به گزارش گروه اندیشه خبرگزاری شبستان به نقل از روابط عمومی سازمان سمت: حقوق بشر و محیط زیست، نقد و بررسی شد جلسه نقد و بررسی کتاب حقوق بشر و محیط زیست (دورنمای فلسفی، نظری و حقوقی) منتشر شده توسط سازمان «سمت»، با حضور و سخنرانی رضا امینی، مترجم اثر، فرهاد دبیری، معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان محیط زیست و اسماعیل کهرم فعال محیط زیست، در سرای اهل قلم برگزار شد.
در این نشست فرهنگی، رضا امینی، مترجم اثر درباره دلیل انتخاب این کتاب برای ترجمه، گفت: زمانی که در دانشگاه شهید بهشتی دانشجوی حقوق محیط زیست بودم، استادم سرکارخانم دکتر بیک با توجه به نیازهای امروز ایران در حوزه حقوق محیط زیست، این کتاب را به من معرفی کردند. وقتی کتاب را خواندم، ضرورت انتشار این اثر را در ایران، حس کردم؛ کتابهای این موضوع در ایران، معمولاً فاقد مبانی نظری است و تا زمانی که در مبانی نظری قوی نباشیم، نمیتوانم در آن زمینه پیشرفت کنیم. کشور ما به عنوان کشوری که در مسیر توسعه قرار دارد، نیازمند ترجمه منابع خوب و بهرهگیری از تجربیات خوب است.
وی در معرفی کتاب حقوق بشر و محیط زیست گفت: «ویژگی بارز این کتاب، نظمی است که بر آن حاکم است. در این اثر، هیچ مطلب زائدی وجود ندارد و بسیار سامانمند است. پرداخت خوب به زبان ساده و فشرده، از نقاط قوت این متن است. در واقع به عنوان یک متن درسی که توسط سازمان مطالعه و تدوین (سمت) منتشر شده، کتابی مفید است».
امینی با اشاره به لیندا حجار، مؤلف کتاب، افزود: «نویسنده محترم این اثر، مطالعات زیادی در این حوزه داشته و با نگاه میانرشتهای به تألیف کتاب حقوق بشر و محیط زیست پرداخته است. مؤلف به ریشههای دینی مسائل محیط زیستی نیز اشاره داشته و به لحاظ نظری و فلسفی میگوید ما همهچیزمان باید مبتنی بر اخلاق زیستی باشد. او در کتاب، پیشینه مسائل محیط زیستی را بررسی میکند، مبانی حقوق بشری آن را مطرح کرده و در آخر، به حقوق محیط زیست میپردازد».
مترجم کتاب حقوق بشر و محیط زیست اظهار داشت: «من به عنوان یک ایرانگرا میگویم که ترجمه این اثر به خاطر زبان فارسی و ایران است. اگر میخواهیم فرهنگ ایرانی و ایران تداوم یابد، باید اندیشههای روز دنیا را بخوانیم تا بتوانیم خودمان اندیشه تولید کنیم. وظیفه اخلاقیام است که از سازمان «سمت» برای داوری ترجمه کتاب و ویراستاری خوب خانم جابر تشکر کنم که نظرات آنها منجر به بهتر شدن اثر شد و کیفیت کتاب را ارتقا داد».
مطالعه این کتاب را به دانشجویانم توصیه میکنم
فرهاد دبیری از سخنرانان این نشست، ضمن تبریک به امینی مترجم کتاب، گفت: «در آستانه روز محیط زیست هستیم. من این جلسه را غنیمت میدانم و به دکتر امینی که با ترجمه این کتاب جای خالی را در مفهوم حقوق محیط زیست پر کردند، تبریک میگویم. این کتاب، انتخاب بسیار خوبی بوده است و مباحث مهمی را بیان میکند؛ بهویژه در مورد حقوق و رابطهشان با مقوله محیط زیست».
وی با اشاره به کنفرانس استکهلم در سال 1972 و مرور چند کنفرانس بینالمللی مطرح در حوزه محیط زیست، افزود: «حقوق محیط زیست بیتردید توسعه پیدا کرده است. هیچیک از کنفرانسهای بینالمللی معادل کنفرانسهای محیط زیست، معاهده و اهمیت نداشته است. شکلگیری انجمنها و توجه بیشتر به حقوق نرم از جمله تحولات در این عرصه است. مؤلف در این کتاب به حقوق نرم و نقش آن در حوزه محیط زیست میپردازد که ویژگی خاص آن بهشمار میرود. من مطالعه این کتاب را به دانشجویانم توصیه میکنم».
به این کتاب نمره کامل میدهم
اسماعیل کهرم بوم شناس، فعال محیط زیست و مشاور رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در امور محیط طبیعی، سخنران پایانی این نشست بود. وی که با لباس محیطبانی در این جلسه حاضر شده بود، ابتدا در باب اهمیت حفاظت از محیط زیست گفت: «تاکنون 119 تن از فرزندان این مملکت در این لباس خونشان ریخته شده است، چون میخواستند حافظ طبیعت و محیط زیستمان باشند».
کهرم سپس به بررسی کتاب پرداخت و افزود: «مترجم در یادداشت خود، مسائلی که در سال 1972 منجر به برگزاری کنفرانس استکهلم شده را برشمرده و عوامل تخریبهای محیط زیست را نیز بررسی کرده است؛ از جنگها و تلفات و حقوقها، تا پیشرفتهای علم پزشکی و راههای مبارزه با بیماریها. در حوالی سال 51 بود که تالابها رو به حذف شدن رفتند. همان سالها بود که ما ببر مازندران و شیر ژیان ایرانی را از دست دادیم. البته خوشحالم این را بگویم که ایران در مقایسه با سایر کشورهای جهان سوم زود این مسئله را قاپید و اقدام به توسعه سازمان حفاظت از محیط زیست کرد».
کهرم به آموزههای دین اسلام درباره حفظ محیط زیست اشاره کرد و گفت: «فرهنگ دینی و ملی ما مملو از آموزههای محیط زیستی است. پیامبر (ص) می فرماید شکستن شاخههای درختان، مانند شکستن بال فرشتگان است. این در فرهنگ ماست. در حال حاضر کار بشر به جایی رسیده است که مصرف اهالی زمین 5/1 برابر زمینی است که روی آن ساکن هستیم!».
این فعال محیط زیست. درباره نگرش لیندا حجار مؤلف کتاب، گفت: «کلمات این اثر بسیار دقیق هستند و مهمترین هدف کتاب، بررسی و کاوش تأثیر بالقوه و نوظهور حقوق بشر است. حجار از زمان انقلاب صنعتی در انگلیس را علتیابی میکند و مسئله انسانمحوری را در برابر محیط زیست محوری بیان میکند. اینکه چطور انقلاب صنعتی موجب شد انسان به عنوان یک مکانیزم تلقی شده و از الوهیت به یک موجود مکانیکی تبدیل شود، چه برسد به حیوانات!».
وی در پایان سخنانش، افزود: «من داور جایزه کتاب سال هستم و استانداردها را میشناسم. بر اساس استانداردهای داوری کتاب، از نظر نو بودن موضوع، اندازه فونت و پاورقی و رفرنسها و در واقع از همهنظر، به این کتاب نمره کامل میدهم».
نظر شما