به گزارش خبرنگار شبستان، مهدی قزلی، مدیرعامل بنیاد ادبیات و شعر داستانی ایرانیان امروز در روایت سربرنیتسا از سلسله نشست های 17 دقیقه حرف حساب گفت: قصه بوسنی قصه فراموشی است. از خودم و شما دوستانی که در بوسنی همسفرم بودید، تشکر می کنم که با حضورمان یک سنگ بزرگ به شیشه فراموشی زدیم؛ به نظرم این شیشه ترک خورد، نویسنده و شاعر اهل گفتن هستند نه فراموشی، در بوسنی تلاش می کنند همه چیز فراموش شود، ما هم از اتفاقات آنجا گذشتیم و در فراموش کردن آن کمک کردیم.
قزلی ادامه داد: شرکت در برنامه مارشل میرا فرصت خوبی است که یک ایرانی در قلب اروپا در یک اتفاق و جنایت بزرگ زیست کند و تاملی در مورد آن داشته باشد خوشحالم که این فرصت پیش آمد. بنده دغدغه های خودم را نسبت به این ماجرا دارم که بخشی از آن دغدغه های ادبیات خواهد بود.
وی با بیان اینکه بازدید از بوسنی بازدید از یک تجربه موفق جمهوری اسلامی ایران است، عنوان کرد: ما بحران ناکارآمدی در ایران داریم، مقام معظم رهبری چندین سال است که شعارهای اول سال را شعارهای اقتصادی انتخاب می کنند به نظر می آید معنای این شعارها این است که مردم باید بعد از 4 دهه از انقلاب نتایج انقلاب را در زندگی شان ببینند. متاسفانه مردم آنقدر که باید این نتایج را نمی بینند. حضور بین المللی ایران در بوسنی و جنگ بالکان کارآمد است و بازخوانی آن برای امروز ما لازم است.
مدیرعامل بنیاد ادبیات و شعر داستانی ایرانیان اظهار داشت: ما کشوری مثل نیوزیلند نیستیم که یک گوشه بنشیند نه با کسی کاری داشته باشد و نه کسی با ما کار داشته باشد. حضور ما در بوسنی حضور موفقی است چون با دادن سه شهید در جنگ بوسنی به هر آنچه می خواستیم از جمله حفظ جان مسلمانان، حفظ تمامیت ارضی بوسنی و حفظ کرامت مسلمانان رسیدیم. در آنجا مسئولان نظامی، مذهبی و سیاسی با هم خوب و هماهنگ بودند، این درس هماهنگی را باید مرور کنیم.
قزلی خاطرنشان کرد: توجه این شکلی و عمومی به بوسنی سابقه ندارد. بعد از سفر سال گذشته که به بوسنی رفتیم دیدیم باید به این ظرفیت توجه کنیم، امسال ما از ظرفیت بنیاد استفاده کردیم و 10 نفر شدیم و به بوسنی رفتیم. این حضور را باید با کمیت دقیق و کیفیت مناسب ادامه دهیم امیدوارم این برنامه را به شکل سنتی در بنیاد ادامه دهیم.
وی با بیان اینکه فرهنگ ما عاشورایی است، تصریح کرد: شنیدم که یک مبلغ محترم در مورد اینکه راهپیمایی بوسنی می تواند همچون پیاده روی اربعین و راهیان نور شود، صحبت کرده است. از ایشان می خواهم این مسئله را مسکوت کنند، بعد از انقلاب فرهنگ ما عاشورایی بوده است. آمریکا به پیاده روی بوسنی توجه کرده است تا غم اربعین را کم کند. بوسنی جایی است که باید کسانی که اهل فکر و دغدغه هستند، بروند؛ کسی باید به بوسنی برود که اهل گفت وگو باشد و حرف های آنها را به اینجا آورد. با افتخار اعلام می کنم این سفر، سفر گرانی نبوده است. برای سفر 11-12 روزه به ازای هر نفر تقریبا 5 میلیون تومان هزینه کردیم، 3 میلیون تومان را خود دوستان دادند و بنیاد فقط 20 میلیون تومان هزینه کرد.
مدیرعامل بنیاد ادبیات و شعر داستانی ایرانیان با اشاره به اینکه درس تسلیم نشدن را باید از بوسنی گرفت، بیان کرد: بوسنی و ماجراهایش برای ما درس هایی دارد که باید به آنها توجه تاریخی کنیم. مسلمانان به سازمان ملل اعتماد کردند و اسلحه شان را تحویل دادند از این تعداد 90 درصد در شرایط بدی کشته شدند، عده ای اسلحه شان را تحویل ندادند از این تعداد 90 درصد زنده ماندند می توان درس سازش و مذاکره را در بوسنی دید و بررسی کرد.
نظر شما