خبرگزاری شبستان- همدان: گنبد علویان یادگار معماری دوره اسلامی است که استقرار آن در منطقه مرکزی شهر همدان در چهارباغ علویان و نزدیک میدان عینالقضات و میدان امامزاده عبدالله(ع) نشان از توجه مردم از گذشته به دین مبین اسلام است.
برای رسیدن به بنای تاریخی و شاهکار معماری کهن ایران زمین باید خود را به محدوده مرکزی شهر همدان برسانی که همچنان استوار قد علم کرده و تاریخ این سرزمین کهن را در سکوت خود نجوا میکند.
در ابتدای ورود به این بنا، تصور هر شخص بر این است که این بنا دارای گنبدی باشد، اما در ادامه متوجه میشوی که گنبدی ندارد و تنها به صورت چهار ضلعی ساخته شده و چهار ستون چهار گوشه آن را در میان گرفته است.
علت نامگذاری گنبد علویان به این دلیل است که این بنا در گذشتههای دور دارای گنبد بوده، گر چه در اثر گذشت زمان، گنبد آن فرو ریخته است. از سوی دیگر، علاقهی شدید مردم به سادات و دوستداران حضرت علی (ع) و مدفون بودن دو تن از خاندان علویان در این بنا، موجب شده که آن را به این نام بخوانند.
تاریخچه بنای گنبد علویان همدان به قرن ششم هجری قمری و دوران سلجوقی باز می گردد و از آثار معماری آرامگاهی آن دوران به شمار آورد.
شکل ظاهری این بنا شبیه 'گنبد سرخ' مراغه و تزئینات غنی و متراکم و درعین حال رمزآلود و چشم نواز درون بنا مشابهت زیادی به ' گنبد حیدریه ' قزوین دارد.
این بنا به لحاظ هنر گچبری و آجرکاری از آثار ارزشمند و کمنظیر دوره اسلامی به شمار میرود به گونهای که به نحوی خودنمایی کرده و حاکی از هنر معماری ناب اسلامی است.
آیاتی از قرآن مجید به خط کوفی بر کتیبه ای گچبری شده بر فراز ورودی این بنا چند لحظه ای تو را به درنگ وا می دارد و تزئینات پیشانی طاق نما که با گچبری مثلثی و ستاره ای شکلی به صورتی بدیع تزئین شده است زبان تو را به تحسین این همه هنرمندی باز می کند.
بنای گنبد علویان که تا چندی قبل در محدودهی دبستانی کوچک در بافت قدیمی شهر قرار گرفته بود و فرصتی برای شناساندن معماری منحصر به فرد خود نداشت، در حال حاضر پس از آزاد کردن بافت پیرامون و تجهیز محدودهی آن در وضعیت مناسبتری قرار گرفته و به دلیل معماری ویژه و تزیینات بسیار پیچیدهی گچی آن، درخور معرفی است.
مجید جهانگیریان، مسئول امور موزهها و بناهای تاریخی استان همدان به خبرنگار شبستان گفت: همه ساله گردشگران داخلی و خارجی که علاقمند به تاریخ و هنر معماری کهن ایران زمین هستند بازدید گنبد علویان را به دست فراموشی نمی سپارند.
وی افزود: گنبد علویان از گونه جاذبه های تاریخی استان همدان است که در مسیر گردشگران خارجی قرار گرفته و به عنوان گنجینه ای توریسم استان به شمار می رود.
وی تصریح کرد: در نوروز سال جاری 2 هزار و 154 گردشگر از گنبد علویان همدان بازدید کردند و گنبد علویان جزو نقاط گردشگری پرطرفدار استان محسوب می شود.
جهانگیریان خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه موزه ها و امکان تاریخی استان همدان در ایام تعطیلات نوروزی مورد توجه گردشگران قرار می گیرد بهسازی و نور پردازی اماکن تاریخی به جهت جذب و رضایتمندی مسافران انجام شده است.
وی ابراز داشت: بهای بلیت گنبد علویان برای گردشگران داخلی 25 هزار ریال و برای گردشگران خارجی 150 هزار ریال می باشد.
وی افزود: گنبد علویان از 25 اسفند لغایت 13 فروردین از ساعت 8:30 تا 7 عصر آماده پذیرایی از مسافران نوروزی است.
به گزارش شبستان: همدان به دلیل سابقه مدنیتی سه هزار ساله و وجود آثار غنی تاریخی به عنوان 'پایتخت تاریخ و تمدن ایران' نام گرفته و با داشتن 28 نقطه گردشگری، جزو پنج استان گردشگری کشور محسوب می شود لذا می توان با معرفی شایسته و اجرای برنامه های مناسب انگیزه آنان را برای سفر به این مناطق تقویت کرد.
گزارش: سمیرا قادری
نظر شما