به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از شیراز، آیت الله علی شیخ موحد، رئیس حوزه علمیه خواهران فارس امروز (۲۱خرداد) با اشاره به تفسیر آیه 26 سوره بقره، گفت: قرآن چند مثال برای منافقین و کفار زد و عده ای اشکال وارد کردند که فصاحت و بلاغت قرآن این نیست که مثال بزند و بر این اصل نقد وارد کردند.
وی با تاکید بر اینکه قرآن می فرماید خداوند ابایی ندارد که مثال بزند چرا که مثال زدن و تمثیل یک امر عقلی است، افزود: با تمثیل مسئله مورد گفتگو حالت حضور و شهود پیدا می کند و تمثیل در تمام ملل وجود داشته و دارد، مثال زدن در عرب بوده و اینطور نیست که قرآن مثال زدن را آورده باشد و نشان می دهد این نقد هم بهانه بوده است.
آیت الله شیخ موحد با اشاره به اینکه این اولین آیه ایست که مفسرین در رابطه با جبر و اختیار در آن صحبت می کنند، یادآور شد: بحث جبر و اختیار از اینجا آغاز شده و این آیه مقدمه ای بر این مهم است
وی با یادآوری این مطلب به تفاوت مالکیت انسان و مالکیت خدا، افزود: انسان مالک است اما در پناه تعقل؛ همه مالکیت های انسان محدود به حکم عقل است و مالکیت خدا مثل مالکیت انسان نیست و محدود به تعقل نیست چرا که خدا خود عقل را آفریده است و فوق عقل است و خالق هیچ وقت محاط نمی شود و همواره محیط است و چون خدا رحمانیت جز ذاتش هست و لذا تمام اعمال خدا با رحمانیت تفسیر می شود.
نماینده ولی فقیه در سازمان جهاد کشاورزی فارس اظهار داشت: خداوند متعال تشریع (قانون گذاری) را بر اساس تعقل بشر آورده است و ثواب و عقاب بر همین اساس خواهد بود، اختیار و اضطرار و ثواب و عقاب بر اساس قانون عقل می شود و همه افعالی که قرآن به خدا نسبت می دهد، بعد از اختیار بشر است.
وی با اشاره به اینکه بر اساس آیه پنج سوره مبارکه صف، اضافه کرد: آنچه که همچون مثل «یضل به» به خدا نسبت داده شده و در قرآن آمده، بعد خواست بشر است.
نظر شما