نهج البلاغه سرمایه فرهنگی و تمدنی شیعه در جهان امروز

خبرگزاری شبستان: استاد حوزه گفت: نهج البلاغه سرمایه فکری و تمدنی شیعه است که باید از حالت یک کتاب اخلاقی درآید و تبدیل به یک کتاب عملیاتی شود، زیرا برای هر انسان شیعه یک برنامه تمدنی و فکری دارد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اصفهان٬ نشست علمی عقیدتی با موضوع «نهج البلاغه سرمایه فرهنگی و تمدنی شیعه در جهان امروز» در مدرسه علمیه کوثر اصفهان برگزار شد.

 

در این نشست حجت الاسلام  احمد فعال، جانشین ولی فقیه استان در هلال احمر و استاد حوزه های علمیه اصفهان گفت: برای هر فعالیتی نیاز به سرمایه است، سرمایه اقتصادی مجوز ورود به فعالیت اقتصادی است و میزان فعالیت را هم مشخص می کند و سرمایه فرهنگی و تمدنی نیز همانند سرمایه اقتصادی مجوز ورود به فعالیت های فرهنگی است و نوع فعالیت ما را مشخص می کند.

 

وی با اشاره به اینکه سرمایه فرهنگی چند سالی است در کشور ما مطرح نشده است افزود: در سرمایه فرهنگی دو عرصه سرمایه ملموس فرهنگی؛ سالن تئاتر، سالن سینما و سرمایه غیر ملموس فرهنگی ارزشها، اعتقادات، آداب و رسوم وجود دارد.

 

وی ادامه داد: وقتی می گوییم نهج البلاغه سرمایه فکری و تمدنی شیعه است، نهج البلاغه از حالت یک کتاب اخلاقی در می آید و تبدیل به یک کتاب عملیاتی می شود و برای هر انسان شیعه یک برنامه تمدنی و فکری دارد، تمدنی فراگیر تر از تمدنهای امروزی.

 

استاد حوزه های علمیه اصفهان در ادامه خاطر نشان کرد: برای اثبات این مطلب نیاز به مقدماتی داریم و مقدمه اول این است که ابتدا نهج البلاغه را خوب نگاه کنیم و دید صحیحی نسبت به آن داشته باشیم .

 

حجت الاسلام  احمد فعال با بیان اینکه ظاهر و متن و زبان این کتاب باید بررسی شود و  زبان نهج البلاغه زبان عرب است با همه توانمندیهایی که این زبان دارد، اظهار داشت: استاد کلورک، استاد دانشگاه عربی زبان حیفا و یک دانشمند صهیونیست است کتاب هایی به زبان عربی نوشته و حتی به فارسی هم ترجمه شده است، عنوان یکی از کتابهایش کتابخانه سید بن طاووس و نظرات او می باشد، مقاله ای دارد پیرامون اصول اربعه که حدود 50 صفحه مقاله است.

 

وی افزود: ورود به عرصه دین، ورود به محبت است، بقا آن به تعبد می باشد و علم دین را محکم می کند، دین یک نظام و سازمان است حضرت علی می فرمایند خدا دین را ساختارمند کرد، اگر به همین نکته از نظر فرهنگی توجه کنیم می توان کار فرهنگی انجام داد .

 

استاد حوزه در ادامه خاطر نشان کرد: طبق حکمت 31 نهج البلاغه، ایمان 4 ستون دارد صبر – یقین –جهاد وعدل، ستون یقین خودش چهار عامل بصیرت، حکمت،موعظه و سنت  را دارد.

 

وی تاکید کرد: اگر فقط سراغ مباحث زبانی نهج البلاغه  هم برویم، باز جای کار زیادی داریم و پروژه های فرهنگی زیادی می توانیم تعریف کنیم.

 

حجت الاسلام فعال با اشاره به اینکه نهج البلاغه در زمینه های مختلفی به تحلیل علوم پرداخته است از جمله علوم تربیتی و در توضیح این مطلب ابراز داشت : نامه 31 نهج البلاغه، نامه امام علی به امام حسن(نامه پدری به فرزندش).

 

 جانشین ولی فقیه استان در هلال احمر گفت: امروزه در روان شناسی بحثی داریم به نام تفاوت نسلی، یعنی انسان ها نسبت به نسل های قبلی تفاوت هایی دارند به سبب اطلاعات و ارتباطات بیشتر و یکی از مباحث تربیتی دقت در همین تفاوت نسلها است و اگر به این نکته دقت نکنیم باعث می شود اختلافات نسلی، سپس کشمکش و تعارض نسلی و سپس گسست نسلی و در نهایت شکاف نسلی ایجاد شود.

 

وی اظهار داشت: از نظر حضرت علی، دنیا برای پدر جذابیتی ندارد و مذمت می کند در حالی که فرزند عبد الدنیا است و دنیا برای فرزند جاذبه دارد، پس حضرت علی تفاوت نسلی را قبول دارند.

 

استاد حوزه با بیان اینکه ادبیات تربیتی در کشور ما اصلا معنا ندارد، اما حضرت علی یک شیوه ادبیاتی در این باب دارند افزود: نامه را حضرت به یک جوان سی و چند ساله نوشته اند و فرموده اند تو تمام وجود منی مشکل تو مشکل من است، بمیری می میرم، پسرکم، دلبندم، ضمن اینکه می گویند تو این ایرادها را داری و این توانمندیها را می توانی کسب کنی به خودشان هم می گویند من به سبب پیری نمی توانم خودم را تغییر دهم .

 

وی با تاکید بر اینکه باید توجه داشت که این نامه یک معصوم به معصوم نیست بلکه نامه یک پدر به فرزندش است ابراز داشت: همچنین در بحث های اقتصادی حضرت علی به مالک اشتر می فرمایند مالک اول آبادانی بعد مالیات.

 

 جانشین ولی فقیه استان در هلال احمر یادآور شد: در بحث مالیات امروزه سه نظریه میزان کمک دولت به مردم، میزان در آمد و ترکیب دو نظریه بالا داریم و حضرت علی نظریه چهارمی می دهند و آن اینکه  قبل از اینکه به میزان کمک دولت یا به میزان در آمد اشخاص فکر کنی قبلش ببین آبادانی زمین چقدر هزینه دارد ، این شخص چه قدر در آبادانی زمین سهم داشته است و مالیات چقدر در آبادانی خرج شده است .

 

وی در پایان افزود: بحث های انسان شناسی در نهج البلاغه بی نظیر است پروفسور فلاطوری مقاله ای دارد در رابطه با توانمندیهای نهج البلاغه در علوم انسانی و از نهج البلاغه ساعتها بلکه قرنها می توان سخن گفت باید با یک دیدگاه علمی سراغ قرآن ، نهج البلاغه وصحیفه سجادیه برویم. 

 

کد خبر 623511

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha