به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان: 31 خرداد در تقویم رسمی جمهوری اسلامی ایران به نام «روز بسیج اساتید» شناخته می شود. با توجه به تاثیر و گستردگی بسیج بر جامعه و از سوی دیگر جایگاه اساتید بر رشد فکری و اندیشه مردم به ویژه جوانان بر آن شدیم تا ارتباط متقابل این دو را بررسی کنیم. در این راستا با حجت الاسلام سید سجاد ایزدهی، مدیر گروه سیاست پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به گفت وگو پرداخته ایم که حاصل آن را می خوانید:
حجت الاسلام سید سجاد ایزدهی، مدیر گروه سیاست پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در گفت وگو با خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، با اشاره به اینکه وقتی صحبت از بسیج می شود مراد یک روح مردمی است، اظهار کرد: بسیج درصدد رسیدن به غایت و اهداف انقلاب است و طبیعتا متناسب با شرایط روز در این مسیر حرکت می کند و راهگشا و راهنما است.
وی ادامه داد: زمانی که از بسیج صحبت به میان می آید یعنی گروهی که وفادار به انقلاب و اسلام هستند. گروهی که بیش از هر چیز مردمی و متعلق به مردم است. یک گروه مردم نهاد که برای تامین اهداف نظام خارج از رویکردهای دولتی و به واسطه اعتماد به نیروهای مردمی کار می کنند. اگر این حمایت بسیج در زمان جنگ باشد به معنای مبارزه با دشمن خارجی و یاری رساندن به نیروها و رزمندگان اسلام است.
ایزدهی تصریح کرد: اگر این کمک در زمان صلح باشد شرایط تفاوت می کند و این حضور می تواند در عرصه های فرهنگی، سازندگی و بسیاری از دیگر حوزه ها دیده شود. بسیج در هر زمینه ای کارکرد متناسب با زمانه خودش را دارد و هدف و غایت اش هم بحث حفظ نظام، توسعه نظام و کمک به مردم است.
این محقق گفت: اما وقتی که صحبت از بسیج در محدوده اساتید است، کارکرد متفاوت می شود. بسیج اساتید طبیعتا به مثابه افسران جنگ نرم است و واسطه تبیین، تبلیغ، رفع شبهات و بیان کردن نقاط قوت و حتی نقد نظام را بر عهده دارد.
عضو هیات علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی ادامه داد: بخش دیگری از کارکرد بسیج اساتید مساله تولید علم است. نظام اسلامی اگر مبتنی بر نرم افزاری از مباحث فرهنگی و در واقع تمدن نوین اسلامی قرار گرفته است بنابراین، به دانشی که می تواند به واسطه آن تمدن اسلامی را بسازد و همچنین نرم افرازی که به واسطه آن اهدافش را تعیین کند، نیاز دارد و این مهم مساله ای است که انتظار می رود قشر فرهیخته و دانشگاهی بسیجی آن را به سرانجام برساند.
وی با اشاره به کارکرد دیگر بسیج اساتید، اظهار کرد: این قشر باید با کارگزاران نظام تعامل داشته باشند، یعنی آنها باید بتوانند از یک طرف کارگزاران نظام را پشتیبانی کنند و حمایت های معنوی و علمی را برایشان انجام دهند و از طرف دیگر رویکرد نقد و نظارت داشته باشند. به بیان دیگر بسیج اساتید باید بتواند کارگزاران نظام را به گونه ای مطلوب جدا از خوبی ها و بدی ها، نقد مطلوب کند و نقدی هم که می کند در راستای اصلاح باشد نه تخریب.
ایزدهی با اشاره به نقش بسیج اساتید در حوزه رفع شبهات تاکید کرد: شبهه های هدفمند و هوشمندی مطرح می شود که از یک طرف مبانی دینی مردم را نشانه رفته است و از طرف دیگر مبانی انقلابی مردم را. این شبهات به خصوص در فضای مجازی فراگیر هستند، در این میان بسیج اساتید به مثابه چراغ راه جوانان می تواند درصدد پاسخگویی برآید و مردم را به سوی راه مطلوب سوق دهد.
عضو هیات علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی ادامه داد: در مجموع اساتید بسیجی باید متناسب با شرایط امروز فکر و عمل کنند، همچنین باید متناسب با اهداف عام و فراگیر سازمان بسیج و نظام اسلامی حرکت کنند، اگر چنین باشد بسیج اساتید در مسیر خود حرکت کرده است و به نتایج درخشان تری می رسد اما اگر کوتاهی شود طبیعتا آن کارکرد متناسب را از دست می دهد.
ایزدهی در پاسخ به این پرسش که روحیه بسیجی استادان در پروسه هایی مثل تحول علوم انسانی و تحقق الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت چه آثاری دارد، خاطرنشان کرد: روحیه بسیجی یعنی روحیه انقلابی داشتن به این معنا که باید تلاش و پشتکار مداوم وجود داشته باشد و در میدان عمل هرگز خستگی به میدان نیاید.
وی ادامه داد: بسیج اساتید به ویژه در حوزه علوم انسانی نقش مهمی را ایفا می کند چون از یک طرف باید بر نظام های موجود مادی و الحادی غرب نقد روشنگرانه داشته باشد و از طرف دیگر آن نظام مطلوب و آرمانی اسلام را برای اداره جامعه تولید کند و پروسه تولید علوم انسانی اسلامی و الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت را رو به جلو سوق دهد.
ایزدهی در پایان خاطرنشان کرد: ریل گذاری فرهنگی می تواند نرم افزار و بستر لازم را برای توسعه نظم اسلامی تولید کند و این مهم در گروی فعالیت گروه های انقلابی به ویژه اساتید بسیجی است.
نظر شما