عصر شاعر رسانه است/تعریف رسانه‌ جدید برای شعر دفاع مقدس

خبرگزاری شبستان: یک شاعر با بیان اینکه شعر دفاع مقدس مترادف شعر جنگ نیست، گفت: باید کالبدشکافی مخاطب کنیم نه ارزش‌گذاری مخاطب.

به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر محمود اکرامی‌فر، شاعر و نویسنده عصر دیروز در نشست " شعر دفاع مقدس و مخاطب امروز " که در سالن جلسات خبرگزاری مهر برگزار شد، گفت: امر و قداستی که در دفاع است، در جنگ نیست. وقتی می گوییم دفاع مقدس، دفاع فی ذاته مقدس است .دفاع از امور مقدس هم صورت می‌گیرد. دفاع یک امر غریزی است. در هر جامعه ای ارزش ها که مبنای هنجارها و رفتارهاست، امور مقدس آن جامعه هستند که در دو حوزه ملت و امت می گنجد.

 

دکتر اکرامی‌فر با بیان اینکه شعر جنگ با شعر دفاع مقدس و شعر پایداری فرق دارد، عنوان کرد: این سه مقوله های متفاوتی هستند. ما 4 مرحله در شعر دفاع مقدس داشتیم، اولین مرحله، مرحله تهییجی است. شاعر در این مرحله وظیفه اش بسیج مردم است. در این مرحله شعر با آهنگ خوانده می شود. از این مرحله که عبور می کنیم، شاعرها به جبهه می‌روند، توصیف می کنند و شعر توصیفی دفاع مقدس شکل می گیرد.

 

وی ادامه داد: 4-5 سال پیش بعد از جنگ با شعر تبیینی دفاع مقدس مواجه می شویم. شاعر در این مرحله دفاع مقدس را تبیین می کند. در مرحله بعد شعر اجتماعی دفاع مقدس شکل می گیرد. در این مرحله جنگ در میدان تمام شده است اما در خانه ها و خیابان ها وجود دارد. جانبازان در خانه ها و آسایشگاه ها هستند. این شعر به آثار روانی دفاع مقدس می پردازد.

 

وی در مورد مخاطب شعر اظهار داشت: شعر مخاطب دارد. اگر کسی بگوید برای دل خودم شعر می گویم این دل، مخاطب اوست. گیرنده در شرایط متعدد است. ممکن است سواره باشد یا پیاده، ممکن است خواب باشد، آقا باشد یا خانم. عنوان نشست امروز نشست " شعر دفاع مقدس و مخاطب امروز " است و به نظرم باید روی مخاطب امروز بیشتر دقت کنیم زیرا آدم امروز با آدم 15 سال پیش تفاوت دارد.

 

این شاعر با بیان اینکه شعر دفاع مقدس مترادف شعر جنگ نیست، افزود: شعر جنگ با شعر مقاومت و شعر دفاع مقدس فرق دارد. بنده شعر مقاومت فلسطین را شعر دفاع مقدس نمی دانم بلکه شعر مقاومت می دانم. شعر مدافعان حرم را نیز شعر مقاومت می دانم.

 

وی با اشاره به اینکه جهاد امر هنجاری است نه ارزشی، بیان کرد: آنچه باعث جهاد می شود ارزش است. ما سه مرحله داریم: ارزش ها، هنجارها و رفتارها. جهاد در مرحله رفتار است. اگر بپذیریم خدا، اسلام و عدالت وجود دارد برای حفظ اینها جهاد می کنیم. برای جهاد مقدماتی لازم است که به آنها ارزش می گویی.، ارزش ها عام و جهانشمول هستند. جهاد عملی است برای حفظ ارزش ها.

 

دکتر اکرامی‌فر تصریح کرد: دفاع مقدس با نگاه ادبی قابل تحلیل نیست. ما ادبیات دفاع مقدس را نمی شناسیم. باید با زبان علمی خود حرف بزنیم که قابل تحلیل باشد. در این فضا می توانیم ادبیات خود را تحلیل و تبیین کنیم. مخاطب اهمیت زیادی دارد. در بحث مهندسی پیام یک تایید، یک تولید و یک توزیع پیام داریم. در عصری که عصر شاعر رسانه است، شاعر یک رسانه است چون تایید، تولید و توزیع محتوا می کند. در قدیم شاعر فقط شعر می گفت. در حال حاضر مهندسی پیام از رسانه ها گرفته شده و به افراد داده شده است. هر شهروند به مثابه یک روزنامه است. مخاطب اقتضائات خود را دارد باید کالبدشکافی مخاطب کنیم نه ارزش گذاری مخاطب. برای شعر دفاع مقدس باید رسانه جدید تعریف کنیم.

 

این شاعر و محقق با اشاره به اینکه عصر توصیف، غزل و مثنوی تمام شده است، بیان کرد: مخاطب امروز مخاطبی فهیم و تحلیل‌گرا است و از شیوه آشنایی استفاده می کند. مخاطب امروز به اندازه کافی بهت زده است و حوصله جدول حل کردن ندارد.  جوان امروزی برای خوردن به کله پزی نمی رود، تنها برای حالش به کله پزی می رود. امروزه باید مطلب جدید را روی مطلب قدیم گذاشت و به مخاطب امروز داد.

 

کد خبر 639553

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha