به گزارش خبرگزاری شبستان و به نقل از روابط عمومى سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامى، نمايشگاه بينالمللى كتاب پكن ٢٠١٧ طى روزهاى اول تا پنجم شهريور برگزار خواهد شد و ايران به عنوان ميهمان ويژه در اين نمايشگاه حضور خواهد داشت. برنامهريزىهاى اوليه براى حضور هدفمند و پرقدرت در بزرگترين محفل نشر چين آغاز شده و مؤسسه نمايشگاههاى فرهنگى ايران و كميته هماهنگى و پشتيبانى فرهنگى نمايشگاههاى بينالمللى كتاب جلسات متعدد خود را با هدف ايجاد بسترهاى لازم به منظور حضور شايان توجه در نمايشگاه كتاب پكن ٢٠١٧ برگزار كردهاند. محمدحسين احمدى، دبير اين كميته و مدیرعامل مؤسسه فرهنگي، هنري و انتشارات بينالمللی الهدی در گفتوگو با ما به تشريح اقدامات صورت گرفته درباره شركت ايران در نمايشگاه بينالمللى كتاب پكن مىپردازد.
انتخاب ايران به عنوان ميهمان ويژه نمايشگاه بينالمللى كتاب پكن، چطور رقم خورد؟
انتخاب كشورمان بازمىگردد به پيگيرىها و اقدامات سال گذشته رايزنى فرهنگى جمهورى اسلامى ايران در چين كه به امضاى تفاهمنامه وزارت فرهنگ دو كشور در اسفندماه ١٣٩٥ منجر شد. بر اساس اين تفاهمنامه ايران ميهمان ويژه نمايشگاه كتاب پكن ٢٠١٧ و چين هم ميهمان ويژه نمايشگاه كتاب تهران ٢٠١٩ خواهند بود.
قاعدتاً براى اين دوره از نمايشگاه بايد شاهد اجراي برنامههاى ويژهاى از سوى ايران باشيم.
بله، ميهمان ويژه در نمايشگاه كتاب، پروتكل و آداب خودش را دارد. بر اين اساس كميته هماهنگى و پشتيبانى نمايشگاههاى بينالمللى كتاب، وقتش را مصروف اين كرده كه حضورى هماهنگتر و همافزاتر و مؤثرتر در نمايشگاه پكن داشته باشيم. جلساتى هم برگزار شده است؛ اينكه تركيب شركتكنندگان به چه صورت باشد و با چه عناوينى از تولیدات صنعت نشر خو در نمايشگاه شركت كنيم. برنامههايى مانند سخنرانى وزير فرهنگ و ارشاد اسلامى در سالن خلق پكن در جمع مدعوين اختصاصى نمايشگاه و شركت دادن زبدهترين و فعالترين و باانگيزهترين ناشران در اين نمايشگاه كه بيشتر با هدف تنظيم قراردادهاى بين ناشران برپا مىشود هم پیشبینی شدهاند. همچنين در اين نمايشگاه ضيافت ويژهاى به افتخار ايران به عنوان ميهمان ويژه نمايشگاه برگزار خواهد شد. بر اين اساس تدارك ديدهايم كه برنامه روزهاى فرهنگى ايران را در پكن برگزار كنيم. اين جشنواره فرهنگى با نمايش فيلمهاى منتخب سينمايى و اجراى موسيقى زنده و با حضور هنرمندان صنايع دستى و برگزيدگان جشنوارههاى ادبى كشور مانند جايزه آلاحمد و جايزه پروين اعتضامى و تعدادى از صاحبنامان حوزه نشر انجام خواهد شد. اين موارد با مسئوليت مؤسسه نمايشگاههاى فرهنگى ايران در حال انجام است و كميته هماهنگى و پشتيبانى نمايشگاههاى بينالمللى كتاب هم تلاش مىكند تا سياستها و اهداف و اجراييات اين رخداد، همافزاتر و هماهنگتر پيش برود.
چند ناشر و آژانس ادبى از كشور در اين نمايشگاه شركت خواهند كرد؟
فهرستى از علاقمندان و ناشران توانمند براى حضور در نمايشگاه تهيه شده؛ اما هنوز نهايى نشده است و در همين هفته مشخص خواهد شد. ما تأكيد كردهايم كه اين فهرست حتماً وزين و سنگين باشد و دانشگاههايى مانند علامه طباطبايى، انتشارات سمت و همانند آنها كه با ناشران چينى همكارىهايى خوبى دارند، در اين رخداد بزرگ علمى و فرهنگى شركت كنند. مؤسسه فرهنگي، هنري و انتشارات بينالمللی الهدی هم با آژانس ادبى نوروز خود، نمايندگى حدود ٢٥ ناشر كشور را در نمايشگاه به عهده خواهد داشت. آژانس ادبى نوروز در جريان نمايشگاه كتاب تهران امسال با انتشارات دولتى چين با عنوان «كامرشيال» كه يكى از كهنترين ناشران چينى است، قرارداد همكارى امضا كرد و اين قرارداد براى تعامل و تداوم كار انتشاراتى با نظر رايزنى فرهنگى ايران در چين در نمايشگاه كتاب پكن تقويت خواهد شد. مركز ساماندهى ترجمه و نشر علوم انسانى و معارف اسلامي سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامى هم در جريان نمايشگاه كتاب پكن و در قالب طرح تاپ، قراردادهايى با ناشران چينى امضا خواهد كرد. همچنين تلاش شده تا از ظرفيت بخش خصوصى در اين نمايشگاه استفاده بهينه شود كه هميشه همراه دولت در برنامههاى فرهنگى بودهاند.
روزهاى فرهنگى در قالب برنامههاى فرهنگى سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامى اجرا خواهد شد و يا مؤسسه نمايشگاه بينالمللى ایران عهدهدار آن است؟
ساز و كار حضور در نمايشگاههاى خارج از كشور در مؤسسه نمايشگاههاى فرهنگى وزارت ارشاد است؛ اما گاهى شاهد بوديم كه در برگزارى برنامهها در نمايشگاههاى خارجى چالشهايى ايجاد شده. همچنين در برخى موارد نسبت به سياستهاى سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامى و بهرهمندى از اين پل ارتباطى كه بيش از ٨٠ نمايندگى فرهنگى و ارتباطات بسيار گسترده با شخصيتهاى حقيقى و حقوقى فرهنگى كشورهاى مختلف دارد، غفلت شده است. براى رفع اين معضلات، تعاملات بسيار مفيدى در قالب كميته هماهنگى و پشتيبانى نمايشگاههاى بينالمللى كتاب شكل گرفته است. اين كميته يك جدول زمانى پيشبينى كرده است براى برگزارى يك جلسه در هر ماه كه با حضور همه اعضا برگزار مىشود و مؤسسه نمايشگاههاى فرهنگى را در مأموريت ذاتى آن كمك و يارى مىرسانند.
كميته هماهنگى و پشتيبانى فرهنگى نمايشگاههاى بينالمللى كتاب كجا تشكيل شده و اعضاى آن چه كسانى هستند؟
اين كميته حدود سه سال پيش در معاونت فرهنگى سازمان و فرهنگ و ارتباطات اسلامى تشكيل شده است و مديرعامل مؤسسه انتشاراتى الهدى وابسته به اين سازمان، به عنوان دبير كميته فعاليت مىكند. اعضاى متعددى از دانشگاهها و نهادهايى مانند جامعه المصطفى و مجمع جهانى تقريب اسلامى و ... و همچنين ناشرين خصوصى دارد. شاهكار ديدگاه جلسات كميته اين است كه بخش دولتى بتواند بخش خصوصى را در تعامل با جامعه جهانى يارى برساند. اين كميته عمر جوانى دارد ولى آينده بسيار درخشانى يراى آن متصور است. اين كميته همچنين نقش همافزايى بين ناشران و نهادهاى فرهنگى را به عهده دارد و محتواى حضور فرهنگى جمهورى اسلامى ايران در نمايشگاههاى بينالمللى كتاب را با همفكرى اعضاى آن تبيين خواهد كرد.
انتهاي پيام/
نظر شما