رد پای هنر اسلامی نه تنها درآثار ونگوک بلکه درهنر اسکیموها دیده می شود

دبیر جشنواره هنری «طواف تا ولایت» هنر اسلامی را هنری مانا و پایا دارای گستره وسیعی می داند که تنها کشورهای اسلامی را در برنمی گیرد به طوری هنر ونگوک هم در دوره ای تحت تاثیر هنر اسلامی بوده است.

به گزارش خبرنگار شبستان، شهرام گیل آبادی، دبیر نخستین جشنواره «طواف تا ولایت» پیش از ظهر امروز شنبه 5 شهریور در نشست خبری با خبرنگاران با تشریح اهداف این جشنواره گفت: جشنواره« طواف تا ولایت» حول و حوش موضوع هنرهای اسلامی شکل گرفته است، این جشنواره سال پیش در بنیاد رودکی برگزار شده بود، اما امسال تجربه خود را در حوزه وسیع تری به منصه ظهور می رساند.

 

وی افزود: نخستین جشنواره هنری طواف تا ولایت همزمان با اعیاد قربان تا غدیر از 16 تا 24 آبان امسال در بخش های نقاشی، نگارگری، پوستر، سفال و سرامیک،خوشنویسی، عکاسی، هنرهای نمایشی، موسیقی و همایش برگزار می شود.

 

گیل آبادی با بیان اینکه جشنواره طواف تا ولایت برای پایایی و ترویج هنر اسلامی است، گفت: رابطه حقیقت و زیبایی در هنر اسلامی بسیار جدی است، نشر تمدن اسلامی و پایایی آن را نمی توانیم انکار کنیم، به طوری که جای تفکر اسلامی و پاردایم های هنری در سفر فرهنگی به هنر اسکیموها نیز وارد شده است.

 

دبیر نخستین جشنواره طواف تا ولایت با اشاره به اینکه ماهیت برگزاری جشنواره دوعید مسلمانان که اعیاد ولایت هستند، خاطر نشان کرد: اگر نگاره های قربانگاه را نظاره کنیم می بینیم که حضرت ابراهیم اسماعیل را در قربانگاه می برند و آن چیزی که آنجا مشاهده می شود این است که حضرت اسماعیل ولایت را می پذیرد و در بحث غدیر هم ولایت به شکل معلوم و روشن مشخص است.

 

ولایت و آفرینش، بندگی، یکتاپرستی، وحدت، غدیر، قربان و حج از جمله پاردایم های جشنواره طواف تا ولایت است که دبیر این جشنواره به آن اشاره کرد و گفت: ارتباطات آیینی یکی از نظرگاه های مطلقی است که از آیین های ما برخاسته است،حج، قربان، غدیر دارای آیین های مشخص هستند که یک تفکر را منتقل می کنند و آن هم ولایت است. بندگی، یکتاپرستی، وحدت از آیتم هایی است که در هنر ما کاملاً مشخص هستند گستره هنر اسلامی تنها کشورهای اسلامی نیستند محققین زیادی درباره هنر اسلامی پژوهش می کنند که پژوهشهای آنها در هنر اسلامی بر روی هنر معاصر تاثیرگذار بوده است. حتی هنر  ونگوک در دوره ای تحت تاثیر هنر اسلامی بود، از طرفی فضای تعزیه و هنرهای نمایشی مثل نقالی و نمایشهای ایرانی هنر جهان را تحت تاثیر قرار داده اند.

 

 

گیل آبادی از برگزاری همایش هنراسلامی در سه محور خبر داد و گفت: این همایش در سه محور «هنر اسلامی (فلسفه و حکمت و هنر اسلامی) »،«کارکرد این نوع اندیشه در هنرهای مختلف» و «بحث در زمانی هنرهای اسلامی» از سوی پژوهشگران  برگزار می شود.

 

دبیر نخستین جشنواره طواف تا ولایت همچنین یاد آور شد: هر جشنواره در سه حوزه تخصصی، خصوصی، عمومی می تواند در دنیا اعلام موجودیت کند، این جشنواره، جشنواره ای فراگیر در حوزه اندیشه است که این اندیشه فضایی در حوزه تمدنی خود داشته و امتداد آن تمدن را در زادگاه هنری ویژه خود دارد و تاثیر خود را در تمام دنیا دارد. بنیاد رودکی با شکل دادن دبیرخانه دائمی جشنواره طواف تا ولایت تلاش  دارد  در طول سال در حوزه اندیشه و دیگری حوزه تفکر در آثار هنری فعالیت کند. همچنین دبیرخانه دائمی جشنواره به آثاری که خلق می شوند و در جامعه هنری خود را نشان می دهند، توجه دارد  و امسال تلاش داریم که یک تجمیعی از آثار داشته باشیم و هم خلق آثار تازه داشته باشیم.

 

 

به گفته گیل آبادی  اگر می بینید که مستشرقان هنر ناب ایرانی را می بینند و آن را تمجید می کنند می بینید که این هنر ناب زمینه در هنر اسلامی دارد و بدین خاطر مجذوب این هنر می شوند. این هنر ریشه در «کلمة الله هی العلیا» دارد و اگر نداشته باشد نمی تواند تاثیرگذار باشد، تمامی هنرها در محدوده این کلام الله شکل گرفته اند، امتزاج هنر ایرانی هنر اسلامی است که تفکر اسلامی ایرانی توانسته در عالم هنر در دوره هایی توجه جهانیان را به خود جلب کند.

 

دبیر نخستین جشنواره طواف تا ولایت درباره بخش نمایشی جشنواره طواف تا ولایت گفت: جشنواره دینی تئاتر حقیقت چند سالی است که برگزار می شود و امسال تحت عنوان جشنواره صاحبدلان برگزار می شود ما براساس هماهنگی با مرکز هنرهای نمایشی پیش بینی کردیم که نمایشنامه خوانی برای تولیدات تئاتر و بخش خیابانی که مکمل جشنواره صاحبدلان  است را در این جشنواره بگنجانیم، قصد ما این بود که چشم انداز نو بنا شود و از پتانسیلهای موجود استفاده شود، مرکز هنرهای نمایشی زحمات زیادی کشیده و ما می خواهیم آنها را تکمیل کنیم و با این هدف دوبخش تئاتر خیابانی و نمایش نامه خوانی را به جشنواره آورده ایم.

 

وی درباره بخش بین الملل جشنواره طواف تا ولایت گفت: جشنواره بنا دارد در فضای هنری جهان اسلام ورود پیدا کند و این را به عنوان چشم اندازی برای آینده در برنامه دارد اگر در این جشنواره هنرمندان خارجی از سوی رایزنان فرهنگی بتوانند آثار درخور جشنواره ارایه کنند، بخش بین الملل نیز فعال خواهد بود.

 

به گفته گیل آبادی بخش چشم انداز بین الملل سه هدف، ایران کشوری با جایگاه والای هنری و الهام بخش در جهان اسلام، مرجعیت هنری ایران با توجه به پیش زمینه در اندیشه ایران اسلامی و  اشاعه اندیشه های ناب اسلامی برای جهت دهی به هنرمندان کشورهای اسلامی را دنبال می کند.

 

وی درباره دبیری و اعضای هیئت انتخاب هر بخشی گفت: جشنواره طواف تا ولایت در هر بخش دبیرانی از هنرمندانی مطرح دارد مهدوی دبیر بخش موسیقی، پاکدل عکس، رحمت امینی بخش هنرهای نمایشی، جواد صادقی بخش خوشنویسی هستند.

 

وی درباره بخش موسیقی جشنواره گفت: تمامی تالارهای حرفه ای مجموعه فرهنگی و هنری موسیقی در این جشنواره درگیر خواهند بود  و هنرمندان موسیقی ارکستری تا موسیقی سنتی و پاپ آثار خود را ارایه می دهند و همچنین موسیقی آیینی و محلی نیز اجرا خواهد شد  و در دو روز آخر جشنواره نیز ارکستر ملی در تالار وحدت اجرا خواهد داشت.

 

دبیر نخستین جشنواره طواف تا ولایت از تجلیل از ده یا 14 نفر از هنرمندان برجسته هنر اسلامی خبر داد و گفت:  در این جشنواره ازهنرمندانی که در حوزه های مختلف به نشر هنر اسلامی پرداخته اند و در حوزه بین الملل دارای نشانی هستند  تجلیل خواهد شد و همچنین تمامی جشنواره براساس مولفه های قرآنی شکل می گیرد، حتی پذیرایی دراین جشنواره به شکل مولفه های قرآنی است.

 

اهداء خاتم ولایت برای تجلیل از استادان و هنرمندان در حوزه هنرهای اسلامی، نمایشگاه آثار هنرمندان و استادان، برگزاری کارگاه های عملی و آموزش هنری، برگزاری جلسات نقد و بررسی سمینارهای تخصصی، رونمایی از کتب علمی و پژوهشی، برگزاری برنامه های نقالی و پرده خوانی و بازدید رایگان ویژه ایتام و سادات کودکان با بیماریهای خاص از جمله برنامه های جنبی جشنواره که بهرام گیل آبادی به آن اشاره کرد.

 

پایان پیام/

کد خبر 62524

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha