زمان پرداخت زکات فطره تا غروب شب عید فطر است

خبرگزاری شبستان: عضو شورای استفتائات آیت‌الله شبیری زنجانی درباره زمان پرداخت زکات فطره عنوان کرد: زمان پرداخت زکات فطره به فقرا تا غروب شب عید فطر است؛ البته می‌توان این پول را کنار گذاشت و بعد از گذر ایام به فقرا داد.

جواهری، عضو شورای استفتائات آیت‌الله شبیری زنجانی در گفت‌وگو با خبرگزاری شبستان اظهار کرد: کسی که در زمان غروب عید فطر، بالغ و عاقل باشد، در صورتی که غنی باشد، به این معنی که هزینه سال خود را داشته باشد و به دیگران نیازمند نباشد،‌ لازم است که اگر خود، نان‌آور خود یا دیگران است، به ازای هر نفر یک صاع به عنوان زکات فطره بدهد. در این باره باید گفت که بالغ بودن، عاقل بودن، رسیدن غروب عید فطر و غنی بودن از قیود پرداخت زکات فطره است.

وی در تعریف یک صاع اظهار کرد: این مقدار معادل چهار مُد طعام است. مُد از نظر مشهور امروز 750 گرم است. از نظر آیت‌الله شبیری زنجانی هر مُد 900 گرم است. بنابراین چهار مد از نظر مشهور سه کیلوگرم و از نظر آیت‌الله شبیری زنجانی برابر سه کیلو و ششصد گرم می‌شود.

جواهری افزود: آنچه که باید به فقیر در قالب زکات فطره داده شود طعام است. طعام هر آن چیزی است که می‌تواند به صورت بالقوه به عنوان خوراک انسان استفاده شود، مثل نان، برنج، گندم و حبوبات. حتی افراد می‌توانند به میزان وزن طعام خوراک بالقوه حساب کنند و طعام آماده و ساندویچ به فقرا بدهند.

وی با بیان اینکه مستحب است زکات فطره به فقیر داده شود، گفت: زکات فطره از اقسام زکات است، ولی مصارف متعدد دارد. یکی از مصارف آن این است که به فقیر و ‌مسکین داده شود یا صرف امور دینی شود، مانند ساخت مساجد و یا به فرد بدهکار یا در راه مانده داده شده و یا برای تالیف قلوب افرادی که شیعه نیستند استفاده شود. البته مستحب است که زکات فطره به افراد مستمند داده شود. ساخت مسجد و ... در اولویت بعدی است.

جواهری افزود: می‌توان زکات فطره را کارت به کارت کرده و به حساب فرد فقیر واریز کرد. لازم هم نیست کسی را که فقیر است ببینیم. همین که به حساب فقیر ریخته شود کفایت می‌کند تا مبادا فقرا خجالت بکشند و این راه بهتری است. اولویت این است که به فرد زکات را به اقربای خودش که واجب النفقه نیستند، ولی نیازمند هستند بدهد. اگر نیازمندی در اقوام هست که خرج سال را ندارد یا بدهی دارد، مناسب است که زکات به او داده شود.

وی اظهار کرد: زمان دادن زکات فطره آن است که اگر فرد، نماز عید را نمی‌خواند، تا غروب آفتاب روز عید وقت دارد این زکات را بپردازد. اگر نماز را می‌خواند باید زکات را کنار بگذارد یا زودتر به فقیر داده شود، ولو به حساب او ریخته شود. اکنون نیز که عید هم نشده است می‌توان زکات را پرداخت کرد. البته بهتر این است که شب غروب عید پرداخت شود.

جواهری تاکید کرد: البته اگر پول کنار گذاشته شود، باید همان را به فقیر بدهد، مگر اینکه از فقیر وکالت بگیرد و بگوید که این پول را از شما قبض می‌کنم و پول دیگری را به حساب شما می‌ریزم، ولی اگر پول را کنار بگذارد باید همان را به فقیر بدهد.

وی در پاسخ به درستی یا نادرستی اینکه برخی از افراد زکات فطره را کنار می‌گذارند تا در آینده به فقیر بدهند نیز اظهار کرد: اشکالی ندارد. اگر کنار گذاشته شود و 5، 6 ماه بعد هم به فقیر داده شود مشکلی ندارد. 

کد خبر 637938

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha