به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، پراید محبوبترین خودروی قشر متوسط و ضعیف ایرانی سال آینده از رده تولید خارج می شود و با خط تولید سایپا خداحافظی می کند. پراید در اصل در شرکت مزدا ژاپن با سفارش فورد، شرکت مادر، طراحی شد. نسل اول این خودرو که در سالهای ۱۹۸۶ تا ۱۹۹۳ تولید و در ژاپن با نام مزدا ۱۲۱ و در آمریکای شمالی توسط شرکت فورد با نام فورد فستیوا فروش رفت. این مدل همچنین با نام کیا پراید از ۱۹۸۷ تا ۲۰۰۰ در شرکت کیا موتورز کره جنوبی تولید شد و در سال ۲۰۰۱ خط تولید آن به سایپا فروخته شد.شرکت سایپا با ایجاد زنجیرهای از قطعه سازان فنی در گروه سایپا و با حمایت از قطعه سازان بخش خصوصی سعی در ساخت داخل نمودن خودروی پراید نمود و آنرا با نامهای نسیم (پراید هاچ بک)، صبا (پراید سدان) و سایپا ۱۳۲ و سایپا ۱۳۱ و سایپا ۱۱۱ و سایپا ۱۴۱ و وانت پراید (سایپا ۱۵۱) در ایران عرضه کرد. در زمستان سال ۱۳۸۹ شرکت سایپا محصولات را بر پایه پلتفرم پراید متوقف کرد و تولید بر اساس پلتفرم X100 را آغاز کرد و محصولات خود را با نامهای جدید سایپا ۱۱۱، سایپا ۱۳۱، سایپا ۱۳۲، سایپا ۱۴۱ تولید میکند.
این خودرو که بیشترین میزان تولید را در بین خودروهای مونتاژ ایران دارد از نظر ایمنی انتقادات زیادی را متوجه خود کرده و همین امر باعث شده که علی رغم مقاومت خودرو ساز تولید آن از سال آینده متوقف شود. در میان انتقادات می توان به این نکته اشاره کرد که رئیس سازمان پزشکی قانونی پراید را رکورد دار وسایل نقلیه در کشته شدن ایرانیان در سال ۹۲ عنوان کرد یا این که در یک دورهٔ زمانی نیز قرار بود پلیس راهنمایی و رانندگی ایران طرحی را اجرا کند که به واسطهٔ آن خودروی پراید فقط برای تردد درون شهری مورد استفاده قرار بگیرد و اجازهٔ تردد برون شهری به آن داده نشود ولی به دلیل این که تعداد قابل توجهی از مردم از این خودرو استفاده میکنند و اجرای این طرح نارضایتی را به وجود خواهد آورد از اجرای آن صرف نظر کردند. سازمان استاندارد ایران در بین تمامی خودروهای داخل کشور در مقام اول بی کیفیتترین را به MVM 110 و مقام دوم را به پراید اعطا کرد. شاید تنها مزیتهای پراید را بتوان سادگی در تعمیرات، ارزان بودن قطعات یدکی آن و کم مصرف بودن آن دانست.
اما حالا وزیر صنعت خبر از توقف تولید این خودروی محبوب ایرانیان در سال آینده داده است. روز گذشته که به مناسبت روز ملی صنعت و معدن محمد رضا نعمت زاده به میان خبرنگاران آمده بود از چگونگی توقف تولید پراید در سال ۹۷ پرده برداشت.
وزیر صنعت، معدن و تجارت توقف یکباره تولید خودرو پراید را نادرست خواند و گفت: در آغاز فعالیت دولت یازدهم یعنی نیمه سال 1392 70 درصد تولیدات شرکت تولیدکننده پراید به این خودرو اختصاص داشت. این رقم پارسال به 34 درصد رسید و امسال 28 درصد، به این ترتیب تولید انواع دیگر خودرو در این واحد صنعتی افزایش یافته است.
وی اضافه کرد: پراید تاکنون استانداردها را اجرایی کرده اما با استانداردهای جدید که سازمان ملی استاندارد آن را مصوب ساخته است، نمی تواند تطبیق یابد و بنابراین آخر عمر پراید از نظر تولید، پایان سال 1397 است.
گفتنی است در سال ۱۳۹۵ تولید پراید با ۱۱۲ هزار و ۹۲۲ خودرو بیشترین حجم تولید در شرکت سایپا را به خود اختصاص داد که نسبت به سال ۹۴ رشد ۵۶/۸ درصدی داشته است.
نظر شما