نمایشنامه های مطرح جهان در پالیز

خبرگزاری شبستان: تماشاخانه ی پالیز نوبت تابستان خود را با اجرای چهار نمایشی آغاز کرده است که هر کدام از نمایشنامه های مهم دوره و یا مولف خود به حساب می آیند.

به گزارش خبرنگار تئاتر شبستان، نمایش های «ماجرای متران پاژ» و «سه خواهر» به کارگردانی محمدحسن معجونی، «آسایشگاه» به کارگردانی محمدحسین زیگساری و «سیستم گرون هلم» به کارگردانی علیرضا کوشک جلالی؛ آثار مهمان تالارهای تماشاخانه ی پالیز در آغاز فصل تابستان هستند. نمایش هایی که دست کم در یک نکته اشتراک دارند و آن این که نویسنده ی هیچ یک از این نمایشنامه ها، ایرانی نیست.

 

محمدحسن معجونی بازیگر و کارگردان تئاتر که در اجرای آثار پیشین خود همواره نمایشنامه های آنتوان چخوف را مدنظر داشته، دو نمایشنامه ی روسی را برای اجرای همزمان در تئاتر پالیز در نظر گرفته است. ماجرای متران پاژ نوشته ی الکساندر وامپیلوف که در سال ۱۹۷۱ نوشته شده و همچون نویسنده اش در ایران چندان مطرح نیست و سه خواهر که از نمایشنامه های مطرحِ آنتوان چخوف است و در ابتدای قرن بیستم در سال ۱۹۰۰ نگارش شده است.

 

ماجرای متران پاژ در بستر تاریخ اجتماعیِ اتحاد جماهیر شوروی روایت می شود و داستان جوانی را به نام کوليسف مطرح می کند که دانشجوي ممتازي است که برای رسيدن به مدارج عالي علمی، حاضر است تا هر مانعی را به هر قيمتِ ممکن از میان بردارد.

 

اجرایی که محمد حسن معجونی از ماجرای متران پاژ روی صحنه ی سالن شماره ی یک پالیز آورده؛ یکی از معدود اجراهای نمایشنامه ای از الکساندر وامپیلوف است که در دوره ی اجرای خود از ۱۸ خرداد ماه تاکنون با استقبال تماشاگران مواجه شده است. ترجمه ی این نمایشنامه بر عهده ی کیوان سررشته بوده و  رضا بهبودی، سعید چنگیزیان، مهتاب ثروتی، حسین حسینیان، حسین امیدی، مژده دایی، امیر قاسمی بازیگران این اجرا هستند.

 

ماجرای متران پاژ تا یکم مردادماه، هر روز ساعت ۱۹ و به مدت هفتاد دقیقه روی صحنه می رود.

 

 

سه خواهر، دیگر نمایشنامه ی روسی انتخاب شده از سوی معجونی است که برخلاف متران پاژ، بارها در ایران روی صحنه رفته است. این نمایشنامه ی شناخته شده و مطرح روسی در اجرای معجونی اگرچه بر اساس ترجمه ی سروژ استپانیان مورد نظر قرار گرفته اما در عمل با طراحی خلاقانه ی کارگردان، ارائه می شود. معجونی در اجرای سه خواهر نگرشی مینیمال به اثر چخوف داشته که متفاوت از اجراهای بعضا کسالت بار این نمایش است.

 

بازیگران این اجرا که دراماتورژی آن بر عهده ی مهدی چاکری بوده، به ترتیب حروف الفبا؛ حسین امیدی، فریبا جدیکار، سعید چنگیزیان، حسین حسینیان، آناهیتا درگاهی، پوریا رحیمی سام، فراز سرابی، میلاد شجره، آوا شریفی، محمد عاقبتی، به‌آفرید غفاریان، فرزانه میدانی، محمدحسن معجونی، سیاوش البخشی نائینی هستند.

 

این نمایش که اجرای آن حدود ۱۱۰ دقیقه زمان می برد، تا دوم مرداد هر روز ساعت ۲۰:۴۵ دقیقه روی صحنه ی سالن شماره ی یک تئاتر پالیز خواهد بود.

 

از کمدیِ تراژیک پینتر تا سیستم گرون هلم

آسایشگاه نوشته ی نویسنده ی بریتانیایی برنده ی نوبل ادبیات، هارولد پینتر است که نخستین بار در سال ۱۹۸۰ میلادی منشتر شد. این نمایشنامه یک تراژدی کمدی است که پینتر آن را در سال ۱۹۵۸ و در فاصله ی نگارش نمایشنامه های «جشن تولد» در ۱۹۵۷ و «سرایدار» در ۱۹۵۹ نوشته است. نمایشنامه ای که ماجرای آن درباره ی بیمار شماره ی ۶۴۵۷ است که مورد توجه رییس آسایشگاه قرار گرفته در حالیکه مرده است.

 

این نمایشنامه که از نخستین آثار پینتر به حساب می آید؛ نخستین بار در تاریخ ۲۴ آوریل ۱۹۸۰ به کارگردانی نویسنده در تئاتر هاپستیدِ لندن روی صحنه رفته است. محمد حسین زیگساری این نمایشنامه را با ترجمه ای از رضا دادویی روی صحنه آورده و محسن نوری، مهرداد مصطفوى، پرهام یدالهی، سمانه اسماعیلی، علی پویا قاسمی، سروش شاکر، محمد حسین زیکساری در آن ایفای نقش می کنند.

 

آسایشگاه که از ششم خرداد ماه در سالن شماره ی دو پالیز روی صحنه رفته تا ۱۴ تیر هر روز ساعت ۱۹ و به مدت هفتاد دقیقه پذیرای تماشاگران می شود.

 

 

سیستم گرون هلم که برای سومین بار به کارگردانی علیرضا کوشک جلالی در تهران روی صحنه می رود، نمایشنامه ای معروف از جوردی گالچران است که پیش از این در بیش از سی کشور جهان روی صحنه رفته. این نمایشنامه ی کمدی ماجرای چهار متقاضی یک شغل مهم در واحد اقتصادی بزرگی است که در حینِ مصاحبه متوجه می شوند چالشی در انتظار آن هاست. در واقع یکی از این چهار نر کارمند همان کنسرنِ بزرگ است و فردی به استخدام شرکت درمی اید که بتواند او را شناسایی کند.

 

این نمایش که با بازی الهام پاوه‌نژاد، سینا رازانی، امیرحسین رستمی و رضا مولایی اجرا می شود، پیش از اجرا در تئاتر پالیز، در تماشاخانه ی باران و سالن خلیج فارس فرهنگسرای نیاوران روی صحنه رفته است. اثری که با توجه به فضای کمدی آن مورد توجه مخاطبان قرار گرفته و اجراهای موفقی را تجربه کرده است.

 

سیستم گرون هلم را می توان انتخابی در ادامه ی اجرای نمایش های کمدی کوشک جلالی نظیر «خدای کشتار» و «دست نیافتنی ها» دانست که ساختاری ضعیف تر از اولی و البته سالم تر و موفق تر از گزینه ی دوم است. این نمایش که به تازگی و از هشتم تیر در تئاتر پالیز روی صحنه رفته تا هشتم مرداد هر روز ساعت ۲۱ پذیرای تماشاگران می شود. 

کد خبر 638890

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha