«اوباما» در پرونده ایران با عربستان صادق نبود/ کشورهای شورای همکاری بدنبال بهترین روابط با تهران هستند

خبرگزاری شبستان:«اوباما» در پرونده ایران با عربستان صادق نبود، کشورهای شورای همکاری بدنبال بهترین روابط با تهران هستند، عربستان به دنبال دستیابی به سلاح هسته ای برای مقابله با ایران است از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: «اوباما» در پرونده ایران با عربستان صادق نبود، کشورهای شورای همکاری بدنبال بهترین روابط با تهران هستند، عربستان به دنبال دستیابی به سلاح هسته ای برای مقابله با ایران است از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:

فارس:

انگلیس بار دیگر خواستار آزادی یک محکوم امنیتی بازداشت‌شده در ایران شد

سخنگوی وزارت خارجه انگلیس بار دیگر خواستار آزادی نازنین زاغری شد. زاغری تبعه ایرانی- انگلیسی است که فروردین‌ماه سال گذشته به اتهام امنیتی بازداشت شد.

سخنگوی وزارت خارجه انگلیس در گفت‌وگو با اسکای‌نیوز تصریح کرد که لندن نگرانی‌های خود از بازداشت تمامی شهروندان دو تابعیتی از جمله زاغری را در بالاترین سطوح منتقل می‌کند.

وی همچنین گفت که نخست‌وزیر انگلیس و وزیر خارجه این کشور قبلاً موضوع آزادی زاغری را با همتایان خود در تهران مطرح کرده‌اند.

قاضی دادگاه انقلاب، روز سه‌شنبه 16 شهریور سال گذشته زاغری را به پنج سال زندان محکوم کرد.

ترکی‌الفیصل: «اوباما» در پرونده ایران با عربستان صادق نبود

«ترکی الفیصل» رئیس سابق سازمان اطلاعات عربستان در گفت‌و‌گویی با شبکه «روتانا»، «باراک اوباما» رئیس‌جمهور سابق آمریکا را به تعامل دوگانه در تعامل با پرونده ایران متهم کرد و در ادامه گفت تمام امور به ایران بستگی دارد تا از مداخلات خود در امور منطقه دست بردارد.

وی در برنامه « حوار دبلوماسی» (گفت‌وگوی دیپلماتیک) گفت: اوباما دیدگاه‌هایش را با ملک «سلمان بن عبدالعزیز» درباره ایران در میان می‌گذاشت اما موضوعاتی را در این باره پنهان می‌کرد و این همان «تقلب و فریب دادن» است. اوباما سه بار با ملک «عبدالله» پادشاه سابق عربستان دیدار کرد و پس از این دیدارها از توافق دو طرف برای مقابله با نگرانی‌ها در منطقه خبر داده بود؛ ملک سلمان نیز پس از دیدار با اوباما در سپتامبر 2015 بیانیه‌ای رسمی منسوب به دو طرف صادر و اعلام کرد طرف آمریکایی اطمینان داده در راستای آنچه «فعالیت‌های خرابکارانه» ایران در منطقه نامیده شده، مقابله شود.

الفیصل افزود:  چگونه اوباما این قول‌ها را داد اما بعدا عربستان را عامل افراط‌گرایی در کشورهای دیگر از جمله اندونزی خواند؛ اینها همه مصداق فریبکاری است.

وی در ادامه تأکید کرد: اوباما رفتاری «دوگانه» داشت، هنگامی که آشوب‌ها، مصر و تونس را در برگرفت از رهبران آنها خواست کناره‌گیری کنند اما در خصوص آنچه در ایران اتفاق افتاد، اغماض پیشه و تلاش کرد روابط خود با نظام و مقامات ایران را بهبود بخشد.

این مقام عربستانی در ادامه ادعا کرد: اوباما به ایران اجازه داده که نفوذش را در عراق افزایش دهد و وی به صورت مستقیم سیاستی مثبت در قابل سوریه و کمک به ملت آن در پیش نگرفت.

ترکی الفیصل به قانون موسوم به «جاستا» نیز پرداخت و گفت: قانون جاستا به آمریکا اجازه می‌دهد برخی کشورها مانند عربستان را تحت پیگرد قرار دهد اما به شهروندان کشورهای بسیاری نیز اجازه می‌دهد که آمریکا را تحت تعقیب قرار دهند.

قانون جاستا یا همان «اجرای عدالت در برابر حامیان تروریسم» با تصویب در دو مجلس سنا و نمایندگان آمریکا به  بازماندگان و خانواده‌ های قربانیان عملیات تروریستی 11 سپتامبر 2001 میلادی اجازه داد با شکایت  از دولت سعودی،‌ از این کشور غرامت دریافت کنند.

مهر:

سیاست استثماری اتحادیه اروپا باعث بحران پناهجویان شده است

از زمان به راه افتادن جنگ های گسترده در خاورمیانه به ویژه ظهور گروه های تروریستی داعش و بوکوحرام در این منطقه و آفریقا، سیل مهاجران پناهنده به کشورهای اروپایی حجمی دوچندان یافت و ورود غیرقانونی آنها به قاره سبز به یکی از معضلات اتحادیه اروپا بدل شد.

از سوی دیگر وقوع برگزیت نیز که منجر به جدایی انگلیس از اتحادیه اروپا شد به همراه روی کار آمدن راستگرایان افراطی در کشورهای اروپایی همچون فرانسه و آلمان، منجر به ایجاد نوعی فضای جدید در نظم بین الملل غرب شد.

برخی کارشناسان معتقدند اتحادیه اروپا که به نوعی از مظاهر اتحاد و پیوستگی های سیاسی نوین و پس از اتحاد جماهیر شوروی، دومین بلوک قدرت به لحاظ دوام و قدمت در عصر مدرن به حساب می آید، اکنون به دلیل اتخاذ رویکرد جدایی طلبانه کشورهای پیشرو در رهبری این اتحادیه، با سرعت غیرقابل باوری به سمت زوال و نابودی در حرکت است.

در این میان به نظر می رسد روی کار آمدن دونالد ترامپ، رئیس جمهوری جدید و رادیکال آمریکا نیز تاثیر شگرفی بر تسریع فرآیند یاد شده از سویی و زیر سوال بردن قدرت این اتحادیه در تصمیم گیری و عملکرد مستقل به عنوان یک بلوک مستقل قدرت از سوی دیگر شده است. به عنوان مثال می توان به اختلاف پیش آمده میان رهبران اتحادیه اروپا و رئیس جمهوری آمریکا بر سر لزوم پایبندی به توافق هسته ای با ایران و یا نحوه تعامل با روسیه اشاره کرد.

در همین راستا خبرنگار مهر با پروفسور «اندی استوری»، استاد دانشگاه دوبلین ایرلند به گفتگو پرداخته که متن کامل آن در زیر آمده است:

*همانطور که می دانید، در پی رخداد برگزیت، بسیاری از احزاب راستگرای افراطی و سیاستمداران اروپای خواستار جدایی کشورهای خود نظیر فرانسه، هلند یا آلمان از اتحادیه اروپا شده اند. چه عواملی سیاسی یا اجتماعی پشت پرده چنین رویکرد در بین این گروه از مخالفان اتحادیه اروپا وجود دارند؟ آیا می توان چنین رویکردی را به معنای خیزش دوباره راستگرایان در اروپا پس از جنگ جهانی دوم دانست؟

عوامل مختلفی منجر به رشد راستگرایان بدبین به اتحادیه اروپا وجود دارند. اما یکی از این دلایل ماهیت غیردمکراتیک و ریاضت های اقتصادی اتحادیه اروپاست که در میان فقیرتر شدن مردم کشورهایی چون یونان و کنار زده شدن شهروندان به عنوان عناصر تعیین کننده اصلی از روند کنترل بر سیاست اقتصادی است.

چنین گرایش هایی توسط اعمال مستبدانه بانک مرکزی اروپا (به عنوان مثال دریغ کردن حمایت های مالی از بانک های ایرلند و یونان تا زمان رسیدن دولت ها به خواسته های خود) و با اتخاذ نظارت مالی و مکانیسم های نظارتی مانند معاهده مالی و عدم توازن در رویه اقتصادی کلان تشدید شده است. مردم به شکلی فزاینده و البته به درستی، تباهی و محروم ماندن از حقوق خود را  احساس می کنند و معتقدند اتحادیه اروپا غیردمکراتیک بوده و منجر به فقر اقتصادی در بسیاری از کشورها می شود.

راستگرایان افراطی این توانایی را یافته اند تا از این عصبانیت مردم استفاده کرده و از آن به عنوان امتیازی انتخاباتی بهره ببرند. آنها برای رسیدن به این خواست خود به قربانی کردن پناهجویان مهاجر و دیگر اقلیت ها روی آورده و به شکلی غلط آنها را مسبب بسیاری از مشکلات (که خود اتحادیه اروپا منجر به پیدایش آنها شده) می دانند.

در خصوص اینکه چنین مساله ای می تواند به دوران پیش از وقوع جنگ جهانی دوم شباهتی داشته باشد محل بحث است، اما ما نباید در خصوص وقایع مشابه نگاهی انفعالی داشته باشیم. نکته غم انگیز اینجاست که چپی ها علیرغم وقایع فاجعه باری که برای مردم اروپا رخ داده، اکثرا هنوز به اتحادیه اروپا و منطقه یورو متعهد مانده و میدان را برای راستگرایان باز کرده تا بتوانند از بدبینی خود نسبت به اتحادیه اروپا در جهت اهداف انتخاباتی سود ببرند.

چپ ها نیازمند این هستند تا با انتقادهای خود از اتحادیه اروپا به (موضع راستگرایان) پاسخ دهند و اگر فروپاشی منطقه یورو منجر به بازگرداندن دمکراسی، رفاه و ثبات می شود، خود را نسبت به وقوع چنین مساله ای مشتاق نشان دهند تا از این طریق بتوانند جذبه راستگرایان افراطی (برای مردم) را از بین ببرند.

*به نظر می رسد مساله پناهجویان و اسکان دادن به آنها به یکی از جنجالی ترین و جدی ترین مشکلات جامعه  اروپا بدل شده است. عواقب اجتماعی و سیاسی چنین مسائلی در اروپا چه خواهد بود؟ آیا ممکن است این موضوع منجر به رشد اسلام هراسی در اروپا شود؟

همانطور که پیشتر نیز اشاره کردم، ورود پناهجویان (که به خصوص در سال ۲۰۱۵ رشد چشمگیری داشت) منجر به رشد اسلام هراسی نشده است بلکه آنها به واسطه پیشرفت استراتژی قربانی سازی به استثمار کشیده شده اند.

پناهجویان (به هرحال، بخش کوچکی از این تعداد پناهجو از کشورهای بسیار فقیرتری همچون اردن و پاکستان به صورت روزانه وارد اروپا می شوند) از سوی راستگرایان، رسانه های راستی و از همه مهمتر از سوی اتحادیه اروپا به چشم شرور دیده می شوند. توافق انجام شده میان اتحادیه اروپا و ترکیه برای بیرون نگه داشتن پناهجویان از اتحادیه اروپا به منزله نقض شرم آور حقوق بشر آنها بوده و این پیام را به شهروندان اتحادیه اروپا القا می کند که این اتحادیه نه تنها اهل مدارا و سازش نیست، بلکه مروج تبعیض علیه خارجی ها است که همین مساله خشونت نژادپرستانه در خیابان ها را قابل قبول و توجیه پذیرتر می سازد.

موضوع دیگری در این خصوص نیز مطرح می شود و آن اینکه اکثر پناهجویان از جنگ و دیگر مکان ها متواری می شوند. جنگ هایی که ریشه در مداخله نظامیان غربی دارد و تمامی منطقه را بی ثبات کرده اند. غرب (در هیبت اروپایی آن) اکنون از پذیرفتن مسئولیت اعمال خود شانه خالی می کند و در تلاش است تا مرزهای خود را ببندد و قربانیان ماجراجویی های نظامی خود را به کمپ های فقر در ترکیه و یونان روانه کند و با غرق شدن در مدیترانه به کام مرگ فرو ببرد.

*دونالد ترامپ در حالی خواستار بازبینی برجام شده است که دیگر طرف های توافق هسته ای با این درخواست وی مخالفت کرده اند. پایان این کشمکش را چگونه ارزیابی می کنید؟ آیا اتحادیه اروپا نیز از سیاست های دونالد ترامپ پیروی خواهد کرد و یا نقش مستقلی از خود در مورد این مساله ایفا خواهد کرد؟

مطمئن نیستم. شک دارم که اکثر رهبران اروپایی به دنبال باز شدن دوباره پرونده هسته ای نباشند. آنها تنها ثبات نسبی ناشی از برجام را به از سرگیری غیرقابل پیش بینی مذاکرات تحت رهبری دولت پریشان خاطر و بی ملاحظه آمریکا ترجیح می دهند.

در حقیقت، ممکن است در مجموع، اتحادیه اروپا ممکن است با ظهور ترامپ به دنبال ایجاد فضایی مستقل در خصوص موضوعات مربوط به سیاست خارجی باشد – اگرچه چنین موضوعی چندان هم رو به جلو و قابل توجه نخواهد بود – عطف به تقاضای برخی آلمانی ها و دیگر رهبران برای افزایش توانایی های نظامی اروپا در برابر تهدید روسیه، به نظر می رسد شعله های شکل گیری جنگ سردی جدید در حال سر کشیدن هستند. اما اگر اروپا در برابر بازبینی برجام ایستادگی کند، به نظر اتفاق خوبی می رسد.

باشگاه خبرنگاران جوان:

نیکی هیلی: باید نفوذ ایران را در سوریه از بین ببریم

نیکی هیلی، نماینده آمریکا در سازمان ملل در مصاحبه با شبکه تلویزیونی ای بی سی، مدعی شد: من با کشورهای عربی و یا کشورهای منطقه خاورمیانه (غرب آسیا) در تماس هستم و آنها می گویند از اینکه می بینند که ما با ایران مقابله می کنیم خوشحال هستند.

 من با کشورهای مختلف در رابطه با سوریه صحبت کرده ام. ما درباره اینکه چگونه می توانیم نفوذ ایران را در سوریه بی اثر کنیم و از بین ببریم با هم صحبت کرده ایم.

نماینده آمریکا در سازمان ملل در پاسخ به این سوال گوینده شبکه که پرسید: شما و تیلرسون وزیر خارجه اعلام کرده اید که کناره گیری اسد از قدرت اولویت شما نیست. آیا ما باید اجازه بدهیم که این وضعیت ادامه پیدا کند؟ گفت: اسد همیشه یک اولویت است اما یک مسئله نیست. او همچنان به عنوان مانعی برای صلح در سوریه است. این موضوعی است که دولت آمریکا عمیقا به آن اعتقاد دارد.

وی افزود: اما علاوه بر این، ما لازم است که فشارها را بر روسیه و ایران افزایش دهیم. به عنوان بخش های یک واقعیت لازم است که ما ایران را از سوریه بیرون کنیم. ما لازم است که نفوذ ایرانی ها را در آنجا از بین ببریم. ما قصد داریم که به تلاش های خود ادامه دهیم تا روسیه بداند که ادامه حضور اسد در قدرت تا چه حد خطرناک است.

هیلی در ادامه در پاسخ به این سوال گوینده شبکه که پرسید: به نظر می رسد که در سخنان شما عمل دیده نمی شود و تنها حرف دیده می شود، گفت: نه این طور نیست. عمل هم وجود دارد.

اگرشما به آنچه که ما  تنها در دو ماه اخیر درباره سوریه انجام داده ایم توجه کنید به این نتیجه می رسید که ما چه اقداماتی را در این دو ماه در سازمان ملل انجام داده‌ایم. ما به روسیه هر زمانی که لازم باشد هشدار می دهیم. ما تلاش می کنیم که این موضوع را تضمین کنیم که نفوذ ایرانی را از سوریه خارج کنیم.

وی در ادامه، گفت: اما ما همچنین اقدامات موثری هم انجام داده ایم.ما رفتارها و اقدامات یکجانبه ضد اسرائیل را در سازمان ملل تغییر داده ایم. ما این موضوع را تضمین کرده ایم که تمرکز هر فردی را بر روی منازعه منحرف کنیم. ما گزارش مضحکی را که اسرائیل را با یک دولت نژادپرست مقایسه می کرد، باطل کردیم و مدیر مربوط به آن گزارش استعفا کرد.

کشورهای شورای همکاری بدنبال بهترین روابط با تهران هستند

نشریه النهار در تحلیل خود با اشاره به اظهارات شماری از مقامات ارشد شورای همکاری خلیج فارس نوشت: مسئولان سیاسی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس ایران را همسایه ای مهم و روابط با تهران را فراتر از اختلافات کنونی که میان دو طرف بوجود آمده است، می دانند.

رئیس جمهوری کشورمان چندی پیش به دعوت امیرکویت به این کشور سفر کرد و پس از رایزنی و گفت وگو با مقام های عالی کویتی پیرامون مناسبات دو جانبه و موضوعات مشترک، بر اهمیت روابط نزدیک و محترمانه ایران و کشورهای شورای همکاری های خلیج فارس تاکید کرد.

قائم مقام وزیر خارجه کویت نیز ضمن استقبال از نتایج سفر حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران به کویت، این سفر را پایه گذار و بسترساز شرایط مناسب برای انجام گفت وگوها میان ایران و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس دانست و به صراحت تاکید کرد که در پیام اخیر شیخ صباح الاحمد امیر کویت به دکتر روحانی نیز به این موضوع اشاره شد.

به عقیده کارشناسان، بهره گیری از ظرفیت های سیاسی و اقتصادی مشترک، همگرایی بیشتر در مواضع فرامنطقه ای و بین المللی، تامین کامل صلح، ثبات و امنیت منطقه و نیز رشد و شکوفایی کشورهای اسلامی از جمله عللی است که اهمیت همکاری های راهبردی ایران و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس را دوچندان کرده است.

عربستان به دنبال دستیابی به سلاح هسته ای برای مقابله با ایران است

عربستان سعودی تحقیقات خود را درباره برنامه های اتمی افزایش داده است و شروع به ایجاد تیمی از کارشناسان اتمی کرده است.

اندیشکده دانش و امنیت بین الملل اعلام کرده است که عربستان به عنوان یک تازه وارد به دنبال این است که خود را با فن آوری های جدید مسلح کند و از زمانی که فعالیت های اتمی ایران محدود شده است، عربستان اقدامات خود را در بخش اتمی افزایش داده است.

ایران یک توافق اتمی تاریخی را با قدرت های جهانی از جمله آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه و چین و آلمان در سال دو هزار و پانزده امضاء کرد. تحریم های اقتصادی قابل توجهی به دنبال محدود شدن فعالیت های هسته ای حساس ایران ،رفع شدند.

توافق اتمی برنامه اتمی حساس ایران را محدود کردو آن را در معرض بازرسی ها و نظارت های قابل توجه بین المللی قرار داد.اما گفته می شود که عربستان سعودی تهدیدی جدید و رو به رشد است.

اندیشکده دانش و امنیت بین الملل که مسائل مربوط به اشاعه جهانی تسلیحات اتمی را بررسی می کند و زیر نظر دارد اعلام کرده است که عربستان سعودی در مراحل اولیه توسعه اتمی خود قرار دارد و همچنین به روشی فعال به دنبال توانایی های تسلیحاتی اتمی برای مقابله با ایران است.

البته عربستان هم اکنون تمرکز خود را بر روی کاربردهای اتمی غیرنظامی قرار داده است. باراک اوباما رئیس جمهور پیشین آمریکا مدعی بود که توافق اتمی می تواند تنش ها در منطقه را کاهش دهد اما به هرحال به نظر می رسد که اینگونه نشده است.عربستان سعودی پیش از این اعلام کرده بود که هدفش ساخت حداقل شانزده راکتور اتمی در سالهای پیش رو است.

گزارش اندیشکده دانش و امنیت بین الملل همچنین اعلام می کند که توافق اتمی نتوانسته است که تمایل عربستان برای رسیدن به قابلیت های اتمی و یا حتی تسلیحات اتمی را کاهش دهد اما به هرحال در کوتاه مدت توانسته است که فشار موجود بر عربستان برای مقابله با قابلیت های اتمی تسلیحاتی ایران را کاهش دهد.

در ادامه این گزارش آمده است: دلیل کمی وجود دارد که درباره اینکه عربستان به دنبال قابلیت های تسلیحاتی اتمی باشد،شک کنیم.عربستان درباره پایان یافتن محدودیت ها بر برنامه اتمی ایران پس از ده سال نگران است.

اگر ایران قابلیت های غنی سازی خود را همانطور که خواهان آن است، گسترش دهد، این موضوع می تواند زمان گریز اتمی ایران را کاهش دهد و آنگاه این کشور می تواند اورانیوم تسلیحاتی کافی را برای یک سلاح اتمی در مدت زمان چند هفته و یا حتی چند روز در اختیار داشته باشد.این موضوع سبب نگرانی عربستان می شود و احتمالا این کشور به دنبال قابلیت های اتمی تسلیحاتی به عنوان یک مانع در برابر ایران خواهد بود.

به هر حال این گزارش مدرکی دال بر اینکه عربستان سعودی یک برنامه اتمی تسلیحاتی مخفی را شروع کرده باشد، پیدا نکرده است اما اعلام کرده است که به هر حال این موضوع هدف آینده این کشور خواهد بود.

در ادامه این گزارش آمده است: در حال حاضر توسعه برنامه اتمی عربستان برای ایجاد زیرساخت لازم اتمی به سالها زمان نیاز دارد تا بتواند تسلیحات اتمی تولید کند.

عربستان در حال حاضر در حال ایجاد زیرساخت اتمی غیرنظامی خود است.این مرحله شامل دستیابی به تجهیزات اتمی از طریق کشورهایی چون روسیه،کره جنوبی و جنوبی و تبادل فن آوری اتمی با آنها است.

گفته می شود که عربستان منطقه ای را به روش پنهانی ایجاد کرده است که در آنجا دانشمندان اتمی در حال ساخت موتورهای اتمی و تحقیقات بر روی قابلیت های اتمی غیرنظامی است.

 

کد خبر 619491

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha