تشریع قوانین و احکام در اسلام بر اساس مبنای عقلاست

خبرگزاری شبستان: نماینده ولی فقیه در سازمان جهاد کشاورزی فارس با تاکید بر اینکه در باب تشریع قانون مبنای عقلا، مبنای شرع است، گفت: عقلا در قوانین خودشان یک طریق دارند و قوانین آنها بر اساس مصالح و مفاسد است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از شیراز، آیت الله علی شیخ موحد، نماینده ولی فقیه در سازمان جهاد کشاورزی فارس امروز (22خرداد) در جلسه تفسیر قرآن، گفت: بر اساس آیات قرآن همچون آیه شریفه 90 سوره مبارکه نحل و آیه شریفه 28 سوره مبارکه اعراف و آیات دیگر قرآن می توان دست یافت که مبنای قانون گذاری خداوند متعال بر اساس عقل بوده است.

 

وی با اشاره به اینکه شارع مقدس، بر اساس صحت طریق عقلا، قوانین را وضع کرده است مثلا راستگویی را مدح و دروغگویی را نکوهش می کند، افزود: احکام شرع بر اساس امضای حکم عقلاست، حسن و قبح تابع زمان و مکان است و اینکه می گویند احکام اسلام بر اساس زمان و مکان قابل تغییر است زیرا امضا حکم توسط عقلا بر اساس زمان و مکان است.

 

رئیس حوزه علمیه خواهران فارس با تاکید بر اینکه در باب تشریع قانون مبنای عقلا، مبنای شرع است، اظهار داشت: عقلا در قوانین خودشان یک طریق دارند و قوانین آنها بر اساس مصالح و مفاسد است و جزا هم بر همین اساس استوار شده است.

 

آیت الله شیخ موحد با یادآوری این مطلب که عقلا زندان را مجازات نمی دانند و فقط در برخی اوقات مجازات می دانند، افزود: عقلا در قانون اجبار را قبول ندارند و شرع هم همین می گوید و اجبار در اسلام حکم ندارد و ثواب و عقاب هم بر همین اساس است.

 

وی با یادآوری این مطلب که جبر و اختیار بسیار راه ساده ای دارد، اضافه کرد: تشریع تکلیف نمی تواند بر اساس اجبار باشد و هرجا تکلیف هست باید اختیار هم همراه آن باشد و ثواب و عقاب بر اساس کسب اختیاری است و مگر اعمالی که الان از مسیر اختیار خارج است ولی مقدمات آن بر اساس اختیار بوده است.

 

این مقام مسئول با تاکید بر اینکه نماز در هیچ حالی ترک نمی شود، اظهار داشت: در باب جبر و اختیار هرجا خدا «اضلال» را به خودش نسبت داده، این کلمه بعد از اختیار بشر مفهوم پیدا می کند.

 

آیت الله شیخ موحد با اشاره به اینکه بحث قضا و قدر به جبر و اختیار ربطی ندارد و در مقابل قضا و قدر تکلیف قرار نمی گیرد، تاکید کرد: آنچه در این مسئله مهم است قضا و قدر با تکلیف جمع نمی شود.

 

وی با یادآوری این مطلب که جبر با تشریع و تفویض همراهی ندارد و هیچ وقت کسی با اجبار اهل اطاعت نمی شود، تاکید کرد: فسق در لغت یعنی خارج از طاعت بودن اما اینکه فسق کفر است یا نه، در شیعه و اهل سنت اختلاف وجود دارد خود فسق به تنهایی کفر نیست اما باید دید دلیل فسق کفر است یا خیر؛ مفسد آنست که نظم اجتماعی را بهم بزند.

 

 

کد خبر 635205

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha