیة التطهیر، رویة المبتکرة، ائمه اطهار پاسداران وحی، احکام عمره مفرده، القواعد الفقهیة، کتاب الطهارة، جامع المسائل جلد اول، جامع المسائل جلد دوم، استفتاءات حول الحج و العمره، احکام الحج من تحریر الوسیلة، مناسک الحج، الدولة الاسلامیة، ثلاث رسائل، حماة الوحی، جامع المسائل الجزء الأول، جامع مسائل الحج والعمرة، تفصیل الشریعة فی شرح تحریر الوسیلة ـ کتاب الصوم، پنج پیام، استفتاءات عمره مفرده، خمس نداءات، تفصیل الشریعة المکاسب المحرمة، آیین کشورداری از دیدگاه امام علی(ع) واحکام پزشکان و بیماران از جمله تالیفات این مرجع تفلید بود.
آیت الله فاضل در سایه استعدادی خدادادی به حدی بودند که بتوانند از درس استادی مانند آیة الله بروجردی استفاده و درس ایشان را تقریر کند و آیت الله بروجردی با اینکه بسیار مشکل پسند بود تقریر ایشان را تأیید کرد.
*ارادت به امام راحل و موضوع موسوعه فقه
ایشان در تدریس خارج فقه اصول همانند آیت الله بروجردی رفتار می کرند و این سبک در حوزه قم و حتی حوزه نجف تحولی ایجاد کرد
ایشان ارادت ویژه ای به امام راحل داشتند و همین امر نیز موجب شد تا موسوعه فقه خود تحریر الوسیله امام را متن قرار دهند و دیگران هم شاید به پیروی از ایشان این کار خوب را انجام دادند و در طول سالیان دراز تدریس همواره نام امام را به زبان داشته باشند و راه ایشان را عملا دنبال می کردند.
یکی از ویژگی های آیت الله فاضل لنکرانی تواضع ایشان بود و با طلاب و روحانیون و حتی غیر روحانی، به گونه ای رفتار می کردند که جاذبه خاصی داشتند و همین امر موجب محبوبیت این عالم فرزانه شده بود.
حجت الاسلام والمسلمین شیخ جواد فاضل لنکرانی فرزند ایشان در خصوص سجایای اخلاقی مرحوم فاضل لنکرانی می گوید: ایشان نسبت به مرجعیت خود هیچ قدمی برنداشتند و در طول 11 سال مرجعیت، ابدا حتی یک بار، نگفتند در فلان جا مقلد من زیاد یا کم است و یا نپرسیده اند رساله من چاپ شده یا خیر؟ البته نشر کتاب های تخصصی خود را زیاد پیگیری می کنند اما در مورد رساله شان سوالی نکرده اند.
حجت الاسلام والمسلمین نورمفیدی از اساتید برجسته نیز پیرامون خصوصیت ایشان می گوید: ایشان دارای شرح صدر و تواضع فوق العاده بودند، محضر آیت الله فاضل احساس می کردیم، در عین این که باید برای ایشان حریم قائل شویم اما در همان حال احساس خودمانی بودن می کردیم.
عبادت، پرهیز از غیبت، ساده زیستی، عمل به وظیفه و ... از دیگر ویژگی های این مرحوم بود که همواره بر آن تاکید داشتند.
*جاذبه اخلاقی مرحوم فاضل لنکرانی
همزمان با دهمین سالگرد ارتحال این عالم ربانی، مراسم بزرگداشتی پنجشنبه شب (12 اسفند) با حضور آیت الله نوری همدانی، آیت الله علوی گرگانی، آیت الله امینی، آیت الله بروجردی از مراجع و علمای قم و همچنین استاندار و نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی در مسجد اعظم قم برگزار شد.
آیت الله علیرضا اعرافی، مدیر حوزه های علمیه و امام جمعه قم در این مراسم ضمن برشمردن ویژگی های آیت الله فاضل لنکرانی گفت: ایشان در سن 20 سالگی در مجلس درس آیت الله بروجردی نشستند و در سن 23 سالگی نیز تقریرات درس ایشان را نوشتند که کار بسیار عظیمی است.
وی بیان داشت: مرحوم آیت الله فاضل لنکرانی جامعیت علمی داشتند و در فقه و اصول متخصص بودند و آثار فراوانی را نیز تالیف کردند.
مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور گفت: ایشان از عالمان مبارز انقلاب و از پیشگامان نهضت انقلاب اسلامی بودند و در کنار تدریس و تحقیق و تربیت شاگردان همواره از جمله مبارزان نخستین انقلاب بودند.
آیت الله اعرافی گفت: ایشان در تاسیس جامعه مدرسین و همچنین شورای مدیریت حوزه نقش ایفا کردند و ریاست این شورا را نیز بر عهده داشتند.
وی به ویژگی های اخلاقی مرحوم فاضل لنکرانی اشاره کرد و گفت: ایشان خلق و خوی بسیار مهربان و مردمی داشتند و اگر کسی با این عالم فرزانه همنشین و همصحبت می شد، در شعاع جاذبه اخلاق و روحیه مردمی وی قرار می گرفت.
امام جمعه قم عنوان دات: ایشان رویکرد سیاسی و بین المللی نیز در کارها داشتند و همواره مسائل سیاسی را درک کرده و در این عرصه حضوری قوی و سنجیده داشتند.
آیت الله اعرافی با بیان اینکه این مرحوم مدافع ولایت فقیه بودند گفت: ایشان در این زمینه لحظه ای آرام نگرفتند و قبل و بعد از دوران مرجعیت همواره بر اصل مترفی ولایت فقیه و هدایت جامعه توسط یک فقه جامع الاشرایط تاکید داشتند.
گزارش از سید مهدی حسینی
نظر شما