آداب مهمانی و میزبانی در سبک زندگی اهل بیت(ع)

خبرگزاری شبستان: رسول خدا(ص) فرمود: «امت من مادامی که به همدیگر مهر می ورزند و هدیه می دهند و امانت را به صاحبش بر می گردانند و از حرام می پرهیزند و مهمان را تکریم می کنند پیوسته در خیر نیکی اند».

به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان: امام کاظم(ع) فرمودند: «هرگاه برای رسول خدا(ص) مهمانی می آمد با وی غذا می خورد و از غذا دست نمی کشید تا اینکه مهمان دست بکشد».

 

آداب سفره مهمانی:

فصل بن یونس گوید:  روزی در خانه ام بودم. خادم وارد شد و گفت: مردی که کنیه اش ابوالحسن و نامش موسی بن جعفر(ع) است، کنار در خانه است. گفتم: ای خادم! اگر همان کسی است که می پندارم، تو در راه خدا آزادی. شتابان از خانه بیرون رفتم و دیدم هموست. گفتم: آقای من! فرود آی، پس فرود آمد و به مجلس در آمد. رفتم که او را در صدر مجلس بنشانم. فرمود: «ای فضل! صاحبخانه از دیگران به صدر مجلس سزاوارتر است، مگر اینکه مردی از بنی هاشم سادات باشد.» گفتم: شما که چنین هستی فدایتان شوم. سپس گفتم: خدا مرا فدایت کند، غذا برای اهل مجلس آمده است، اگر اجازه می فرمایی حاضر کنم. فرمود: «ای فضل! مردم می گویند: این پذیرایی مهمان ناخوانده است و آنان اینگونه پذیرایی را خوش ندارند؛ ولی من کراهتی نمی بینم.» دستور دادم خادم تشت (برای شست و شوی دست) آورد و امام(ع) نزدیک آن شد و فرمود: «ستایش خدای را که برای هر چیزی حدی قرار داده است.» گفتم: فدایت بشوم، حد این ظرف چیست؟ فرمود: «اینکه صاحبخانه پیش از دیگران آغاز کند تا مهمانان نشاط یابند.» سپس سفره انداخته شد. پرسیدم: حد این چیست؟ فرمود: «در ابتدای آن بسم الله گفته شود و هر گاه برچیده شد، حمد خدا به جا آورده شود.»

 

سپس خلال دندان آورده شد. پرسیدم حد این چیست؟ فرمود: «اینکه نوک آن را بشکنی تا لثه را زخمی نکند.» سپس آب آورده شد. پرسیدم: حد این چیست؟ فرمود: «از قسمت دسته لیوان و از قسمت شکسته آن اگر شکسته باشد ننوشی، چون نشستگاه شیطان است. هرگاه آب می نوشی بسم الله بگو و در پایان حمد خدا به جای آور. ای فضل! صاحبخانه، آخرین نفری باشد که پس از غذا دستش را می شوید.»

 

پاداش گرامیداشت مهمان

تامین روزی و مغرفت گناهان:

رسول خدا(ص) فرمود: «همانا مهمان با آمدنش روزی خود را از آسمان برای میزبان به همراه می آورد و هرگاه غذا خورد خدا به برکت آمدنش نزد آنها آنان را می بخشد؛» همچنین فرمود: «مهمان هر گاه بر قومی وارد شد روزی خود را می آورد و هنگام رفتن همه گناهانشان را با خود می برد».

 

تداوم خیر:

رسول خدا(ص) فرمود: «امت من مادامی که به همدیگر مهر می ورزند و هدیه می دهند و امانت را به صاحبش بر می گردانند و از حرام می پرهیزند و مهمان را تکریم می کنند پیوسته در خیر نیکی اند».

 

تقویت روحی:

امیرمومنان علی(ع) فرمود: «نیروی تن آدمیان به غذا خوردن است و نیروی جانشان به غذا دادن».

 

کیفر رد مهمان

ابوحمزه می گوید: به امام باقر(ع) عرض کردم: فدایتان شوم چه می گویی درباره مسلمانی که نزد مسلمانی برای دیدار یا درخواست نیاز رفته باشد و از او اذن ورود بخواهد؛ ولی او در حالی که در خانه اش هست، به وی اجازه ورود ندهد و از خانه بیرون نیاید؟

ایشان فرمود: «ای اباحمزه! هر مسلمانی نزد مسلمانی دیگر برای دیدار یا درخواست نیازی برود و او در خانه باشد و از او اجازه ورود بخواهد و صاحبخانه به استقبال مهمان نرود پیوسته از رحمت خدا به دور است تا همدیگر را ملاقات کنند.» ( از روی تعجب) گفتم: فدایتان شوم آیا پیوسته از رحمت خدا دور است تا یکدیگر را ملاقات کنند؟ فرمود: «آری، ای ابوحمزه»!

 

ادب مهمان بودن

نهی از روزه:

رسول خدا(ص) فرمود: «بر مهمان سزاوار نیست، بی اجازه میزبان روزه بگیرد، مبادا برایش غذایی آماده کنند و فاسد شود».

 

نهی از دستور به صاحبخانه:

رسول خدا(ص) در وصیت خود به علی(ع) فرمود: «ای علی! هشت گروه اگر اهانت شوند جز خود را سرزنش نکنند: مهمان ناخوانده، مهمانی که به صاحبخانه دستور می دهد، آنکه از دشمنانش خیر بخواهد و ... ».

 

دست کشیدن از غذا قبل از صاحب خانه:

امام صادق(ع) فرمود: «از جمله ادب ورزی نزد برادر این است که هر گاه بر سفره او غذا خورد پیش از وی از طعام دست بکشد».

 

کرامت پذیری:

امام صادق(ع) فرمود: «دو نفر بر امیرمومنان علی (ع) وارد شدند. آن حضرت(ع) برای هر یک از آن دو فرشی گسترد. یکی از آن دو روی فرش نشست و دیگری خودداری کرد. امیرمومنان(ع) فرمود: «بر آن بنشین، زیرا کرامت پذیری را جز نادان رد نمی کند».

 

سادگی در مهمانی: امام رضا(ع) فرمود: «مردی امیرالمومنین علی(ع) را دعوت کرد. امام علی(ع) فرمود: «اگر سه چیز را برایم ضمانت کنی دعوت تو را می پذیرم.» گفت: آن چیست ای امیرمومنان؟ فرمود: «برای من چیزی از بیرون خانه فراهم نکنی و آنچه در خانه داری از من دریغ نورزی و خانواده ات را در تنگی نیندازی.» گفت: می پذیرم. پس آن حضرت(ع) دعوت اش را پذیرفت».

 

حد مهمانی:

رسول خدا فرمود: «مهمانی روز اول حق مهمان است؛ و روز دوم و سوم و پس از آن صدقه به شمار می آید.» سپس فرمود: «هیچ یک از شما بر برادرش وارد نشود که او را به گناه وا دارد.» پرسیدند: چگونه او را به گناه وا می دارد؟ فرمود: «چندان نزدش بماند که چیزی نزدش نباشد بر او انفاق کند».

همچنین، رسول خدا(ص) فرمود: «مهمان دو شب پذیرایی ویژه می شود و در شب سوم او از افراد خانواده به شمار می آید هرچه نزدش فراهم شد، می خورد».

 

برگرفته از مفاتیح الحیات، تالیف آیت الله جوادی آملی

 

کد خبر 614451

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha