به گزارش خبرگزاری شبستان، امیراحمد فلسفی با اشاره به ضرورت کتابت قرآن گفت: قرآن وجه مشترک میان ملل مسلمان است و از گذشته برای حفظ قرآن و مصونیت آن از تحریف و قداست و حرمت قران آن را کتابت کردهانداما پرداختن هنرمندانه و توجه به زیباییشناسی نیز به مرور مورد توجه آن دسته از ملل مسلمان که دارای فرهنگ و تمدن والایی هستند، قرار گرفته است.
فلسفی در ادامه گفت: امروز ضرورت کتابت قرآن برای محافظت از آسیبها و تحریف کمرنگ شده است و هنرنمایی در کتابت قرآن یک ضرورت است.
این هنرمند خوشنویس افزود: قرآن ابتدا و در زمانی که تعداد مردم باسواد اندک بود و امکانات خواندن وجود نداشت، به خط کوفی نوشته شد اما به تدریج خط نسخ که نسبت به دیگر خطوط راحتتر نوشته و خوانده میشود و فضای کمتری نیاز دارد، برای نگارش قرآن انتخاب شد و قرآننویسی به سمت نسخ گرایش یافت.
فلسفی افزود: امروز که تقریباً همه باسوادند و امکانات مختلفی هم برای خواندن قرآن وجود دارد، ضرورت کتابت قرآنی که سهل و راحت خوانده شود چندان نیست. متأسفانه هنوز درباره سادهنویسی و اینکه ممکن است قرآن اشتباه خوانده شود بحث و گفت وگو میشود و جنبه هنری قرآن کمرنگ میشود.
وی در ادامه گفت: خط نستعلیق برای زبان فارسی طراحی شده است و خوشنویسانی هم قرآن را به این خط نوشتهاند اما خط نستعلیق در نهاد خود پیچیدگی و انحنا دارد که ترکیبپذیری آن برای کلمات دشوارتر از خط نسخ است ولی با این حال هنرمندانی هم قرآن را به نستعلیق کتابت کردهاند.
فلسفی افزود: البته استادان خوشنویسی، نحوه نگارشی از خط نسخ را هم ارائه کردند که نسخ ایرانی است و نسخ عربی و نسخی ایرانی برای کتابت قرآن مناسبتتر است.
رضا بنی رضی نیز در این نشست گفت: خزانه بزرگی از هنر را در قرآنهای خطی از گذشته تا امروز میتوان دید و در واقع قرآن تجلی هنر ایرانی در عرصههایی است که هنر مجاز بوده است.
بنیرضی ادامه داد: از سالهای اولیه اسلام انگیزه کتابت قرآن، حفظ متن و یگانگی قرآن بوده است اما امروز جنبه کاربردی و خواندن قرآن در درجه دوم اهمیت قرار دارد.
وی گفت: قرآنهای امروزی یا کاربردی هستند یا هنری و ضرورت دارد که جنبه هنری قرآن به جنبه کاربردی آن نزدیک شود.
بنی رضی با تأکید بر ضرورت کتابت قرآن رسمی و ملی برای جمهوری اسلامی ایران گفت: نیاز است که کشور ما یک قرآن ملی و رسمی با خط و هنر هنرمندان کشور داشته باشد، در حالی که کشورهای دیگر مانند مصر، پاکستان، ترکیه و... دارای قرآن رسمی و ملی هستند، کشور ما قرآن رسمی ندارد.
بنابر گزارش روابط عمومی مرکز هنرهای تجسمی، همچنین نشست مصورسازی قرآن با حضور ابوالفضل همتی آهویی، فریده شهبازی و احمدرضا دالوند ساعت 30/21 چهارشنبه دوم شهریور ماه و نشست تاثیر قرآن بر هنرهای تجسمی با حضور دکتر حسن بلخاری و دکتر محمدعلی رجبی نیز ساعت 30/21 روز پنجشنبه سوم شهریور ماه در سالن نشستهای تخصصی نوزدهمین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم برگزار میشود.
بخش تجسمی نوزدهمین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم با همکاری مرکز هنرهای تجسمی، مرکز هماهنگی، توسعه و ترویج فعالیتهای قرآنی و مؤسسه توسعه هنرهای تجسمی معاصر برگزار شده است.
پایان پیام/
نظر شما