حجت الاسلام سیدمجتبی معنوی، استاد حوزه و دانشگاه در گفت و گو با خبرنگار مهدویت خبرگزاری شبستان پیرامون جایگاه و اهمیت دعای افتتاح که خواندن آن در شب های ماه مبارک رمضان سفارش شده است، اظهار کرد: با توجه به اینکه ماه مبارک رمضان، ماه دعا و نیایش است به خصوص دعاهایی که از ناحیه معصومین(ع) به ویژه از ناحیه حضرت امام عصرعلیه السلام وارد شده، لازم است که ما توجه بیشتری به دعا در این ماه داشته باشیم و از این طریق رابطه خود را با خداوند متعال استحکام بیشتری ببخشیم.
وی افزود: خداوند در آیه 77 سوره مبارکه فرقان می فرماید: «قُلْ ما يَعْبَؤُا بِکُمْ رَبِّي لَوْ لا دُعاؤُکُمْ فَقَدْ کَذَّبْتُمْ فَسَوْفَ يَکُونُ لِزاماً؛ بگو: «پروردگارم برای شما ارجی قائل نیست اگر دعای شما نباشد...» بر اساس آنچه در این آیه مبارکه آمده است اگر ما اهل دعا نباشیم خداوند به ما اعتنایی نخواهد کرد. ما در ماه مبارک رمضان برای خدا روزه می گیریم و برای اینکه بتوانیم با او ارتباط و مناجات بیشتری داشته باشیم. باید به دعا متوسل شویم. پس نباید این را دست کم گرفت همچنان که امام باقر علیه السلام فرمودند: «نسبت به دعا کم لطف نباشید زیرا دعا راهبردی برای رسیدن به آرمان هاست» به خصوص دعاهایی که در رابطه با ماه مبارک رمضان وارد شده است از جمله دعای افتتاح.
استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به ویژگی های خاص ماه مبارک رمضان تصریح کرد: این ماه سه ویژگی دارد؛ نخست؛ گرفتن روزه، دوم؛ برقراری ارتباط بیشتر با خداوند متعال و سومین ویژگی ماه مبارک رمضان این است که ماه انتظار امام دوازدهم(عج) است. به ما توصیه شده که در این ماه هم توفیق روزه داری از خدا بخواهید، هم توفیق قرائت قرآن و هم از خداوند درخواست کنیم که ما را از منتظران ظهور امام عصر(عج) قرار دهد. و برای اینکه بتوانیم از منتظران آن حضرت(عج) باشیم بهترین راه این است که بهترین دعاها را از بهترین مردم و انسان کامل (امام زمان) دنبال کنیم، دعایی معروف و مشهور به «دعای افتتاح» که از ناحیه امام عصر (ع) وارد شده است.
حجت الاسلام معنوی ادامه داد: صدور این دعا با توجه به قرائنی که وجود دارد از سوی امام عصر علیه السلام بوده و خواندن این دعا در هر شب از ماه مبارک رمضان سفارش شده است. از این متن برمی آید که این دعا نه تنها مورد توصیه حضرت حجت(عج) است بلکه ایشان در مکتوب و مرقومه ای خطاب به «محمد بن عثمان امری» دومین نایب خاص خود (که 40 سال نیابت حضرت(عج) را برعهده داشته است) این دعا را تعلیم داده و او نیز دعا را منتشر کرده است.
کارشناس مرکز تخصصی مهدویت تاکید کرد: بررسی حالات نواب خاص امام زمان(عج) نشان می دهد که آنها هیچ گاه کاری از جانب خود و با سلیقه و طبق نظر خود انجام نمی دادند، بنابراین این دعا به دستور امام و از ناحیه امام است و از طرق معتبری به ما رسیده است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: به عبارت دیگر وقتی سیر تطور منابعی که این دعا را نقل کرده اند بررسی می کنیم به کتاب هایی می رسیم از قبیل «مصباح المتهجد» اثر شیخ طوسی، کتاب «اقبال الاعمال» سیدبن طاووس، «مصباح» کفعمی، «بلد الامین» و «زاد المعاد» علامه مجلسی و در نهایت «مفاتیح» مرحوم شیخ عباس قمی. این سیر تطور منابع دعا نشان می دهد که این دعا در منابع معتبری و از ناحیه علمای شاخص ثبت و ضبط شده و توسط شخص معتبری نیز به ما رسیده است. یعنی واسطه ای که ما این دعا را از او دریافت می کنیم «محمد بن عثمان امری» است شخصی ثقه و مورد اعتماد امام عصر(عج) و جزء سران سازمان وکالت.
ادامه دارد...
نظر شما