به گزارش خبرنگار ادبیات شبستان، مراسم رونمایی از سامانه مجوز نشر تحت عنوان سامن با حضور سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی ارشاد، سیدمرتضی موسویان، رئیس مرکز فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال وزارت ارشاد، محمود آموزگار، رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران و محمد سلگی، مدیرکل دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی ارشاد برگزار شد.
سیدعباس صالحی در این مراسم به مزایای دولت الکترونیک و استفاده از روش های جدید در ارائه مجوز نشر اشاره کرد و گفت: در سال های ۹۲ و ۹۳، ۵۵ درصد کتاب ها به صورت اینترنتی و توسط توکن به اداره کتاب منتقل می شدند که تنها بخشی از ناشران از آن بهره مند بودند اما با پیشرفت سریع تکنولوژی و با توجه به اینکه حجم ارسال کتاب ها زیاد بود و ما هم فرصت سامانه سازی نداشتیم، ناچار شدیم که همان سامانه قبلی را توسعه دهیم. در حال حاضر ناشران با افزایش کمی استفاده از سامانه از آن رضایت نسبی دارند و در سفرهای استانی مشاهده میکنم که ناشران به مانند گذشته صحبتی از سامانه نمی کنند و این اتفاق خوشایندی است.
وی بیان کرد: زیرساخت های سامانه قدیم دیگر پاسخگوی ناشران نبود و برخی ناشران از کندی ورود اطلاعات سیستم، عدم امنیت اطلاعات و موارد دیگر گلایههایی داشتند حتی گاهی خطاهای مکرر نشانه ناامنی بود چرا که می توانست اطلاعات ناشر را جابجا کند، در حالی که باید ناشران احساس کنند اداره کتاب همانند بانک مرکزی سیستم امنی دارد.
صالحی به عدالت جغرافیایی و فرهنگی در این خصوص اشاره کرد و گفت: از هم اکنون مطمئن هستیم تمامی ناشران در کشور امکانی همچون امکانات ناشران تهرانی خواهند داشت و از این رو یکپارچگی اطلاعات از مسائل مهم است و امیدواریم استقرار این سامانه کمکی برای رفاه حال ناشران باشد.
وی با بیان اینکه این سامانه ۲ ماه است که به صورت غیررسمی آغاز به کار کرده است، اظهار کرد: آغاز به کار غیررسمی این سامانه به دلیل پیدا کردن مشکلات احتمالی بود و سامانه قدیمی تنها تا پایان اردیبهشت ماه فعال خواهد بود و از آن پس سامن فعال می شود.
معاون فرنگی وزارت ارشاد در پایان سخنانش در مورد اداره کتاب وزارت ارشاد نیز گفت: دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی (اداره کتاب) وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نباید تنها با سانسور و ممیزی شناخته شود و به همین دلیل رونمایی از این سامانه جدید، از کارایی های این دفتر به حساب می آید.
محمدسلگی، مدیرکل دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی نیز در این مراسم با بیان اینکه سامانه قدیم این دفتر با مشکلاتی روبرو شده بود، گفت: از چندین ماه پیش بحث راه اندازی سامانه جدید پیش آمد و در این مسیر کارهای زیادی صورت گرفت چون سامانه قدیم مشکلات بسیاری داشت اما سامانه جدید مزایایی دارد که از جمله آنها می توان به امضای دیجیتال اشاره کرد که اعتبارسنجی دقیقی برای ناشران در پی دارد.
وی خاطرنشان کرد: این سامانه به لحاظ حقوقی و قضایی گامی به جلو برداشته و پیشرفتهایی داشته است و اطلاعات وارد شده را صحت سنجی کرده و مسئولیت حقوقی برای ناشران ایجاد می کند.
مدیرکل دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی وزارت ارشاد در پایان سخنانش گفت: تا پایان نمایشگاه کتاب تهران سامانه پیشین را فعال نگه می داریم تا ناشران با سامانه جدید آشنایی لازم را پیدا کنند و تا پایان نمایشگاه مقدماتی را فراهم می کنیم تا پس از اردیبهشت ماه سامانه جدید جایگزین سامانه پیشین شود. این سامانه ۲۴ ساعته فعال خواهد بود و خبر خوب دیگر این است که سامانه مجازی آرشیو ناشران سال آینده فعال خواهد شد.
سیدمرتضی موسویان، رئیس مرکز توسعه فناوری اطلاعات و رسانههای دیجیتال در این مراسم رونمایی، سامانه سامن را یکی از حرکتهای جدید دانست که در ارشاد نسبت به سایر وزارتخانهها به آن اهتمام نشان داده شده است و توضیحاتی را درباره آن ارائه کرد.
محمود آموزگار، رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران نیز اجرای طرح سامانه مجوز نشر سامن را اتفاقی خوب برای نشر کشور دانست و گفت: در سامن شاهد مشکلاتی که سیستم قدیمی داشت، نیستیم و این سیستم شرایطی را فراهم میکند تا همه بتوانند از آن استفاده کنند.
نظر شما