کانون های فرهنگی هنری مساجد، مامنی قابل اعتماد  برای والدین

کانون فرهنگی هنری حضرت علی اصغر(ع) یکی از کانون های فعال در منطقه سه قم است که در مسجد هم نام خود فعالیت می کند، این مسجد فضای نسبتا مناسبی دارد، ولی مساحت آن پاسخگوی نیازها نیست. مسئولان آن برای حل...

خبرگزاری شبستان//قم

کانون فرهنگی هنری حضرت علی اصغر (ع) یکی از کانون های فعال در منطقه سه شهرمان است که در مسجد هم نام خود فعالیت می کند، این مسجد فضای نسبتا مناسبی دارد ولی مساحت آن پاسخگوی نیازها نیست، مسئولان آن برای حل مشکل راه حل خرید زمین و افزودن آن به فضای مسجد را در پیش گرفته اند، تاکنون هم با خرید دو خانه واقع در فضای پشت مسجد تا حدی این فضا را گسترش داده اند، البته این مسئولان در نظر دارند تا با خرید خانه سوم آخرین گام را هم در توسعه این فضا بردارند، کانون مورد نظر ما در طبقه دوم مسجد حضرت علی اصغر (ع) فعالیت می کند و مطمئنا گسترش فضای این مسجد تاثیر بسزایی در گستردگی فعالیت های آنها در آینده نزدیک خواهد داشت، امکانات این کانون در نگاه اول با داشتن دستگاه کامپیوتر و فضای مناسب به نظر خوب می آید.

 

البته کتابخانه ای هم دارد که در آن میز و صندلی های چوبی جهت رفاه حال اعضا در زمان مطالعه وجود دارد.

 

با امام جماعت این مسجد صحبت می کنیم. حجت الاسلام نوروز علی دیابی، امام جماعت مسجد حضرت علی اصغر (ع) و همچنین امام جمامت مدرسه ابتدایی 2 شیفته به اسم های حائری و ابوذر در ابتدای گفتگو تاکید می کند که از حضور جوانان در مساجد و بخصوص در زمان اقامه نماز بسیار راضی است و در ادامه چنین به سوالات ما پاسخ می دهد:

 

امام جماعت مسجد زیر ذره بین بچه هاست


1.جناب حجت الاسلام دیابی به نظر شما مهم ترین عامل در این حضور پرشور چیست و بفرمائید دیگر مساجد برای رسیدن به چنین موقعیتی چه راهکاری در پیش بگیرند؟ خوب، البته به نظرم اسم هر مسجد در چنین حضوری موثر است، به عنوان مثال در مسجد ما بسیاری از مراجعان به عشق حضرت علی اصغر (ع) در برنامه ها شرکت می کنند، ملت شیعه ایران علاقه زایدالوصفی به اهل بیت (ع) دارند و هرکجا که نامی از ایشان و همراهانشان باشد، شوق حضورشان دوچندان می شود، جوانان هم ناخودآگاه زیر این پرچم قرار می گیرند و در صف نماز جماعت این مسجد حضور پرشور دارند.

 

عامل دیگر را می توانم به فعالیت های پایگاه بسیج و کانون فرهنگی هنری در این مسجد نسبت دهم، به نظرم نسل جوان در ارتباط با این مراکز فعال در بطن مساجد بیشتر با حال و هوای معنوی خانه خدا انس می گیرند و در مدت شرکت در کلاس ها و برنامه های کانون ها و پایگاه ها رشته محبتشان نسبت به آن مسجد قوی تر می شود، البته هیئت های مذهبی فعال در مسجد حضرت علی اصغر(ع) نیز نقش بسزایی در این حضور دارند، شور عجیبی که چنین هیئتی در برنامه ها و مناسبت ها در دل مردم و به خصوص نسل جوان ایجاد می کنند، سرشار از حال و هوایی است که انسان را به سمت خود می کشد و همین کشش چون در تمام طول سال و در مناسبت های مختلف وجود دارد، ارتباط ها را غما و عمق می بخشد. 
 

2. شما برنامه های کانون این مسجد را چگونه ارزیابی می کنید؟ خوب است، همانطور که در ابتدای صحبت هایم اشاره کردم این کانون ها نقش بسزایی در ارتباط جوانان و نوجوانان با مساجد دارند. البته باید در برنامه های علمی و فرهنگی فعال تر باشند، برای مثال باید جوایز مناسبی در مسابقات برای بچه ها در نظر گرفته شود و همچنین در دوره ها و کلاس های آموزشی از مربیان پرکار و کاردان استفاده شود. در همین راستا باید از مربیانی که در دوره های کارورزی و کاربردی شرکت کرده اند و به اصول تدریس آشنا هستند، بهره بگیرند.
 

3.به نظر شما ائمه جماعات چه نقشی در جذب جوانان به مساجد دارند؟ اولین گام عمل ائمه جماعات در مساجد است. بچه ها بسیار تیز هستند و امام جماعت باید بداند که همیشه زیر ذره بین آنهاست؛ باید در اخلاق، رفتار و عملکرد خود مراقب باشد تا حتی کوچترین اشتباه و یا خلاف توصیه های خود را نداشته باشد، نکته دیگر خاکی بودن امام جماعت است، نباید همان گونه که در صحنه اجتماع با مردم برخورد دارد با جوان و نوجوانی که به مسجد آمده، برخورد کند، باید کمی پرستیژ خود را بشکند و خاکی تر باشد، گام سوم همسان گرایی اقتصادی است، یعنی امام جماعتی که مثلا در مسجد مناطق محروم شهر خدمت می کند، نباید در صورت دارا بودن، با لباس و ماشین آنچنانی در محل حضور یابند این مسئله در دوری جستن مردم بسیار تاثیرگذار است.


4.امام جماعت مسجد در برخورد با نسل وان باید چه معیارهایی را در نظر داشته باشد؟ جوان به دنبال پاسخ به سؤالاتش است و امام جماعت با رعایت معیارهایی که قبلا عرض کردم باید قدرت این را داشته باشد که به سوالات ذهن جوان ها پاسخ قانع کننده ای بدهد.

 

برنامه های کانون های فرهنگی هنری مساجد باید جذاب و به روز باشد

مهدی کلانترزاده، معاون پرورشی مدرسه فارابی در مقطع راهنمایی و دارای مدرک کارشناسی ارشد در رشته روانشناسی در کنار تمام مشغله های خود حضور جدی در مساجد را امری واجب دانسته و کانون های فرهنگی هنری مسجد حضرت علی اصغر (ع) را بستری مناسب برای ادای این فریضه می داند. وی که سابقه فعالیت اجرایی در دبیرخانه کانون های فرهنگی هنری مساجد قم را نیز داراست در میان اهالی دبیرخانه به عنوان فردی اخلاق مدار و دارای ایده های نو معرفی می شود، شاید این صفات او برخاسته از صبری است که در وجود همه معلم پیشگان جامعه ما قرار دارد. کلانترزاده در حال حاضر به عنوان مسئول کانون فرهنگی هنری حضرت علی اصغر (ع) مشغول خدمت می باشد و در مورد فعالیت های کانون خود این چنین می گوید:


بفرمائید، از چه سالی فعالیت کانون شما به شکل رسمی آغاز شد و در حال حاضر چند عضو دارید؟ فعالیت های فرهنگی و هنری از چندین سال قبل تر از تشکیل این کانون به شکل رسمی در مسجد وجود داشت و سه سال بعد و در قالب تشکیل کانون حضرت علی اصغر (ع) شکل رسمی به خود گرفت، در حال حاضر هم 120 نفر عضو این کانون هستند که البته این آمار در طول سال نوسان دارد.


از برنامه های جاری کانون تان برای اعضا بگویید؟ فعالیت های این کانون دو بخش عمومی (برگزاری ادعیه توسل، ندبه، عاشورا در ایام هفته و برگزاری مسابقات مختلف ویژه اعضا) و اختصاصی ویژه نوجوانان و جوانان را شامل می شود و فعالیت هایی نظیر تشکیل حلقه های معرفت برای سنین مختلف و با حضور مربیان کانون از فعالیت های تخصصی در این کانون است، البته این کانون در سال گذشته به عنوان هیئت مرکزی دانش آموزان از سوی دبیرخانه کانون های فرهنگی و هنری انتخاب شد.


برای سال جدید چه برنامه هایی را در پیش گرفته اید؟ طرح های گوناگون از جمله طرح صالحین، مسابقات ورزشی، طرح تشویق فعالان کانون، کادرسازی در جهت برنامه مندتر شدن و نتیجه بخشی بیشتر فعالیت های این کانون از جمله برنامه های سال جاری است و همچنین برنامه های ارائه احکام، معارف و عقاید توسط اساتید کانون نیز از جمله برنامه های جاری کانون ماست.


از برنامه ریزی هایتان برای طرح های تابستانی این کانون بفرمایید؟ با توجه به اوقات فراغت خوب دانش آموزان در این ایام کانون های فرهنگی هنری مساجد یکی از مامن های مناسب و قابل اعتماد برای والدین و فرزندان جهت ساماندهی و استفاده بهینه از این مدت تعطیلات است و متعاقبا هر کانونی جدا از دستورات دبیرخانه طرح های خاصی برای اعضای خود در نظر می گیرد. در کانون حضرت علی اصغر (ع) نیز با توجه به شرایط و همچنین علاقمندی های اعضا کلاس ها و دوره های آموزشی از جمله آموزش سفالگری، خوشنویسی، معرق کاری برگزار می شود و هدف مهم ما در ارائه این دوره های آموزشی در کنار غنا بخشی به زمان فراغت قشر محصل در این ایام، آموزش حرفه ای خاص به متقاضیان است تا از همین دوران تحصیل به ترتیب با چنین مشاغلی آشنا شوند؛ البته در کنار این کلاس های آموزشی زمانی هم به تفریح بچه ها اختصاص داده شده که شامل کلاس های ورزشی، اردوهای زیارتی و تفریحی و همچنین رفتن به استخر شنا و سینما می شود، باید بگویم که وجه فرهنگی در همه فعالیت ها مورد نظر کانون هاست و در کانون ما هم تلاش شده تا با تشکیل حلقه های کتابخوانی در بعد از ظهر روزهای جمعه به این نیاز اعضا نیز تا حدی جامه عمل پوشانده شود.


به نظر شما با توجه به رسالت کانون ها و قشر مخاطب آن و همچنین سرگرمی های فراوان عصر ما، چگونه می توان دوستی جوانان و نوجوانان با کانون های مساجد را عمق بخشید؟ با توجه به شرایط خاصی که در آن قرار داریم و برنامه ریزی اسلام ستیزان برای مقابله با فرهنگ اسلامی، باید برنامه های کانون های فرهنگی هنری مساجد جذاب و به روز باشد تا بتوان ارتباط قوی تر و پایدارتری با نسل جوان برقرار کرد و در این راستا نیازمند اتاق فکر و بودجه کافی هستیم. 
 

آیا کانون شما کتابخانه دارد؟ بله، این کتابخانه با عضویت اعضای کانون در آن فعالیت چشمگیری دارد و در حال حاضر بیش از دو هزار کتاب در زمینه های درسی، آشنایی با سیره معصومین (ع)، داستان کودک، رمان و امام خمینی (ره) رهبر کبیر انقلاب را شامل می شود؛ البته در کنار کتابخانه ما در کانون بانک نرم افزار هم داریم که شامل نرم افزارهای کامپیوتری، برخی نرم افزارهای مورد نیاز و همچنین نرم افزارهای مذهبی می شود، در این بانک نرم افزار بازی های استاندارد نیز به اعضای متقاضی ارائه می شود.
 

کانون ها بدون توجه به نیازها و ویژگی های جوان امروز نمی توانند، موفق باشند

عبدا... عاشوری فارغ التحصیل مقطع لیسانس در رشته ادبیات فارسی، که از همان دوران کودکی پا به پای بزرگترها به مسجد می رفته و این ارتباط را تا دوران نوجوانی و جوانی حفظ کرده، نخبه کانونی این گزارش است؛ وی که در حال حاضر در دبیرخانه کانون های فرهنگی و هنری مساجد نیز فعالیت می کند، تاکید دارد که "من نخبه نیستم، بلکه همه اعضای کانون ما نخبه هستند" در رابطه با کانونی که در آن عضویت دارد، چنین می گوید: 

 

آقای عاشوری شما به عنوان نخبه کانون حضرت علی اصغر(ع) معرفی شده اید، بفرمائید از چه سالی در این کانون عضو شده اید؟ من از همان دوران کودکی و به واسطه خانواده در برنامه های مسجد محله مان شرکت داشتم و در سال های بعدتر هم که کانون فعالیت های رسمی خود را آغاز کرد نیز در کنار آن حضور داشتم، البته چند سالی در این بین به علت تحصیلات دانشگاهی کمتر در مراسم ها حضور داشتم ولی با پایان یافتن این مقطع دوباره در کنار کانون و بچه مسجدی ها قرار گرفتم.
 

این عضویت در موفقیت تحصیلی شما تاثیری هم داشته؟ خوب، البته؛ اعضای کانون ها با حضور در فضای معنوی مساجد و با استفاده از امکاناتی مثل کتابخانه ها می توانند در مقاطع تحصیلی مختلف موفق تر باشند.


کانون های فرهنگی هنری مساجد چگونه می توانند در میان جوانان و نوجوانان ما تاثیر گذارتر باشند؟ به نظر من مهم ترین اصل در این ارتباط به کارگیری مربیان قوی و کاربلد می باشد، معتقد هستم تنها با حضور یک و یا دو روحانی نمی توان مثلا 120 عضو در یک کانون و یا منطقه ای که آن کانون در آن منطقه فعالیت دارد را حفظ کرد تا با برنامه های کانون ثابت قدم بمانند و جدا نشوند.

 

امروز بسیار متفاوت تر از زمان های گذشته است و به طبع آن خواسته ها و قدرت درک و فهم نوجوانان و جوانان بسیار متفاوت ترست، حتی پدر و مادرها هم در گزینش مکان مناسب برای ثبت نام فرزندانشان در اینام تعطیلات تابستان به دنبال ملاک ها و معیارهای خاصی هستند که اگر کانون های فرهنگی هنری مساجد نتوانند چنین ملاک هایی را کسب کنند، متاسفانه نه تنها اعضای خود را از دست می دهند، بلکه از گردونه انتخاب والدین هم خارج می شوند.


از نظر شما به عنوان اعضای یکی از همین کانون ها برای از دست ندادن چنین فرصتی چه باید کرد؟ به نظرم اگر بتوانیم برنامه ای مدون در کانون داشته باشیم و به نحوی عمل کنیم که اعضا در طول سال هم این ارتباط را حفظ کنند، نسل جوان بیشتر به سمت کانون های فرهنگی هنری مساجد گرایش می یابند و در جریان این حضور مستمر به فلسفه اصلی وجود کانون ها در دل مساجد پی می برند، البته در کنار این مسائل همانگونه که گفتم اعضا انتظار دارند تا مربیان و اساتید دوره ها و کلاس های این مراکز مجرب و قوی باشند چرا که خود اسم کانون در کنار مکان معنوی عظیمی همچون مسجد چنین انتظاری را خلق می کند. و سومین راهکار ارائه بیشتر خدمات تفریحی توسط کانون به اعضا می باشد، اکثر غریب به اتفاق اعضای کانون ها جوان و نوجوان و جویای نشاط هستند، اگر برای مسئل ورزشی و تفریحی اعضا در قالب برنامه های تابستان و حتی طول سال فضایی در نظر نگیریم، بچه ها دچار زدگی می شوند.


پایان پیام/

 

عذری صفری

کد خبر 64623

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha