دکترمرتضی موسویان در گفت و گو با خبرنگار فرهنگی حوزه رسانه خبرگزاری شبستان درباره لزوم تصویب قانون کپی رایت برای سلامت فضای مجازی و احساس ایمنی کاربران در این فضا گفت: در واقع یکی از پایههای اساسی رشد و توسعه محتوای دیجیتال به ویژه در حوزه نرم افزاری بحث کپی رایت است. امروز شاهد این هستیم که بسیاری از دانش آموخته هایمان برای شرکت های خارجی کانادایی، آمریکایی کاری می کنند و عموما با درآمدهای خیلی خوب هم کار می کنند.
وی افزود: فکر می کنید اینها چرا به سمت تولید در داخل نمی روند چون ما مشکل کپی رایت داریم و زحمت زیادی که فرد می کشد به راحتی توسط دیگران به یغما می رود. بحث کپی رایت بحثی است که واقعا پایه ای محسوب می شود و پیوستن ما به کنوانسیونهایی چون کنوانسیون جهانی برن به عقیده من الزامی است و معتقدم تا این اتفاق نیفتد در بازار فعلی که بازار بین المللی است نمی توانیم حضور جدی داشته باشیم.
رئیس مرکز فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال وزارت ارشاد همچنین درباره دومین همایش سواد رسانه ای و تاثیر برگزاری آن بر رعایت سلامت و امنیت در فضای مجازی گفت: همایش سواد رسانهای امسال برای دومین دوره برگزار می شود، همایش در سال گذشته به دنبال این مطلب بود که بگوید در فضای مجازی هر کس باید مسئولیت بپذیرد و این گونه نیست که مثل فضای سنتی یک ناشر وجود داشته باشد و ناشر مسئولیت را بپذیرد. همین حالا بسیاری از کاربران هستند که در محیط های کاربرمحور عضویت دارند و اگر مرتکب تخلف می شوند دارنده بستر طبق قانون مختلف شناخته می شود.
موسویان در ادامه بیان کرد داد: ما به دنبال این هستیم که این روند تغییر کند، چون در یک نشریه سنتی تا مسئول چک نکند و اجازه انتشار ندهد صفحه بندی انجام نمی شود، اما وقتی رسانه کاربرمحور داریم هر کاربری در هر زمانی هر مطلبی که بخواهد منتشر می کند و این امکان برای دارنده بستر وجود ندارد که به صورت تمام و کمال اینها را ممیزی کند، بنابراین بحث مربوط به پذیرش مسئولیت از جمله مواردی است که در فضای مجازی باید جا بیفتد.
این مدرس دانشگاه های تهران و صدا و سیما توضیح داد: حالا این مسئولیت چیست که فرد باید بپذیرد، این همان مسئولیتی است که ما از آن به عنوان سواد رسانه ای یاد می کنیم. فرد باید به این سواد رسانه ای اشراف داشته باشد و آن را بپذیرد. ما آمده ایم سواد رسانه ای را در زمینه فرهنگی و اخلاقی به 16 بند ترجمه و تفسیر کرده ایم که اینها نبایدها و ناهنجاری های این حوزه هستند که فرد باید آنها را رعایت کند. در حقیقت در همایش دوم سواد رسانه ای به دنبال این هستیم که چگونه محیطی را ایجاد کنیم که فرد با آسایش خیال بتواند محتوا تولید کند و وقتی محتوایی را تولید می کند بتواند ادعا کند این محتوا متعلق به من است.
موسویان گفت: کدی به نام «شامد» ( شناسه الکترونیکی ثبت ملی محتوای دیجیتال) است به هر محتوا داده می شود و فرد دارنده آن برای ما به منزله مالک آن اثر محسوب می شود. و محتوای دارای این کد محتوایی است که با نشان دار شدن مردم می توانند حداقل اطمینان حاصل کنند که دارنده آن فردی با مشخصات شناخته شده است.
وی با بیان اینکه معتقدم با ایجاد محیط سالم و ایمن در فضای مجازی می توانیم شاهد رشد محتوا و بازیگران بیشتر در این عرصه باشیم، گفت: دومین همایش سواد رسانه ای به محورها و زیرمحورهایی خواهد پرداخت که بتوانیم این اطمینان را در خانواده ها ایجاد کنیم که اگر می گوییم به محیط مجازی رجوع کنید این محیط مجازی محیطی است که خانواده ها بدون دغدغه می توانند به آن رجوع کنند.
رئیس مرکز رسانه های دیجیتال وزارت ارشاد در آخر گفت: در همایش دوم نیز همانگونه که در همایش اول علاوه بر پژوهشگاه ها و دانشگاه ها، از وزارتخانه ها و دستگاه های مختلف دعوت کردیم، امسال نیز ترکیبی از اعضای هیئت علمی دانشگاه ها و مسئولانی که می توانند به ما در زمینه ارتقای سواد رسانه ای در فضای مجازی کمک کنند را در کنار هم خواهیم داشت.
گفت و گو: الهام عطائی
نظر شما