انتخابات در نظام اسلامی برای روی کار آمدن اصلح است نه رسیدن به منصب و قدرت

خبرگزاری شبستان: انتخابات در نظام اسلامی به معنای برگزیدن شخصی که مردم بیشترین اقبال را به او داشته باشند، نیست بلکه به معنای شناخت اصلح است که مردم بتوانند بهترین فرد را برای اداره جامعه بشناسند و از او تمکین و حمایت کنند.

حجت الاسلام سید سجاد ایزدهی، مدیر گروه سیاست پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در گفت وگو با خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، با اشاره به جایگاه بصیرت و اندیشه سیاسی در انتخاب اصلح گفت: بحث مشارکت سیاسی و انتخابات گرچه مساله ای است که در دنیای مدرن مطرح شده و عملا جامعه مدرن بحث انتخابات را دارد ولی به این معنا نیست که گزینش کارگزاران و راه های وصول به کارگزار برتر را در مبانی دینی مان نداشته باشیم.

 

وی ادامه داد: در مبانی دینی ما ولو اینکه بحث انتخابات را نداریم ولی این توانایی را داریم که بتوانیم بحث های انتخابات را بر اساس مبانی خودمان داشته باشیم و بر همان اساس اجرایش کنیم. انتخابات در نظام اسلامی به معنای برگزیدن شخصی که مردم بیشترین اقبال را به او داشته باشند، نیست بلکه به معنای شناخت اصلح است که مردم بتوانند بهترین فرد را برای اداره جامعه بشناسند و از او تمکین و حمایت کنند؛ به همین دلیل در نظام اسلامی برای کارگزار اوصافی را فرض کرده ایم که هم بتواند حجیت در تصدی یک منصب را تامین کند و هم اینکه کارآمدی این شخص را در گستره ای که فعالیت می کند به منصه ظهور برساند.

 

ایزدهی تصریح کرد: اگر کارگزار نظام اسلامی عدالت متناسب با شغل خودش را نداشته باشد نمی تواند متصدی این امر شود ولو همه مردم به او اقبال داشته باشند، اگر از تقوا و پاکدستی برخوردار نباشد و صداقت نداشته باشد طبیعتا از شرایط ابتدایی تصدی منصبی که به عهده گرفته برخوردار نیست، ضمن اینکه فرد باید برای کارآمدی در منصبی که عهده دار شده است دو عنصر را دارا باشد که شامل دانایی و توانایی است. یعنی نسبت به کاری که انجام می دهد اطلاعات داشته باشد و همین که بتواند به گونه ای مطلوب آن منصب را اداره کند. مردم از میان این چنین افرادی باید انخاب اصلح داشته باشند.

 

عضو هیات علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی تاکید کرد: نکته دیگر اینکه غایت انتخابات در کشورهای غربی برای رسیدن به منصب است اما منصب در نظام اسلامی هدف نیست و قدرت موضوعیتی ندارد بلکه غرض از حضور در یک منصب، خدمت به خلق خداست و اینکه اهداف غایی دین و شارع مقدس تامین شود، بنابراین، اگر کارگزاری به جز این در یک منصب باشد و به غرض قدرت طلبی و جمع آوری مال کارگزار شود نه تنها حجیت ندارد بلکه نباید هم در آن منصب حضور داشته باشد.

 

وی با اشاره به اینکه نباید غرض از تبلیغات جمع آوری رای، کوباندن طرف مقابل و بزرگنمایی خود و کوچک نمایی طرف مقابل باشد، ابراز کرد:  اگر چنین فضایی وجود داشته باشد صلاحیت آن شخص برای مردم زیر سوال می رود. البته که طبیعتا نقد دیدگاه خوب است، ولی از بین بردن شخصیت رقیب با رویکرد اسلامی و اخلاقی منافات اساسی دارد.

 

ایزدهی در ادامه بیان کرد: مردم با نگاه باز فرد کارآمد را انتخاب می کنند که اخلاق، عدالت و کارآمدی و پاکدستی و صداقت در رویه او باشد و مهمتر اینکه در مسیر موازین شرعی حرکت کند. اما در نظام های غربی غرض از انتخابات به دست گرفتن قدرت است. در آنجا به دست آوردن اکثریت رای مردم موضوعیت دارد، یعنی باید به هر وسیله ای رای و نظر مردم را جلب کرد، رای موضوعیت دارد و ملاک این نیست که انسان خودش را معرفی کند. بنابراین، در این میان چون قدرت و حاکمیت سیاسی تاثیرگذار است، طبیعتا کمپانی ها به میدان آمده و سرمایه گذاری می کنند و رئیس جمهور در کشورهای غربی را می خرند و به عنوان عامل خود استخدام می کنند در حالی که در نظام اسلامی مردم محور هستند نه شرکت ها و منافع آنها.

 

وی با اشاره به اینکه ارزش های اسلامی باید بر انتخابات اسلامی حاکم باشد، اظهار کرد: مردم در انتخاب شان باید بحث حمایت از اقشار ضعیف، مقابله با دشمنان، تولید علم و ... را در ذیل برنامه های نامزدها بررسی کنند و ببینند که هر کاندید بر اساس چه ملاکی رفتار می کند. نکته دیگر اینکه هر کسی در هر مقامی که به دنبال رای آوردن است عمدتا با شعار دادن و زبان بازی می تواند خود را به گونه ای دیگر معرفی کند اما این مردم اند که باید ببینند آیا این فرد در عمل و زندگی اش واقعا چنین است؟

 

ایزدهی در پایان خاطرنشان کرد: اسلام بر حرکت همراه با نگرش و بصیرت تاکید دارد، در مورد مساله مهمی همچون انتخابات، حزب گرایی و تعصبات تاثیر ندارد، یعنی فرد باید خودش بررسی کند و به نتیجه برسد یا اگر نتوانست به اجماع برسد از معتمدین سوال کند و بهترین انتخاب را داشته باشد.

 

کد خبر 626882

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha