به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد، حسن رحیم پور ازغدی، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، در دومین روز از سیزدهمین گردهمایی سراسری بسیج اساتید که با رویکرد تحول در علوم انسانی در سالن همایش های صدا و سیمای خراسان رضوی برگزار شد، گفت: علوم انسانی در غرب در حال جایگزین شدن به جای شریعت است چرا که آنها با کنار گذاشتن دین و پرداختن به حس و تجربه، کار خود را از صفر شروع کردند اما ما با داشتن این همه آیات و روایات نباید به جایگزین کردن علوم انسانی به جای شریعت بپردازیم.
نقش تاثیرگذار علوم انسانی در شکل گیری تمدن یک جامعه
وی با مهم و محوری خواندن نقش علوم انسانی در شکل گیری تمدن یک جامعه، افزود: علوم انسانی برای تمدن سازی در یک جامعه تعیین کنندۀ جهت و ایفا کنندۀ نقش نرم افزاری است ضمن اینکه سایر علوم از اهمیت برخوردارند اما در تمدن سازی جامعه صرفاً نقش سخت افزاری ایفا می کنند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی به تحول در علوم انسانی اشاره کرد و گفت: نظام با بخش نامه های حکومتی خود نمی تواند در زمینه تحول علوم انسانی کار خاصی انجام دهد بلکه این اساتید و اعضای هیئت علمی دانشگاه ها هستند که می توانند در این زمینه تاثیرگذار باشند.
رحیم پور ازغدی با اشاره به این نکته که هیچ کس چیزی از علوم انسانی نمی داند مگر اینکه از تمام رشته های علوم انسانی آگاه باشد، اذعان داشت: به ندرت یافت می شود که پدران و بزرگان مکاتب علوم انسانی و یا سایر علوم در یک رشته از آن علوم تحصیل کرده و مدرک تخصصی داشته باشند بلکه آن ها در تمامی رشته ها صاحب نظر و دارای مطالعات بسیار بودند.
وی با بیان اینکه باید از فلسفه علوم انسانی و اجتماعی که در قرن 18 الی 20 در اروپا متولد شد، آگاه شویم، گفت: همچنین پی بردن به این که هدف این علم ساختن چه جامعه و انسانی بوده است و از منظر جامعه شناسی نیز باید علوم انسانی را با فضای فرهنگی و اجتماعی جامعه اسلامی مقایسه و کارکردها و توصیه هایش را بررسی کرد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: ما باید از نظر انسانی و مادی، نه اخروی، به تحلیل و بررسی جامعه و مدینۀ فاضله ای که در نگاه علوم انسانی مطرح و متولد شده، بپردازیم و ببینیم که آیا این جامعه از لحاظ عشق، عاطفه، امنیت، رابطه حاکمیت با مردم، توزیع ثروت، حقوق بشر و ... در شرایط مطلوبی قرار دارد یا نه و آیا روال آموزشی فعلی کشورمان منجر به یک انقلاب علمی در عرصه علوم انسانی و تجربی می شود؟
علوم انسانی در دانشگاه های ما علوم نقلی ترجمه ای است/ آیا روال آموزشی فعلی کشور منجر به یک انقلاب علمی در عرصه علوم انسانی و تجربی می شود؟
وی اذعان داشت: در رشته های علوم انسانی که در دانشگاه های ما تدریس می شود، به ندرت می توان کتابی یافت که توسط یک مسلمان ایرانی و حتی غیر ایرانی تولید شده باشد و علوم انسانی در دانشگاه های ما علوم نقلی ترجمه ای است و کرسی ثابت و مباحث علمی و نقادانه ای در دانشگاه ها شکل نمی گیرد.
رحیم پور ازغدی با بیان اینکه نباید علوم انسانی را با معیشت و منزلت مردم گره زد، تصریح کرد: حدود 2 میلیون دانشجو در حوزه علوم انسانی فعال اند که هیچ پروژۀ حساب شده ای در مورد چرایی و تعداد جذب این دانشجو وجود ندارد و هیچ فکری برای متن، استاد و اشتغال آن ها نشده است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با تاکید بر توجه به کیفیت به جای کمیت در دانشگاه ها، اذعان داشت: در دانشگاه ها رقابت بر سر مسائل آماری و تعداد دانشجو، اساتید و ساختمان های دانشگاه است.
وی با بیان اینکه دنیای اسلام منتظر ارائه علوم اسلامی توسط ایرانیان است، افزود: در دانشگاه ها باید سوالات مهم و اساسی از جمله چیستی فلسفه جامعه شناسی، تعریف جامعه شناسی از جامعه و انسان، تعریف دین، اخلاق سیاسی و ... مطرح شود اما متاسفانه به جای این کار به گذاره ها و موضوعات تجربی پرداخته می شود و در واقع محل نزاع به جای دیگری منتقل می شود.
رحیم پور ازغدی با بیان اینکه بیانات بزرگان ما همچون آیت الله جوادی آملی و ... بدون اینکه به متن کتب درسی تبدیل شوند از بسیاری از علوم غربی مهمتر و تاثیرگذارتر هستند، خاطرنشان ساخت: اکنون دعوا بر سر تک گذاره ها نیست بلکه باید روش درست را پیدا کرد چرا که ما از یک روش نادرست به یک روش نادرست دیگر می رویم.
پایان پیام/
نظر شما