خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: ميدان نفتي فروزان يکي از دو ميدان نفتي مشترک ايران با عربستان است. بيشترين ميزان برداشت ايران از ميدان فروزان مربوط به سال 1366 با 180 هزار بشکه نفت در روز بوده است و تا اوايل دهه 80 ميزان توليد نفت خام از اين ميدان به حدود 40 هزار بشکه در روز کاهش يافت و پيشبيني شده بود که با توجه به کاهش ضريب توليد از اين ميدان، ميزان توليد فروزان تا سال 1384 به روزانه 20 هزار بشکه کاهش يابد، به همين دليل اوايل سال 1381 قرارداد اجراي طرح توسعه ميدان فروزان در قالب طرح توسعه ميدان فروزان و اسفنديار بين شرکت ملي نفت ايران و شرکت مهندسي و توسعه نفت (متن) امضا و مدت اجراي پروژه پنج سال و زمان پايان ارديبهشت ماه 1386 تعيين شد.
پس از امضاي اين قرارداد، شرکت پتروايران نيز به عنوان پيمانکار عموميپروژه انتخاب شد که به منظور اجراي طرح توسعه با کنسرسيوم شرکتهاي SLP انگليس و تاسيسات دريايي ايران قرارداد امضا کرد و قرار شد ميزان توليد نفت خام از اين ميدان مشترک به 65 هزار بشکه افزايش يابد اما پس از مدتي شرکت نفت فلات قاره به عنوان بهره بردار اعلام کرد که ميدان نفتي فروزان توانايي توليد نفت خام بيشتري را دارد، بنابراين در آن زمان با ايجاد تغييرات تازه در طراحيها و نوع تاسيسات، قيمت پروژه افزايش يافت و به دليل عدم تصويب افزايش قيمت در شوراي اقتصاد، پروژه متوقف، قرارداد اجراي طرح توسعه ميدان نفتي فروزان فسخ و اجراي آن به شرکت نفت فلات قاره واگذار شد.
بنابراین گزارش، پس از آن شرکت ملي نفت ايران با شرکت سايپم تريون هندي براي توسعه ميدان مشترک نفتي فروزان به توافق رسيد و از سوي کارفرماي طرح گفته ميشد با اين قرارداد پروژه توسعه ميدان نفتي فروزان وارد فاز جديدتري شده است، اما بعد از همه اين اقدامات، توليد نفت خام اين ميدان فقط 15 هزار بشکه افزايش يافت و از 65 هزار بشکه به 80 هزار بشکه رسيد.
ایسنا در گزارشی درباره وضعیت این میدان نفتی نوشته بود: "در نهايت طرح توسعه سکوهاي اين ميدان نفتي مشترک به شرکت تاسيسات دريايي واگذار شد و شرکت تاسيسات دريايي براي شتاب بخشيدن در اجراي اين پروژه، ساخت عرشههاي اين ميدان را به يک شرکت خارجي سپرده است.در اين راستا محمدرضا بهاري،معاون فراساحل شرکت مهندسي و ساخت تأسيسات دريايي ايران گفته که پس از نصب و راه اندازي سکوي دريايي، توليد اين سکوي ميدان فروزان از اواخر سال 95 يا اوايل سال 96 آغاز ميشود.وی اعلام کرده سکوي توليد در اواخر شهريور ماه سال 1395 نصب شده و اقدامات لازم برای بهره برداری از آن انجام خواهد شد. سعيد حافظي، مديرعامل شرکت فلات قاره، از آماده شدن دو سکوي ميدان نفتي فروزان در سال جاری خبر داد و اين در حالي است که بنا بوده اواخر سال گذشته توليد زودهنگام از اين ميدان محقق شود که اين امر در خوشبينانهترين حالت به اوايل سال جاري موکول شده است البته در حالي که توسعه ميدان مشترک نفتي فروزان به دليل نبود منابع مالي کافي براي مدتي طولاني متوقف بوده است، مجري طرح توسعه ميدان نفتي مشترک فروزان، از دوبرابر شدن توليد نفت در ميدان فروزان تا سال 95 خبر داده بود."
این گزارش می افزاید: در راستای توسعه این میدان نفتی و بهره برداری بیشتر از منابع آن؛ نصب ۲ سکوی میدان مشترک فروزان در نیمه نخست امسال انجام می شود. شانا در این زمینه خبر داده است: "عملیات بارگیری جکت سکوی مسکونی Fyb میدان فروزان با حضور محسن پاکنژاد، معاون امور تولید شرکت ملی نفت ایران، حمید بورد، مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران، حمیدرضا مومنی، مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم و دست اندرکاران طرح آغاز شد."
بنابراین گزارش، این جکت هزار و ۲۵ تن وزن دارد و در یارد شرکت نفت سازه قشم ساخته شده است؛ این پایه سکو تا پایان خرداد ماه امسال در میدان فروزان نصب خواهد شد. تاپ ساید این سکو نیز در بوشهر ساخته و تکمیل شده است و پس از استقرار و پایه کوبی جکت، بارگیری و نصب خواهد شد. افزون بر این، جکت و تاپ ساید سکوی سرچاهی F١٨ نیز که به همت شرکت IGC و پارس فراگام ساخته شده، هم اکنون در یارد این شرکتها در قشم تکمیل و آماده بهره برداری است، بارگیری این سکو که بیش از سه هزار و صد تن وزن دارد، پس از استقرار نسبی جکت سکوی Fyb آغاز خواهد شد. به این ترتیب، کار نصب سکوی مسکونی Fyb و سکوی سرچاهی F١٨ در نیمه نخست امسال به طور کامل انجام میشود.
یادآور می شود: طرح توسعه میدان نفتی فروزان از جمله طرحهای توسعه ای صنعت نفت به شمار میآید که به دلایل مختلف بسیار زمانبر بوده است. روش تامین مالی این طرح اواخر سال ۸۷ از بیع متقابل به استفاده از منابع داخلی تغییر یافت و مقرر شده بود این طرح ظرف ۳۶ ماه (تا پایان سال ۹۰) به بهرهبرداری برسد.
نظر شما