معماری، بصری ترین شاهکار کویر و جلوه حکیمانه الهی بر قامت اندیشه هنرمندان معمار است

خبرگزاری شبستان: رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی آران و بیدگل گفت: معماری درس خداشناسی، کتاب آفرینش گری و جلوه ای از جلوات حکیمانه الهی است که بر قامت فکر و اندیشه هنرمندان معمار جای گرفته است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اصفهان، میثم نمکی رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان آران و بیدگل در نخستین همایش نکوداشت هنرمندان و معماران کویر با عنوان «روزگاری از روایت های معماری»، معماری را بصری ترین شاهکار کویر خواند و افزود:  معماری درس خداشناسی، کتاب آفرینش گری و جلوه ای از جلوات حکیمانه الهی است که بر قامت فکر و اندیشه هنرمندان معمار جای گرفته است. معماران، حکمت و دانش و معرفت را در تار و پود عشق و ذوق و ذهن متبلور ساختند تا به خدا نزدیک تر شویم و آفریدگار را بهتر بفهمیم.

وی با اشاره به اینکه ثروتی بزرگتر از معرفت و هویت نیست، تصریح کرد: هویت یعنی این که خود و متعاقب آن خدای خود را بشناسیم و معرفت پرده ای از رازهای حکمت گونه الهی است و ما وامدار و وارث معماران بزرگی هستیم که در قالب هنر و اندیشه به تنفس گاه و آبادی ما هویت و معرفت بخشیدند.

نمکی با اشاره به اینکه در قرآن کریم شهرها و آبادی ها به عنوان مدینه، بلدان و سکینه گاه خاطر آرامش پذیر انسان یاد شده است، گفت: اندیشه معماران ما اندیشه ای توام با معنا و معنویت است، چرا که در دامان کسانی پرورش یافته اند که اهل معنا، قرآن و بصیرت بوده اند.

دبیر شورای فرهنگ عمومی آران و بیدگل اظهار داشت: امروز اگرچه چرخش فرهنگی در گفتمان شهری و رویکرد مطالعات فرهنگی به شهر کمرنگ شده است، اما سربلند از آنیم که معماران و شهرسازان ما از گذشته های دور توانسته اند این گفتمان را فریاد کنند، این فریاد را می توان از خشت خشت حسینیه ها، تکایا و ابنیه حس کرد که این بناها را از سویدای دل بنا کرده اند.

نمکی، بر اهمیت مردم نگاری شهری در واکاوی مسائل اجتماعی تأکید کرد و افزود: سیما و ساختار شهر، اقتصاد شهر، تحولات شهرنشینی، سبک زندگی شهری، امنیت و اجتماعات شهری جملگی از کاربردهای مهم مردم نگاری در گفتمان عمومی است و ما این همه را در انسان شناسی، جغرافیای ذهنی و طراحی شهری و هویت کسانی دیده ایم که در قامت معمار و هنرمند از آن ها یاد می کنیم.

وی در ادامه اظهار داشت: مردم نگاری شهری، علم رسیدن به مدینه فاضله ای است که در ذهن و روح معماران ما جوانه زده و شهر به مثابه یک متن فرهنگی، انباشته از این نشانه هاست.

این مسؤول، مفهوم شهر را به «هرچیز» و «همه چیز» تعبیر کرد و گفت:  شهر بدون شهروند معنا نمی یابد و این دو موضوع در پرتو مدیریت شهری خواهد توانست قامنت راست کند.

میثم نمکی افزود: اگر اقتصاد دانان، شهر را ابزار تولید ثروت نامیده اند و جامعه شناسان آن را بر اساس تمایز آبادی ها و تقسیم کار اجتماعی لقب داده اند و سیاست مداران از آن به عنوان یک واحد سیاسی که قدرت عامل تعیین کننده آن است می دانند، انسان شناسان، شهر را بر اساس فرهنگ و خرده فرهنگ ها و اجتماعات درون آن می شناسند.

وی افزود: فرهنگ از سه اصل شیوه های زندگی کل جامعه، میراث فرهنگی ناملموس و میراث فرهنگی ملموس شکل گرفته و چشم انداز های فرهنگی کویرنشینان ما توامان میراث فرهنگی ملموس و ناملموس را معنا بخشیده اند.

رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی آران و بیدگل ابراز امیدواری کرد: این اجتماع سرآغازی برای بازگشت به هویت محله ها باشد و لازمه آن تشکیل دبیرخانه دائمی است تا در حفظ ارزش های محلات شهری تلاش شود و تشکلی از معماران به اتفاق شهرسازان جدید شکل گیرد تا دغدغه های این حوزه بررسی و تاریخ شفاهی محلات به واسطه مدیران محله ها تدوین شود.

نمکی با تقدیر از تلاش استاد معماری فرد در راه اندازی زورخانه حضرت ابوالفضل(ع) تصریح کرد: موسس این بنای فخیم و بزرگ، گونه ای از معماری امروز و دیروز را با المان هایی که مبین هویت فرهنگی ماست در این شهر بنا کرده و امیدواریم این مکان بتواند مسؤولیت اتفاقات عالمانه ای را در شهرستان آران و بیدگل شکل دهد.

نخستین همایش نکوداشت هنرمندان و معماران کویر با عنوان«روزگاری از روایت های معماری» همراه با تجلیل از ۵۰ معمار سنتی با همکاری اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی، شهرداری و شورای شهر آران و بیدگل و برخی مؤسسات مردم نهاد در زورخانه باستانی حضرت ابوالفضل(ع) شهرستان آران و بیدگل برگزار شد.

کد خبر 625107

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha