«نیایش فیلسوف» دکتر «غلامحسین ابراهیمی دینانی» را بخوانید

خبرگزاری شبستان: کتاب «نیایش فیلسوف» از مجموعه فلسفه و کلام نشر«هرمس» شامل بیست و هفت مقاله در حوزه فلسفه و کلام از دکتر دینانی است.

به گزارش خبرگزاری شبستان، عقل با غرور فاصله بسیار دارد. اگر کسی ادعا کند که عقل متواضع ترین موجودی است که خداوند آفریده، ‏سخنی به گزاف نگفته است؛ زیرا عقل به موازین توانایی خویش واقف ‏است و به حدود ناتوانی خود نیز اعتراف می کند. عقل امور غیرقابل ادراک ‏را از آنچه قابل ادراک است باز می شناسد و آنجا که کمیت ادراک لنگ می شود، حکم به توقف می دهد. آنجا که انسان به خطای خود پی می برد و به گناه خویش اعتراف می کند، بدون تردید از عقل مدد می گیرد.

آنچه در بالا آمده از بخشی از مقدمه کتاب نیایش فیلسوف کتابی شامل بیست و هفت مقاله در حوزه فلسفه و کلام است که به قلم دکتر دینانی نوشته شده و انتشارات هرمس آن را چاپ کرده است.  

 عناوین بیست و هفت گانه این اثر عبارت اند از:

«نیایش فیلسوف»، «نگاهی به فصوص الحکم جنیدی»

«نقد و بررسی برخی از آثار و نظریات احمد حمید الدین کرمانی»

 و «سه مقاله فلسفی از خواجه نصیر تا ملا صدرا»

«شبه آکل و مأکول»، «علامه طباطبایی و نظر متکلمان درباره علم خداوند به جزییات»

«انسان کامل»، «ابن طفیل»، «نفس و روح در نظر شیخ مفید»

«عقل و دل»، «اصالت ماهیت از میرداماد تا عصر حاضر»

«اندیشه‏های فلسفی ابوالحسن عامری»، «دین و فلسفه»

 «آراء و نظریات حکیم متأله مرحوم علی اکبر مدرس یزدی»

«اسماء و صفات حق از نظر صدر المتألهین بر اساس اشتراک معنوی وجود»

«کلام ماتریدی»، «متناهی و غیر متناهی»

«دو جریان متفاوت فکری در حوزه فلسفی اصفهان»

«ابدا یا ابتدا»

«گستره خیال»

«عقل و استدلال در تفکر ابن جوزی»

و...

 در بخش دیگری از مقدمه این اثر می خوانیم:«کسانی که از عقل دور می شوند و با احکام خرد فاصله پیدا می کنند، در گمراهی و پریشانی گرفتار می آیند. عقل حقیقتی ادراکی است که غیر از ادراک به کار ‏دیگری نمی پردازد. در برخی روایات اسلامی از عقل با عنوان نور یاد شده ‏و در برخی از روایات دیگر حجت و پیغمبر باطن شناخته شده است. کسانی که عقل را حجت و پیغمبر باطن می شناسند، به این واقعیت نیز اعتراف می کنند که پیغمبر باطن به هیچ وجه با پیغمبر ظاهر ضدیت و مخالفت ندارد، زیرا ظاهر در مرتبه باطن همان باطن است و باطن نیز در ‏مرحله ظاهر، جز همان امر ظاهر چیز دیگری نیست.»

گفتنی است: غلامحسین ابراهیمی دینانی (زاده ۵ دی ۱۳۱۳ برابر ۲۶ دسامبر ۱۹۳۴ در روستای دینان، از توابع درچه، اصفهان)، فیلسوف ایرانی است. عمده شهرت وی به علت پژوهش در حکمت اشراق و سهروردی و احیای آن در سال‌های اخیر است. وی با بررسی تمامی آثار و نوشته‌های شیخ شهاب‌الدین سهروردی تا کنون چندین کتاب مهم در رابطه با فلسفه و افکار این فیلسوف ایرانی نگاشته‌است.

کلاسهای آزاد وی جهت دانشجویان فلسفه و محققین و علاقه‌مندان مطالعه آزاد فلسفه اسلامی در انجمن حکمت و فلسفه ایران برقرار است. غیر از کلاسهای دانشگاهی و آزاد، دینانی سلسله درسهایی با عنوان معرفت در شبکه چهار تلویزیون ایران دارد.

 انتشارات هرمس اثر حاضر را در 495 صفحه چاپ و روانه بازار نشر کرده است.

 

کد خبر 636861

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha