به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، روز گذشته محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در مسکو حضور یافت و به دیدار و گفت و گو با همتایان روسی و سوری خود پرداخت.
بنابراین گزارش، طبق خبر وزارت امور خارجه، ظریف در تشریح اهداف سفر یک روزه خود به مسکو فرودگاه این کشور گفت: بعد از تجاوز آمریکا به خاک سوریه لازم بود سه کشور ایران، روسیه و سوریه به عنوان سه متحد با هم این نشست جهت هماهنگی را داشته باشند.
وی همچنین گفت که در خصوص توافقهای رییسان محترم جمهور ایران و روسیه در ۸ فروردین هماهنگیهایی را باید با طرف روس داشته باشیم.
در اولین گام از این سفر، ظریف به دیدار و گفت و گو با ولید المعلم پرداخت.
وزیر امور خارجه کشورمان در دیدار با ولید معلم آخرین تحولات سیاسی و میدانی سوریه را مورد بررسی قرار دادند.
همچنین اقدام نظامی یکجانبه آمریکا علیه سوریه به بهانه حمله مشکوک شیمیایی و اقدامات سیاسی در سطوح منطقهای و بینالمللی از دیگر محورهای گفتوگوی دو وزیر خارجه بود.
پس از آن وزیر خارجه روسیه میزبان ظریف در یک دیدار بود.
وزیران خارجه ایران و روسیه در دیداری جداگانه در مسکو آخرین تحولات و مسایل دو جانبه را بررسی کردند.
ظریف در دیدار با همتای روس خود ضمن ابراز همدردی با ملت و دولت روسیه در خصوص حمله تروریستی سنتپترزبورگ اعلام کرد: مبارزه با خطر تروریسم تنها از طریق توسعه همکاریهای بینالمللی میسر میشود.
وی حمله شیمیایی را بهانهای برای تجاوز به سوریه دانست و افزود: باید در این خصوص حقیقت مشخص شود تا از اقدامات یکجانبه در آینده جلوگیری به عمل آید.
همچنین سرگی لاوروف وزیر خارجه روسیه ضمن ابراز خرسندی از حضور دکتر ظریف و هیات همراه در روسیه، از اعلام همدردی دولت و ملت ایران برای حادثه تروریستی سنتپترزبورگ تشکر و قدردانی کرد.
لاوروف با اشاره به همکاریهای مشترک دو کشور در مبارزه با تروریسم به ویژه در سوریه اظهار کرد: این همکاریها همزمان با تلاشهای سیاسی برای حل و فصل مسالمتآمیز بحران در سوریه ادامه دارد.
در ادامه این دیدار ظریف گفت: گسترش تاسفبار اقدامات تروریستی و خشونتبار در منطقه و جهان دلیل محکمی بر همکاریهای ما و همه کسانی است که از تروریسم استفاده ابزاری نمیکنند.
وزیر امور خارجه کشورمان افزود: پاسخ به تحرکات تروریستها تنها با همکاری بینالمللی و پایبندی به راهکارهای سیاسی در مناطق بحرانی امکان پذیر است.
ظریف در ادامه با اشاره به حمله شیمیایی در خان شیخون سوریه و محکومیت مجدد هرگونه استفاده از سلاح های شیمیایی تصریح کرد: در عین حال استفاده از بهانه حمله شیمیایی برای اقدام یکجانبه و غیر قانونی علیه سوریه هم محکوم است و لازم است بیطرفانه به این موضوع رسیدگی شود تا حقیقت روشن گردد. ظریف تاکید کرد بحران سوریه باید از طریق گفتوگو و راهکارهای سیاسی حل و فصل شود.
وزیر امور خارجه کشورمان همچنین گفت: همکاریهای ایران و روسیه برای صلحسازی و یافتن راهکارهای سیاسی در منطقه، محدود به سوریه نیست و همزمان دیپلماتهای ارشد دو کشور در نشست منطقهای با موضوع افغانستان در مسکو حضور دارند.
سفر دکتر حسن روحانی رئیس جمهور اسلامی ایران به روسیه و توافقات انجام شده میان روسای جمهور دو کشور و دیگر مسائل دو جانبه از دیگر محورهای گفتگو و رایزنیهای ظریف و لاوروف بود.
بعد از این دیدار، سه وزیر خارجه نشست سه جانبه برگزار کردند.
بعد از نشست سه جانبه ظریف و لاوروف در نشست خبری حضور یافتند.
وزیر امور خارجه کشورمان در نشست خبری مشترک با همتایان سوری و روسی خود پس از نشست سهجانبه در رابطه با سوریه، گفت: ما از جامعه بینالملل میخواهیم به همکاری در مبارزه با تروریسم ادامه دهد. جهتگیریهای سیاسی برای رسیدن به نتایجه و متوقف کردن جنگ ششساله سوریه نیازمند همکاری سیاسی بیشتری خواهد بود.
وی در پاسخ به سوالی گفت: ما در کنار سوریه میمانیم و امیدواریم کشوری مثل ترکیه نیز در این روند به همکاری در مبارزه با تروریسم ادامه دهد.
ظریف در پاسخ به این پرسش که پیام این نشست برای دولت آمریکا چه خواهد بود؟ گفت: مهم است که همه متوجه باشند اقدامات یکجانبه در جامعه بینالملل مورد قبول نیست. ما هنوز شاهد نتایج اقدام یکجانبه آمریکا در دهه گذشته بودهایم و گروههایی مثل داعش، جبهه النصره، القاعده و طالبان ثمره همان اقدام یکجانبه و خشن آمریکا هستند که به عنوان یک خطر جامعه بینالملل را همچنان تهدید میکنند.
وی ادامه داد: در دهه 80 میلادی ایران قربانی سلاحهای شیمیایی بوده است. ما معتقدیم برای تحقیق در رابطه با استفاده از سلاحهای شیمیایی باید کمیتهای مستقل تشکیل شود و تأکید داریم که این تحقیقات باید میدانی باشد. ما الان شاهد معیارهای دوگانه در این رابطه هستیم. سوریه متهم شده که از سلاح شیمیایی استفاده کرده است و ایران بلافاصله درخواست تحقیقات در این زمینه را مطرح کرد اما متأسفانه آمریکا به جای اینکه وارد پروسه تحقیقات شود به سوریه حمله کرد و این یعنی آمریکای رغبتی برای انجام تحقیقات ندارد.
وزیر امور خارجه کشورمان گفت: ما همچنان اصرار داریم کمیته حقیقتیاب در خان شیخون تشکیل شود و در آزمایشگاهها نمونهبرداریها مورد بررسی قرار گیرد. ما معتقدیم همه باید کمک کنند تا این تحقیقات انجام شود و از سوریه میخواهیم اجازه دهد کارشناسان وارد این کشور شده و حقیقت را جستوجو کنند. متأسفانه با همه آمادگیها شاهد هستیم که طرفهایی خواهان مشخص شدن واقعیت نیستند.
در ادامه این نشست خبری سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه تأکید کرد: برای همه واضح است که نقض قوانین بینالملل مورد قبول نیست و رفتارهای یکجانبه و تجاوزکارانه روند صلح بینالمللی را به خطر میاندازد.
وی گفت: شورای امنیت میتواند در این زمینه ورود کند. این شورا مصوب کرده است تنها ملت سوریه سرنوشتشان را مشخص میکنند. متأسفانه چنین رفتارهایی از سوی آمریکا صلح بینالملل را به خطر میاندازد.
وزیر امور خارجه روسیه در رابطه با اینکه چرا آمریکا درخواستها برای تشکیل کمیته حقیقتیاب را نمیپذیرد؟ گفت: تلاشهایی در حال انجام است تا این پیشنهاد به نتیجه نرسد و به نظر میرسد افرادی به دنبال کارشکنی هستند و این نشان میدهد آنها در این روند صداقت ندارند.
وی گفت: تناقضهای زیادی در بین روایاتی که غربیها از حادثه خان شیخون مطرح میکنند و آنچه که مقامات سوریه مطرح میکنند وجود دارد.
وی با اشاره به اتهامها علیه روسیه در رابطه با حمله شیمایی، خاطرنشان کرد: این اتهامها در حالی مطرح میشود که ما آن را به شدت رد میکنیم و در گفتوگو با مقامات سوریه آنها اعلام کردند آمادگی دارند که کمیته حقیقتیاب در چارچوب قوانین سازمان منع سلاحهای شیمیایی تشکیل شود. از نظر سوریه استفاده از سلاح شیمیایی مورد قبول نیست و ما هم به همکارانمان اعلام کردیم آمادگی داریم در رابطه با کمیته حقیقتیاب مشارکت کنیم.
لاوروف گفت: دولت روسیه میخواهد به اتهامها علیه خودش پاسخ دهد و با توجه به اینکه سوریه نیز در این زمینه آمادگی دارد میتوان همکاریهای خوبی را انجام داد و در این راستا باید تلاش کرد تا حقایق میدانی روشن شود. ما نمونهبرداریهایی در حلب داشتهایم که تأکید میکند مخالفان سوریه از سلاح شیمایی استفاده کردهاند و این نمونهها در سه ماه گذشته جمعآوری و در اختیار جامعه بینالملل قرار گرفته است اما تاکنون پاسخی دریافت نکردهایم.
این مقام روسی گفت: تحقیقات درباره مسایل سوریه باید از صداقت و شفافیت برخوردار باشد. متأسفانه برخی کمیتهها در رابطه با سوریه تشکیل شدهاند که از نظر ما قابل قبول نیستند. ما همچنین به برخی قوانین و روندها در سازمان منع سلاحهای شیمیایی اعتماد نداریم و باید سازوکاری طراحی شود که مورد توافق همه طرفها باشد به نحوی که نتایج کار مورد قبول همه باشد. ما اجازه نمیدهیم کارشناسان این سازمان روشهای خود را مخفی نگه دارند. ضمناً باید نمونهها به طور میدانی و در صحنه عمل جمعآوری شود.
نظر شما