به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، اهمیت نهج البلاغه به عنوان یکی از متون اساسی دینی حکومتی و زمامداری در عصری که پیشرفت تحقیق و بررسی در اصول و مبانی نظری و عملی سیاست و حکومت با رویکرد جدید به متون اصیل دینی مشهود است بر کسی پوشیده نیست.
امام علی (ع ) به عنوان یک انسان کامل به موضوعات و مسائل اجتماعی سیاسی و فرهنگی پرداخته و چشم اندازهای گرانقدر خویش را در دوران حکومت پنج ساله خود عرضه کرده است و نهج البلاغه مملو از مباحث نظری و عملی در عرصه سیاست و حکومت است و تاکنون بسیاری از عالمان شیعه و سنی آن را شرح نموده اند.
دوران کوتاه حکومت علی (ع ) نمایشگاهی از حکمت عملی و نظری است که در نظر جهانیان قرار گرفته است . نظام اسلامی ایران نیز اگر می خواهد در زمره عدالت پیشگان باشد بیش از هر زمان دیگر نیاز به استفاده کامل از این الگو دارد که این استفاده باید مبتنی بر شناخت درست مبانی و اصول و روش های حکومت حضرت (ع ) باشد.
در کتاب شریف نهج البلاغه توجه به اصول انسانی و رموز زندگی موج می زند. از نگاه نهج البلاغه مسلمان کسی است که قبل از مسلمانی « انسان » باشد و انسان کسی است که حدود وظایف و حقوق خود را چه فردی و چه اجتماعی خوب بشناسد.
گستردگی معارف ارزشمند نهج البلاغه، گنجینه عظیمی از معارف را تشیکل داده که ما را در تفکیک و شمارش آن، عاجز و ناتوان ساخته است.
ترجمه های فراوانی از این کتاب به فارسی در دسترس است که از آن میان می توان به ترجمه های علی نقی فیضالاسلام، جواد فاضل، محمدتقی جعفری، سید محمدمهدی جعفری، حسینعلی منتظری، حسین انصاریان، محمد دشتی، مصطفی زمانی و علی اصغر فقیهی اشاره کرد.
یکی از بهترین کتاب های تفسیر موضوعی نهج البلاغه توسط استاد مصطفی دلشاد تهرانی به رشته ی تحریر در آمده است، وی از اساتید دانشگاه علوم حدیث و از بنیان گذاران آن محسوب می شود و به زبان های عربی، فرانسوی و آلمانی تسلط دارد.برخی از تالیفات وی همچون کتاب مدرسه حسینی به عنوان کتاب درسی در مراکز تربیت معلم تدریس شده است و مجموعه تحقیقات و تالیفات دلشاد تهرانی، وی را مرجع گفتگوهای فراوانی در باب نهج البلاغه و سیره پیامبر اسلام در نشریات و خبرگزاریهای مختلف کرده است .
کتاب تفسیر موضوعی نهج البلاغه به زبان روسی در سال 2013 توسط بنیاد مطالعات اسلامی صدرا در مسکو در 264 صفحه و تیراژ 1000 نسخه به چاپ رسیده است.
كتاب «تفسير موضوعی نهج البلاغه» استاد مصطفی دلشاد تهرانی در 2 بخش به نگارش در آمده است : بخش اول به منظور آشنايی با نهج البلاغه، نگاهی گذرا به عصر گردآوری، زندگي سيد رضی، ساختار سياسی نهج البلاغه، جاذبه های نهج البلاغه و... نگاشته شده است .
بخش دوم در قالب 6 فصل به معارف نهج البلاغه اختصاص دارد. خداشناسی و اثرات آن بر زندگی انسان، فلسفه وحی و هدف از بعثت انبياء، مفهوم سياست، اهداف حكومت، نقش مردم در حكومت، رابطه زمامداران و مردم، شروط زمامداری و سلوك زمامداران، جايگاه حقوق، اقسام حقوق و ثمرات پايبندی به حقوق ديگران، كمالات انسانی از ديدگاه نهج البلاغه عناوين فصلهای اين بخش هستند.
نظر شما