هنوز می توان از استاد شهید، درس ها آموخت

خبرگزاری شبستان: شهید مطهری وقتش را صرف پرسش های روزمره نکرد بلکه به پرسش های جاودانه، به صورت عالمانه پاسخ داد و به همین جهت نوشته های او امروز نیز زنده و تأثیرگذار و بلکه سرنوشت ساز است.

به گزارش گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، متن ذیل یادداشت حجت الاسلام محمد خردمند، استاد حوزه و محقق و کارشناس پاسخ به شبهات مجمع جهانی اهل بیت(ع) است که به مناسبت دوازدهم اردیبهشت سالروز شهادت استاد شهید مرتضی مطهری در اختیار شبستان قرار داده است و در آن از راز جاودانگی شهید سخن می گوید:

 

استاد که تاریخ 13 بهمن 1298 شمسی در فریمان زاده شد؛ کمتر از شصت سال در این دنیای فانی زیست و آثاری پربار و ماندگار بر جای گذاشت و شب چهارشنبه 12 اردیبهشت 1358 شمسی به سعادت شهادت رسید. درسهای آموختنی از زندگی پُربرکت و اندیشه های تأثیرگذار استاد بسیار بیشتر از آن است که بتوان در یک یا چند مقاله و کتاب به آن پرداخت.

راز ارزش فوق العاده و اهمیت حیاتی آثار استاد شهید مطهری چیست؟

چرا حضرت امام خمینی، آثار استاد شهید مطهری را بدون استثناء خوب و سازنده دانسته است؟ چرا فرمود: " آثارى كه از او هست، بى‏استثناء همه آثارش خوب است."؟ و " آثار قلم و زبان او بى‏استثناء آموزنده و روانبخش است و مواعظ و نصايح او كه از قلبى سرشار از ايمان و عقيدت نشأت مى‏گرفت، براى عارف و عامى سودمند و فرحزاست."؟

این کلام رهبر حکیم و فرزانه انقلاب اسلامی است که:

«اگر بنده می‌خواستم برنامه‌ی حوزه‌ی علمیه‌ی قم را بنویسم، بلاشک یکی از مواد برنامه را این می‌گذاشتم که کتاب‌های آقای مطهری خوانده شود، خلاصه‌نویسی شود و امتحان داده شود.» (حضرت آیت‌الله خامنه‌ای؛ استاد در کلام رهبر؛ گردآوری از مجتبی پیرهادی؛ تهران: صدرا، ۱۳۹۰، ص 73- 74.) اکنون پرسیدنی است که چرا مقام معظم رهبری این چنین پیشنهاد داده و توصیه کرده است؟

قبل از پاسخ به این پرسش، شایسته است به پرسشی مهمتر توجه کنیم:

استاد شهید مطهری در کتاب ارزنده "جاذبه و دافعه علی (ع)" در پایان بخش اول کتاب -نیروی جاذبه علی (ع)-، تحت عنوان "رمز جاذبه على" پرسیده است که:

سبب دوستى و محبت حضرت على علیه السلام در دلها چيست؟

استاد با یادآوری این مطلب که "رمز محبت را هنوز كسى كشف نكرده است؛ يعنى نمى‏توان آن را فرموله كرد و گفت اگر چنين شد چنان مى‏شود و اگر چنان شد چنين، ولى البته رمزى دارد."؛ افزوده است که:

"چيزى در محبوب هست كه براى محب از نظر زيبايى خيره كننده است و او را به سوى خود مى‏كشد. جاذبه و محبت در درجات بالا «عشق» ناميده مى‏شود. على محبوب دلها و معشوق انسانهاست، چرا؟ و در چه جهت؟ فوق‏العادگى على در چيست كه عشقها را برانگيخته و دلها را به خود شيفته ساخته و رنگ حيات جاودانى گرفته است و براى هميشه زنده است؟ چرا دلها همه خود را با او آشنا مى‏بينند؟ ...".

استاد نخست چند پاسخ (ویژگیهای جسمی، حسّ قهرمان دوستی، صفات اخلاقی و انسانی مانند شجاعت و فداکاری و عدالت و ...) را مطرح و نقد کرده است. و سرانجام نظر و پاسخ نهایی استاد شهید مطهری چنین است:

"على از آن نظر محبوب است كه پيوند الهى دارد. دلهاى ما به‏طور ناخودآگاه در اعماق خويش با حق سر و سرّ و پيوستگى دارد، و چون على را آيت بزرگ حق و مظهر صفات حق مى‏يابند به او عشق مى‏ورزند. در حقيقت پشتوانه عشق على، پيوند جانها با حضرت حقّ است كه براى هميشه در فطرتها نهاده شده، و چون فطرتها جاودانى است مهر على نيز جاودان است. نقطه‏هاى روشن در وجود على بسيار است اما آنچه براى هميشه او را درخشنده و تابان قرار داده است ايمان و اخلاص اوست و آن است كه به وى جذبه الهى داده است." (جاذبه و دافعه على عليه السلام، در مجموعه آثار شهيد مطهرى، ج‏16، ص 283- 284.)

به نظر می رسد راز محبوبیت فوق العاده استاد شهید مطهری نیز در اخلاص و راستی و درستی او و محبت همراه با بصیرت او به اهل بیت عصمت و طهارت و زمان شناسی و جهاد کبیر فرهنگی او نهفته است. سِرّ اساسی تأثیرگذاری و سرنوشت سازی آثار او نیز در همین نکته پنهان است.

آری بعد از گذشت سالهای متمادی از شهادت استاد مطهری، هنوز هم می توان درسهای فراوانی از آن استاد فرزانه آموخت. چرا؟ زیرا او ادبیاتش را با ابدیات پیوند زد و به همین جهت آثارش جاودانه شد. او وقتش را صرف پرسشهای روزمره نکرد بلکه به پرسشهای جاودانه، به صورت عالمانه پاسخ داد و به همین جهت نوشته های او امروز نیز زنده و تأثیرگذار و بلکه سرنوشت ساز است. درست تر و بهتر بگویم: او در سراسر زندگیش، روحش را تسلیم معبود ازل و ابد قرار داد و خدای متعال را با تبلیغ آموزه های قرآن و عترت یاری کرد و شرط قانون "ان تنصروا الله ینصرکم" را بجا آورد و به پاداش آن رسید و جاذبه و برکت آثار، یکی از "امدادهای غیبی در زندگی بشر" است. محبت خالصانه و ژرف استاد شهید به حضرت امیرالمؤمنین علی (ع)، او را به بررسی موضوع مهمّ "جاذبه و دافعه علی علیه السلام کشاند. او راستی و درستی را سرمایه رستگاری می دانست و به همین جهت کتاب "داستان راستان" را نوشت. او که شهادت در راه خدا را افتخار و سبب عزت می شمرد؛ کتاب "حماسه حسینی" را پدید آورد. و ...

سلام بر همه عالمان ربانی و سلام بر استاد شهید مرتضی مطهری و سلام بر همه معلمانی که خالصانه می سوزند و می سازند و چراغ هدایت می افروزند و به علم و دین خدمت می کنند.

کد خبر 626003

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha