قدر، شبی که همزمان با آفرینش جهان آفریده شد/ امضای امور  در شب بيست و سوم رمضان صورت می گیرد

خبرگزاری شبستان: تقدير امور و سرنوشت ‌ها در شب قدر، يعنی شب نوزدهم، تحكيم آن در شب بيست و يكم، و امضا ‏آن در شب بيست و سوم صورت می ‏‌گيرد.

خبرگزاری شبستان/یاسوج:

در طول سال، روزها، شب ‌ها، ماه‌ ها و زمان های متفاوتی وجود دارد که بعضی به واسطه عنايت و توجه خداوند و اثراتی که بر اين زمان ‌ها مقرر شده يا اتفاقاتی که در آنها روی داده يا می ‌دهد دارای اهميت، شرافت و عظمت ويژه ‌ای هستند که يکی از اين زمان ‌ها شب قدر است، حيات و ممات انسان در اين شب مقدر می ‌شود و نزول قرآن با اين شب گره خورده است.

 

در روايات شب ‌های نوزده و بيست و يك و بيست و سوم ماه مبارك رمضان را شب قدر می ‌گويند.

 

در خصوص شب نوزدهم می ‌گويند ليله التقدير است، يعنی شبی كه جميع امور نسبت به جميع موجودات اندازه‌ گيری می ‌شود؛ لذا اين شب ‌ها شب سرنوشت ساز است.

 

در روايات بسيار داريم كه بعضی ‌ها شب پانزدهم ماه شعبان را مطرح كرده‌اند كه در رابطه با ارزاق است، شب بيست و يكم هم شب ضبط و ربط (ليله القضا) و شب بيست و سوم شب امضا و ابرام (ليله الابرام) است، جايز دانستن و بجا آوردن آداب مخصوص در هر سه شب ارزشمند بوده و سرنوشت ساز و نبايد به يك شب كفايت كرد و در روايات بسيار سفارش شده در اين سه شب به استغفار و سپس دعا كردن بپردازيد؛ بنابر اين، مي توان گفت شب قدر، شب تقدير و اندازه گيری و شب تعيين حوادث جهان ماده است.

 

بر اساس حديث شيعه که از حماد بن عثمان از حسان بن علی از امام جعفر صادق (علیه اسلام) نقل شده؛ شب قدر تا قيامت باقی ‌است و بنابر آموزه ‌های اسلامی خوابيدن در شب قدر مذموم و شب ‌زنده‌ داری در آن سفارش و دعا و استغفار در اين شب را وظيفه دانسته اند.

 

حجت ‌الاسلام حمید برازش، مدیر کل تبلیغات اسلامی استان کهگیلویه و بویراحمد، در زمینه منزلت و موهبت ليالی قدر، گفت: بر اساس روايات، شب قدر اختصاص به دوران رسالت پيامبر اکرم (‏صل الله علیه و آله وسلم) ندارد و در زمان‏ های گذشته نيز وجود داشته است.

 

وی عنوان کرد: علامه مجلسی ‏در بحارالانوار از امام جواد (علیه السلام) نقل کرده است:  خداوند شب قدر را در آغاز آفرينش جهان آفريد و در آن اولين پيامبر و نخستين وصی را هستی بخشيد.

 

برازش، ادامه داد: از طرف ديگر در حديثی از پيامبر اکرم(صل الله علیه و آله وسلم) آمده است: خداوند به امت من شب قدر را بخشيد و احدی از امت‏ های پيشين از اين موهبت برخوردار نبودند.

 

این مسئول فرهنگی و تبلیغی استان کهگیلویه و بویراحمد، عنوان کرد: جمع اين دو روايت نشان می ‏دهد که اصل شب قدر از قبل بوده، ولی فضايل بسيار بالایی به صورت ويژه، در آن شب برای امت اسلام قرار داده شده که در امت‏ های پيشين سابقه نداشته و شب قدر حقيقت و واقعيتی است که در جهان هستی مقدر شده است.

 

مدیر کل تبلیغات اسلامی استان کهگیلویه و بویراحمد، در زمینه اعمال خاصه شب بيست و سوم ماه رمضان، گفت: غسل، شب زنده دارى، صد رکعت نماز، زيارت امام حسين (عليه السلام)، خواندن سوره هاى عنکبوت، روم و دُخان، خواندن هزار بار سوره قدر و دعا براى امام زمان (عجل الله تعالی فرجه شریف) از مهم ترين اعمال ويژه سومين شب قدر ماه مبارک رمضان است.

 

برازش، شب زنده داری را عملی پسنديده در اين شب قدر خواند و اضافه کرد: به فرموده امام علی (علیه السلام)، پيامبر خدا در دهه آخر ماه رمضان، بستر خود را جمع مى کرد و کمرش را مى بست و شب بيست و سوم، خانواده خود را بيدار مى کرد و در آن شب، به صورت خفتگان، آب مى پاشيد.

 

وی خاطرنشان کرد: در دعائم الإسلام نيز آمده است که فاطمه (سلام الله علیها) نمى گذاشت که کسى از خانواده اش در شب بيست و سوم بخوابد و خواب آنان را با کم خوردن درمان مى کرد و از روز براى آن شب، آماده مى شد و مى فرمود: «محروم، کسى است که از خير آن بى بهره بماند».

 

این مسئول فرهنگی با بيان اينکه مستحب است در اين شب قدر، صد رکعت نماز خوانده شود و در هر رکعت يک بار حمد و ده بار سوره اخلاص، اظهار داشت: به فرموده حضرت امام باقر(علیه السلام)، هر کس شب بيست و سوم ماه رمضان را زنده بدارد و در آن صد رکعت نماز بخواند، خداوند در زندگى او گشايش و کار دشمنان او را خود بر عهده مى گيرد و او را از غرق شدن، زير آوار ماندن، سرقت، و از شرّ دنيا مصون مى دارد و وحشت نکير و منکر را از او بر مى دارد؛ از همنشينان پيامبران و صديقان و شهيدان و صالحان قرار داده مى شود و آنان چه نيکو همنشينانى اند.

 

وی با اشاره به قرائت زيارت امام حسين (علیه السلام) در شب قدر، خاطرنشان کرد: حضرت امام جواد (علیه السلام) فرمودند: «هر کس در شب بيست و سوم ماه رمضان، امام حسين(علیه السلام) را زيارت کند، همان شبى که اميد است شب قدر باشد، روح هاى بيست و چهار هزار فرشته و پيامبر با او مصافحه مى کنند، که همگى از خداوند اذن مى گيرند که آن شب، حسين عليه السلام را زيارت کنند».

 

برازش، خواندن سوره هاى عنکبوت، روم و دُخان در اين شب الهی را برگ برنده مومنان دانست و گفت:  امام صادق (علیه السلام) نيز خطاب به ابو بصير فرمودند: «هر کس دو سوره عنکبوت و روم را در شب بيست و سوم ماه رمضان بخواند، به خدا قسم، او از اهل بهشت است و هرگز در اين سخن استثنا نمى کنم و نمى ترسم که خداوند، در اين سوگند گناهى بر من بنويسد؛ چون اين دو سوره نزد خداوند، جايگاهى والا دارند».

 

مدیر کل تبلیغات اسلامی استان کهگیلویه و بویراحمد، خواندن سوره منتسب به اين شب يعنی قدر را ارزشمند دانست و ابراز داشت: اختصاص خواندن اين سوره در اين شب نيز با سندهاى چندى از امام صادق (علیه السلام) براى ما روايت شده که فرمود: «اگر کسى در شب بيست و سوم ماه رمضان، هزار بار سوره " إنّا أنزلناه" بخواند، صبح خواهد کرد، در حالى که يقين او، با اعتراف به آنچه مخصوص ماست، استوار خواهد بود و اين نيست مگر به سبب آنچه در خواب خود مى بيند».

 

وی دعا براى فرج امام زمان (عجل الله تعالی فرجه شریف) را از مهم ترين اعمال خاص شب قدر عنوان کرد و گفت: از مصباح المتهجّد به نقل از محمّد بن عيسى آمده که پس از ستايش خداى متعال و درود بر نبي مکرم اسلامی حضرت محمّد (صل الله عليه و آله و سلم)، بگو «خداوندا در اين ساعت و در هر ساعت، براى ولى خود، سرپرست و نگهبان و پيشوا و ياور و راهنما و چشم باش، تا آن که او را در زمين خود، با اطاعت و رغبت مردم ساکن سازى و وى را در آن به مدت طولانى بهره مند گردانى».

 

برازش، با بيان اينکه طبق آیات و روايات قرآنی شب قدر عزيزترين و عظيم ترين شب سال است، گفت: شب قدر، شبی است که در آن مقدرات يک ساله انسان را می نويسند و بر امام عصر (عجل الله تعالی فرجه شریف) عرضه می کنند.

 

مدیرکل تبلیغات اسلامی استان کهگیلویه و بویراحمد، با بيان اينکه در اين شب، شيطان در غل و زنجير است، خاطرنشان کرد: خداوند متعال در سوره قدر به عظمت اين شب اشاره کرده و ارزش آن را برتر از هزار ماه دانسته است.

 

برازش، به آيه 185 سوره بقره اشاره و یادآور شد: قرآن در ماه رمضان نازل شده و از طرفی در سوره قدر می فرمايد: قرآن را در شب قدر نازل کرديم.

 

وی گفت: در این فرصت طلایی باید دل‌ های خود را با مقام والا و فضایل گران‌ بهای امیر مؤمنان و سرور متقیان عالم آشنا کرده و برای دستیابی به سعادت دنیوی و اخروی، راه و اهداف ایشان را سرمشق و الگوی خود قرا دهیم.

 

حجت الاسلام صفدر پناهی، مسئول شورای سیاست گذاری ائمه جمعه استان کهگیلویه و بویراحمد هم گفت: بنابر ديدگاه حكمت الهى، در نظام آفرينش، هر چيزى اندازه ‏اى خاص دارد و هيچ چيزى بى‏ حساب و كتاب نيست.

 

پناهی، اظهار داشت: شب قدر يكى از شب ‏‌هاى دهه آخر ماه رمضان است که طبق روايات، يكى از شب ‏‌هاى نوزدهم يا بيست‌ و ‌يكم و به احتمال زيادتر، بيست‌ و‌ سوم ماه مبارك رمضان است.

 

وی ادامه داد: در اين شب كه شب نزول قرآن به شمار می ‌آيد، امور خير و شر مردم و ولادت، مرگ، روزى، حج، طاعت، گناه و خلاصه هر حادثه ‏‌اى در طول سال در این شب مقدر می شود.

 

پناهی، عنوان کرد: شب قدر شبى است كه همه مقدرات تقدير شده و قالب معين و اندازه خاص هر پديده، روشن و اندازه‏‌ گيرى می ‌‏شود.

 

این مسئول، با بیان اینکه در شب قدر، قرآن نازل شده است، اضافه کرد: حوادث سال آينده در این شی مقدر و اين حوادث بر امام زمان (عجل الله تعالی فرجه شریف) عرضه می شود و در حقیقت می ‌‏توان گفت، شب قدر، شب تقدير و شب اندازه‌‏ گيرى و شب تعيين حوادث جهان ماده است.

 

وی به آيه 185 سوره مباركه «بقره» مبنی بر اینکه می ‌‏فرمايد: «شَهْرُ رَمَضانَ الَّذِي أُنْزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ» اشاره و ابراز داشت: طبق اين آيه، نزول قرآن در ماه رمضان بوده و در آيات سوم و پنجم سوره مباركه دخان می ‌‏فرمايد: «إِنَّا أَنْزَلْناهُ فِي لَيْلَةٍ مُبارَكَةٍ إِنَّا كُنَّا مُنْذِرِينَ؛ فِيها يُفْرَقُ كُلُّ أَمْرٍ حَكِيمٍ؛ أَمْراً مِنْ عِنْدِنا إِنَّا كُنَّا مُرْسِلِينَ.» اين آيه نيز تصريح دارد كه نزول دفعى قرآن در يك شب بوده كه از آن به شب مبارك تعبير شده است.

 

پناهی، خاطرنشان کرد: در اين شب مبارك، ملائكه و روح با اجازه پروردگار عالميان نازل می ‌‏شوند «تَنَزَّلُ الْمَلائِكَةُ وَالرُّوحُ فِيها بِإِذْنِ رَبِّهِمْ» و روايات تصريح دارند كه آنها بر قلب امام هر زمان نازل می ‌‏شوند.

 

مسئول شورای سیاست گذاری ائمه جمعه استان کهگیلویه و بویراحمد، اظهار داشت: بيان جايگاه و قدر شب قدر عملی است دشوار كه تنها راه ‏يافتگان به آن شب عزيز می ‏‌توانند واقعيت و حقيقت آن را بيان دارند؛ چرا كه قرآن به پيامبر خدا فرمود: و تو چه دانی شب قدر چيست؟.

 

پناهی، با بيان اينكه نزول جامع‌‏ ترين، كامل‏‌ ترين و ماندگارترين كتاب الهی بر عظمت و منزلت شب قدر افزوده، تاکیدکرد: طبق روايات يكی از ويژگی ‌های شب قدر، شب ولايت و امامت بوده و معنای رواياتی كه شب قدر را به فاطمه زهرا (سلام الله علیها) تفسير كرده، روشن شد كه حقيقت شب قدر امامت و ولايت است و حقيقت ولايت و امامت زهرا (سلام الله علیها) است.

 

وی يادآور شد: پيامبر‌اكرم (صل الله علیه وآله وسلم) فرموده‌اند: «هر ‌كس كه از فيض شب قدر محروم شود، از تمام خيرات محروم شده و محروم نمی ‌‌ماند از خيرات شب قدر، مگر كسی كه با اعمال خويش خود را محروم کرده باشد»؛ لذا بايد تلاش مضاعف كرد تا غفران الهی در اين شب بخششِ گناهان شامل حال انسان شود.

 

این مسئول، ادامه داد: تقدير امور و سرنوشت ‌ها در شب قدر، يعنی شب نوزدهم، تحكيم آن در شب بيست و يكم، و امضا ‏آن در شب بيست و سوم صورت می ‏‌گيرد.

 

پناهی، بخشش گناهان را از ديگر آثار احيای شب قدر دانست و گفت: يكی ديگر از ويژگی ‌های شب قدر بخشش گناهان و عفو عاصيان و مجرمان است، پس بايد تلاش كرد تا اين فيض عظمای الهی شامل حال انسان شود.

کد خبر 636303

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha