حجتالاسلام سیدمحمدباقر علمالهدی، مدیر مرکز آموزش عالی تخصصی قاسم بن الحسن(ع) در گفت وگو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان درباره وجوه امتیاز سبک زندگی حضرت زهرای مرضیه(س) که ایشان را «سرور زنان عالم: کرده است، اظهار کرد: یکی از زوایای برجسته زندگی آسمانی حضرت زهرای اطهر (س) که حیات طیبه ای را برای بشریت به ارمغان آورد، بحث مدلسازی فضیلتمدارانه رفتارهایی بود که در این زندگی مشاهده شد. ما در ابعاد و زوایای مختلف زندگی آن حضرت نکات برجسته و روشنی می بینیم که هر یک از آنها می تواند در فرآیند سعادتمندی انسان ها نقش بسیار تاثیرگذاری داشته باشد از جمله در همسرداری، در اطاعت و فرمانپذیری از امام معصوم زمان، در عبادت، در تربیت فرزند و در سازش با مشکلات فراروی زندگی.
وی تصریح کرد: در این بخش می توان تکههای تاریخی بسیار زیبایی را بیان کرد از جمله اینکه روزی امیرالمومنین (ع) بر بالین حضرت زهرای(س) مرضیه حاضر شد در حالی که ایشان در بستر بیماری بودند و بعد از احوالپرسی از حضرت(س) به ایشان فرمودند: «شما چیزی از من طلب کنید، چه چیزی مایل هستید که من برای شما فراهم آورم؟» حضرت فاطمه (س) به این سوال پاسخی ندادند و گفت و گو را به جهت دیگری هدایت کردند. امیرالمومنین(ع) برای بار دوم سوال کردند و ایشان باز پاسخی نفرمودند تا اینکه حضرت امیر(ع) برای بار سوم درخواست خود را مطرح کردند و حضرت زهرای مرضیه (س) فرمودند: «به خدا قسم من از خدای خود حیا می کنم که چیزی از شما طلب کنم که شاید شما توان انجام آن را نداشته باشید.»
کارشناس معارفی صداوسیما تاکید کرد: حضرت زهرا (س) با این پاسخ به تاریخ نشان دادند که چگونه می توان یک زندگی همراه با سعادت و آرامش در دنیا فراهم کرد. اینکه به آنچه که داشتند قانع بودند و همواره به دنبال اطاعت و فرمانبرداری از خدا و حجت الهی یعنی امیرالمومنین (ع) بودند.
اعلی درجه عبودیت در زهرای مرضیه(س)
حجت الاسلام علم الهدی گفت: در بحث بندگی و عبادت این روایت درباره این بانوی بزرگوار(س) نقل است وقتی وارد عبادت می شدند و به نماز می ایستادند خداوند متعال حجاب ها را کنار می زد و خطاب به ملائکه می فرمود: «به زهرا(س) بنگرید که چگونه در محراب عبادت در بند وجودش می لرزد».
وی با اشاره به نوه همسرداری حضرت زهرا(س) تاکید کرد: آن حضرت(س) در اداره منزل با امیرالمومنین (ع) مشارکت می کرد و در اقتصاد خانه دوشادوش با ایشان کمک کار مدیریت داخلی منزل بود. همچنین حضرت(س) تمام کارهای داخل خانه را خود انجام میدادند به گونهای که حتی آرد را از بازار تهیه نمی کردند بلکه گندم و جو را شخص حضرت با دست مبارکشان دستاس و از آن خمیر و نان تهیه می کردند.
مدیر مرکز آموزش عالی تخصصی قاسم ابن الحسن (ع) ادامه داد: در ارتباط با تربیت فرزندان و ارایه راهکارهای نوین برای رسیدن ثمرات زندگی به نقاط مطلوب که یکی از مهمترین زوایای زندگی حضرت صدیقه اطهر(س) است روایات فراوانی وجود دارد. حضرت(س) همواره به فرزندان خود عشق می ورزید و آنها را در آغوش می گرفت. در روایات است که فاطمه زهرا (س) فرزندان خود را می بوسیدند و می بوییدند و برای آنان از سرنوشت پیشینیان سخن می گفتند و آنان را با معارف دین آشنا می کردند.
وی در تبیین نوع ارتباط با فرزندان و همچنین نوع پوشش و حجابی که حضرت زهرا (س) در خانه و خارج از خانه داشته اند، تصریح کرد: این بانوی بزرگوار(س) به قدری نسبت به عفاف و حفاظت از مسایل داخلی زندگی اهل رعایت بودند که در روایات آمده است لباس هایی که حضرت فاطمه(س) به تن می کردند تا روی پای آن حضرت و آستین آن تا روی مچ کشیده می شد.
حجت الاسلام علم الهدی یادآور شد: یکی از معضلات جامعه امروز ما بلوغ زودرس جوانان است که باعث مشکلات خانوادگی و اجتماعی شده است. بسیاری از گرفتاری هایی که نسل نوجوان ما با آن درگیر است و این گرفتاری ها بیشتر جنبه روحی و روانی پیدا کرده به دلیل بلوغ زودرس آنهاست که ریشه در نوع پوشش هایی دارد که توسط برخی از بانوان در سطح جامعه و یا توسط مادران در مقابل فرزندان در داخل خانواده دیده می شود. برخی مادران تصور می کنند که مجاز هستند با هر نوع پوششی و هر نوع لباسی مقابل فرزندان حاضر شوند از جمله لباس های تنگ و چسبان اما این فرزندان آرام آرام دچار بحران های جنسی و بحران های عاطفی می شوند.
ریشه بحران های جنسی عاطفی فرزندان
کارشناس فلسفه و فقه امامیه در تبیین فلسفه اجتماعی درباره ریشه این بحران ها گفت: بسیاری از مادران نمی دانند که چرا جوانان آنها گرفتار بلوغ زودرس می شوند و چرا این هیجانات و اضطراب های روحی و به دنبال آن افسردگی و پناه بردن به دامن اعتیاد برای آنها اتفاق افتاده است در حالی که اگر توجه کنند حضرت زهرا (س) پاسخ این مسایل و مدل رفتاری یک مادر در مقابل فرزندانش را نشان داده است.
وی تاکید کرد: روزی رسول خدا (ص) به شکل سرزده وارد منزل حضرت زهرا (س) شدند و دیدند که حضرت(س) مشغول دستاس گندم و شیر دادن فرزندشان هستند در حالی که چادری بر سر دارند، یعنی حضرت زهرا(س) در زیر چادر به فرزند خود شیر می دادند و در عین حال باید همزمان گندم را نیز آرد می کردند. رسول خدا (ص) با دیدن این صحنه اشک از دیدگانشان جاری شد و فرمودند: «ای عبد صالح خدا! تو سختی زندگی دنیا را در شیرینی آخرت مقدم کرده ای». حضرت فاطمه (س) نیز فرمودند: «الحمدالله علی ذلک».
حجت الاسلام علم الهدی تصریح کرد: چرا حضرت فاطمه (س) در منزل شخصی خود زیر چادر به فرزندشان شیر می دهند؟ یعنی علیرغم حضور در منزل شخصی، حضرت زهرا(س) نمی خواستند در مقابل دیدگان سایر فرزندان به فرزند کوچک خود شیر دهند، و این مرز حیا و عفاف در سیره حضرت زهرا (س) است.
حجت الاسلام علم الهدی در ادامه ابراز کرد: در ارتباط با نوع رفتار ایشان با امیرالمومنین (ع) نیز نقل است که روزی حضرت امیر (ع) وارد مسجد شدند و مشاهده کردند که تعدادی به رسم جاهلیت گرد هم آمده و درباره اینکه چگونه همسران خود را در منزل کنترل می کنند برای هم می گفتند. یکی از آنها گفت من اگر روزی همسرم را یک یا دو بار کتک نزنم شب نمی کنم، دیگری گفت من گاهی برای ادب کردن همسرم او را از آب و غذا محروم می کنم. فرد دیگری نیز گفت من او را زندانی می کنم این افراد اینچنین درباره افتخارات جاهلی خود برای هم صحبت می کردند در حالی که مسلمان بودند تا اینکه نوبت به امیرالمومنین (ع) رسید. ایشان سر را به پایین انداخته و چیزی نمی گفتند فردی خطاب به حضرت علی (ع) عرضه داشت یابن الحسن شما چگونه بر زهرا مسلط شده اید؟ امیرالمومنین (ع) بلافاصله فرمودند: «والله تاکنون زهرا (س) مورد خشم و غضب من نشده و به خدا قسم تاکنون هیچ دستور یا درخواستی از من را به تعویق نینداخته است و نافرمانی سخن من نکرده است» و بعد بلافاصله فرمودند: «من نیز هرگز باعث خشم و غضب فاطمه(س) نشده ام.»
کارشناس معارف رسانه ملی در پایان خاطرنشان کرد: امیرالمومنین (ع) با این کلام خواستند به همه مردمان این آموزه را بازگو کنند که زندگی یک جاده دوطرفه است که نه مردسالاری و نه زن سالاری در آن کاربرد ندارد بلکه این شایسته سالاری است که زندگی را به مقصود می رساند.
نظر شما