عشق؛ زیربنای انفاق است

خبرگزاری شبستان: مقدار و اندازه‏ انفاق وابسته به مقدار شناخت و ديد و عشقى است كه زيربناى آن است. هر چه شناخت‏ ها و عشق‏ ها گسترده‏ تر شوند، انفاق وسيع‏ تر و مسئوليت عظيم‏ تر خواهد شد.

به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان، در کانال تلگرامی بی نهایت (@bayenatt110) براساس بیانات و کتب مرحوم استاد علی صفایی حائری آمده است :

 

مقدار و اندازه‏ انفاق وابسته به مقدار شناخت و ديد و عشقى است كه زيربناى آن است. هر چه شناخت‏ ها و عشق‏ ها گسترده‏ تر شوند، انفاق وسيع‏ تر خواهد شد و مسئوليت عظيم‏ تر خواهد گرديد تا حدّى كه اگر در نَجْد يا يمامه گرسنه‏ اى باشد، امیرالمومنین امام على (ع) نتواند آرام بگيرد و نتواند سير بخوابد و نتواند بى ‏تفاوت بماند.

در قرآن براى انفاق و مواساة و ايثار شكلى معين نشده است:

1- گاهى انفاق ‏ها همان انفاق ‏هاى واجب هستند.

2- گاهى انفاق، انفاق عفو، انفاق بيش از احتياج است: «يَسْئَلُونَكَ ماذا يُنْفِقُون‏»؛ از تو مى ‏پرسند كه چقدر انفاق كنند و چه چيزى را بدهند؟ «قُلِ الْعَفْو»؛ بگو زيادى و اضافى را.

3- گاهى انفاق، انفاق رزق است، نه انفاق زيادى و اضافى. از همان كه سهم اوست و رزق اوست،

انفاق مى ‏كند: «انْفِقُوا مِمّا رَزَقْناكُمْ‏[3]»، «وَ مِمّا رَزَقْناهُمْ يُنْفِقُونَ‏[4]». و اين مرحله مربوط به متّقين است.

4- و گاهى انفاق، انفاق در تنگدستى است. در ندارى است. در سختى‏ ها است.

بعضى خيال مى‏ كنند كه انفاق در هنگام دارايى مطرح مى ‏شود، در حالى كه انفاق در ندارى ‏ها و سختى‏ ها عنوان شده است؛ كه:

«يُنفِقُونَ فِى السَّراءِ وَ الضَّرّاءِ»، «وَ مَنْ قُدِرَ عَليْهِ رِزْقُهُ فَلْيُنْفِقْ مِمّا آتاهُ اللّهُ‏»؛ هر كس كه تنگدست است از آنچه كه خدا به او داده انفاق كند. حتى اگر رزق او برايش تنگ است، از همان هم انفاق كند؛ كه خدا پس از اين سختى ‏ها، گشايش ‏ها خواهد داد.

5- گاهى انفاق، انفاق ايثار است. فداكارى و توجه به ديگران است. و زيربناى اين انفاق، همان‏ عشق وسيع‏ و ملاك آن، همان‏ ملاك احتياج زيادتر و يا ظرفيت كمتر است.

امیرالمومنین امام على (ع) مى ‏بيند گرچه خودش سه شب غذا نخورده، اما هنوز طاقت دارد و اين فقير شايد از ضعف بميرد و يا اين كه در برابر فقر از پاى در آيد و به فسادها و خودفروشى‏ ها و رذالت ‏ها گرفتار شود و بر اثر ظرفيت و گنجايش كم، به بى ‏دينى ‏ها و جاسوس‏ گرى ‏ها روى بياورد و يا اين كه خودكشى كند. در اين‏جاست كه ايثار مى ‏كنند و ديگران را جلو مى ‏اندازند و مقدم مى ‏دارند، هر چند خود تنگدست و قحطى زده و گرفتار باشند:

«يُؤْثِرُونَ عَلى انْفُسِهِمْ وَ لَوْ كانَ بِهِمْ خَصاصَةٌ»

برگرفته از کتاب فقر و انفاق، ص65

کد خبر 646773

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha